понеделник, 3 юни 2019 г.

НОВА ТЕОРИЯ ЗА ГРОБА НА ЛЕВСКИ С ТОЧНОСТ ДО 5 СМ.

Апостолът бил погребан до Министерството на земеделието

Нова теория, при това никак не лишена от логика, за местоположението на гроба на Васил Левски, лансира неотдавна професор д-р арх. Минчо Ненчев от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Той е консултант на писателят Николай Иванов, който в няколко свои книги отбелязва мястото на гроба на Апостола в непосредствена близост до Министерството на земеделието днес, където в момента се намира паркинг. Акцентът е, че вероятно са запазени малки кости от скелета на Левски, които все още стоят под паважа и трябва да бъдат открити и тържествено препогребани. За това и по сходни теми разговаряхме с професор Ненчев, който сподели своите виждания и твърдения.

Теорията е въз основа на стари документи – хандриси, това са ръчни геодезически скици, правени от австриец, няколко години след обесването и погребването на Левски.  По поръчка на столичната община е направено точно заснемане на гроба на Левски. Тези документи са открити във военните архиви. Има много документи и неща, които не могат да са случайни. Време е да си кажем истината. В едно свое изказване Левски казва, че поне гробът му ще остане в България, за да го знаят всички, а се оказва, че дори и гробът му днес сякаш все още не е известен, казва професор Ненчев.

Много теории има, много хора търсят слава и популярност, но повечето истории, както и на Хайтов, се основават на откъслечни информации, които обаче са оборени от свидетели на погребението. Има няколко различни човека, които разказват за това. Близо 6-7 свидетели е имало. Такъв е например запасният офицер Стоян Маринов. Техните показания, дадени в различно време и по различен повод съвпадат, което е показателни, казва още професор Минчо Ненчев.

Ние настояваме да се направят разкопки на мястото. Създадохме комитет за това, не искаме слава и пари, искаме само една държавна комисия от специалисти. До сега сме се обръщали към кого ли не, но никой не взема решение, жалва се архитектът.

Открита е и картина, на която се вижда гробищният параклис, до който е погребан Левски. През 1937 г. се откриват 29 гроба. 28 са обикновени скелети, а в 29-тия се открива гроб със скелет, плюс още една глава – това е главата на Бенковски, която е препогребана в същия гроб и в същия ковчег на Левски. Там са открити общо стотина кости, намерени до Министерството на земеделието днес, които са предадени в Института по анатомия, в отделението за военните музеи, паметници и гробове. След това тези кости са изгубени.

Надяваме се поне на половината кости, които вероятно са останали. Те могат да се сравнят по ДНК с косите на Левски, които са запазени и са автентични. Практиката сочи, че когато са събирани така кости, обикновено малките костици от китките и от глезените на скелета не са били събирани. Твърде е вероятно такива да се открият и все още да се намират под паркинга до земеделското ведомство, смята проф. Ненчев. Това е въпрос на разкопки в рамките на една седмица, твърди архитектът.

Всичко е било сравнено със съвременния кадастър и тук е приноса на професор Минчо Ненчев, като по този начин е установено, че няма грешка и че гробът на Левски е имено на това място, на което е указано по хандрис № 445 от 26 април 1894 г.

Едно евентуално откриване на гроба на Левски би променило много България и българите. Ние правим тържествени зари-проверки пред паметника на незнайния воин и в това няма нищо лошо. Ние обаче имаме  знаен воин, това е Апостолът на българската свобода Васил Левски и трябва да знаем, къде е бил погребан той. Не е нужно на всеки да правим паметник, достатъчно е да покажем с едни стъклен паваж, например, мястото на погребението. Така ще се експонира и параклисът, или поне остатъците от него, които се намират на около един метър под съвременното ниво на улицата, твърди професор Ненчев. 


И бесилката е била на друго място

Има обаче и още нещо, дори и мястото на паметника на Левски в София днес не е на същото място, на което е била бесилката му. Оказва се, че според документи и свидетелски показания, лобното място на Апостола на Свободата ни е било при така наречените царски конюшни, където, както разказват очевидци, когато Левски бил обесен, тялото му се вкочанило от студа и циганчетата от близката махала го побутвали на бесилото, за да проверят, дали е жив още.

Геодезията сочи ул. Даме Груев № 6


Гробът на Левски, според Николай Иванов и професор Ненчев, се намира на ул. Даме Груев № 6, непосредствено до Министерството на земеделието, почти по средата на улицата. Там са се намирали единствените християнски гробища, като парцелът е дарение от една богата дама и единствено за това място има свидетелски показания, че е погребан Апостолът.
Точно на това трасе е бил бившият булевард „Бъкстон“. През 1937 г. се открива погребение. Малко след Освобождението гробището се премахва, като се раздава за имоти за жилища на юнаци от войната. Прави се нова улична мрежа. Имало е един стар параклис, като се знае, че до него е бил гробът на Левски.
Съвременната ул. „Позитано“ е почти продължението на ул. „Даме Груев“. Точно на ъгъла там има една къща, която е заснета на съвременния кадастър и фигурира и на старото кроки – геодезическа скица. Това ни е отправната точка за ориентация по азимут. На другия ъгъл има друга къща, която не е изменяна. По тези два репера установихме мястото с точност до 5 см., твърди архитектът.  

1 коментар:

Анонимен каза...

Браво на професора! Най-после нещо сигурно за гроба на великия ни сънародник!