понеделник, 3 юни 2019 г.

НАСЛЕДНИК НА ОПЪЛЧЕНЕЦ ПОКАЗА СТАРИ ОРЪЖИЯ В КАМПАНИЯТА „БЪДИ ВОЙНИК“


Цветелин Радулов е офицер от резерва, колекционер, родолюбец и българофил

Цветелин Радулов е офицер от резерва, танкист, завършил е Школа за запасни офицери. Той е от гр. Русе. Председател  е на Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“. Правнук е на опълченеца Иван Драганов Комитата. Открихме г-н Радулов на статичния показ на военна техника и въоръжение, който се проведе неотдавна в родния му град. На това събитие от националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ лично присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Цветелин Радулов беше любезен да сподели своите виждания и за историята, а и за бъдещето на армията ни, като специално внимание отдели на военните медии.

Нашият показ е като част от този на Министерството на отбраната. Искаме да покажем, че е имало оръжия и военни и преди сегашната модерна армия и ще има такава, докато я има и България. Това всъщност е оръжието, с което е извоювана и отстоявана нашата свобода. Това каза Цветелин Радулов, който представи стари хладни и огнестрелни оръжия по време на националната кампания на Миннистерството на отбраната

„Бъди войник“

която се проведе в гр. Русе неотдавна.
На практика най-важното желание и стремление, което имаме е въвеждането на начално военно обучение и образование. Това смятам, че ще бъде огромна победа. За сега Министерството на отбраната прави наистина големи стъпки в тази посока и това би било огромна победа – връщането на началното военно обучение в училище, нещо, което смятам за задължително, категоричен е колекционерът на стари оръжия.
Именно с това оръжие сме участвали във

войните за национално освобождение

и обединение. Тези предмети носят в себе си заряда на българската национална история и показват онази приемственост, която винаги е била характерна за българския войник, твърди Радулов.
Тези предмети са лично мои, аз съм председател  Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежка „Приказка за България“. Основната насоченост на организацията ни в своите дейности е имено

към децата и младите хора

за да могат те да имат възможността да се докоснат до историята ни и да продължат в днешното не леко време да се реализират и да осъществяват мечтите си и желанията си, посочи Радулов.
Чрез старите оръжия и магията, която те създават с осезателното усещане за историчност , Цветелин Радулов се надява, не просто да се възстанови началното военно обучение в българските училища. Той се надява

младите хора

да имат възможността да се докоснат до онова, което армията и военната професия създават като усещане за национална гордост, за принадлежност към род и родина. Така тези млади хора, според него, ще могат да се подготвят за това да бъдат по-пълноценни българи, които да са горди не само с това, че са българи, а че са достойни наследници на своите деди – отдали живота си за България и за това да я има и днес.


Няколко поколения воювали за България

Оръжията освен, че са част от семейната история на Цветелин Радулов, са и част от проведени вече исторически възстановки. Младите момчета, които идват за  първи път са впечатлени от организацията и дейностите ни, с тези оръжия се правят и демонстрации. Може би почти всички от оръжията вече са участвали във възстановки. Проследява  се период от началото на борбите ни за национална свобода до Първата и Втората световни войни.
Като характеристики тези оръжия разбира се са остарели. Съвременните оръжия са много по-смъртоносни и с много по-голяма поразяваща сила и обхват. Тези стари оръжия обаче носят безсмъртния и здрав, железен дух на българския войник, твърди Радулов.
Много от тях са семейни реликви. В колекцията си колекционерът пази и шашката на своя прадядо – опълченец. Дядовците му и прадядовците му пък са участници в Балканската и Междусъюзническата война, както и във Втората световна война. Имаме няколко поколения, които са воювали за България, споделя с гордост Цветелин Радулов. 


В кампанията „Бъди войник“

В националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ Цветелин Радулов пряко участва за първи път. Иначе всяка седмица имат поне по две обучителни занимания за деца, като по този начин ги приобщават към най-славните моменти от българската история.
Основно заниманията се провеждат в село Арбанаси, в Калоянова крепост, където е създадена доста автентична атмосфера. Започват да проследяват Първото и Второто български царства, най-славните ни победи, начините на воюване през Средновековието, стрелбата с лък, както и тренировъчният „Калашников“, въздушна пушка  - дълги и сериозни занимания, в рамките на четири-пет часа.
По това време детето получава една основна представа, кои сме ние българите, от къде идваме, каква история носим на гърба си, което смятам за изключително важна моя мисия, твърди Радулов.
Няма възрастови ограничения за участие в тези мероприятия. Еднакво са интересни те и за деца от детската градина, и за абитуриентите, смята колекционерът на стари оръжия.

Няма коментари: