сряда, 8 ноември 2017 г.

ПАМЕТНИК НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ И В САЩ – ДА, НО НЕ СЪВСЕМ..!

Все по-често се чуват гласове за това, как паметникът на Съветската армия в София не бива да се премахва. Доводите са повече от смешни: един от основните е, че видите ли, такъв паметник имало във Виена,  дори в самия Берлин, че даже и в САЩ...!!!

Това налага някои обяснения и уточнения, които определено и трайно променят насажданите трудно смилаеми тези, които в болшинството си в тази посока са плиткоумни и почти напълно незащитими.

В Европа има над 4000 мемориала и паметници посветени на Съветската армия и борбата й срещу хитлерофашизма. В тях са погребани над 2,5 милиона съветски воини, участвали в окончателния разгром на хитлеристка Германия. Най-много паметници и гробове на войници от Червената армия има в Унгария - 940, в Полша - 560, в Чехия и Словакия - около 60. Паметници и мемориали на Съветската армия има още в Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Норвегия, Сърбия, Хърватия, Франция, Румъния, България и в... САЩ...!

Червената армия наистина е постигнала много за освобождаването на Европа от Хитлер и неговите безумни идеи за покоряване на планетата. Само че, в тези държави, или поне в повечето, Съветската армия влиза, изтласква хитлеристите и ...ИЗЛИЗА, а у нас ОСТАНА цели 45 години...! Ето заради това тук настроенията са толкова ожесточени срещу тези паметници. Ако забележите, така наречените погроми, или  публичното изразяване на неприемане на тези паметници с поливането им с боя, например, се наблюдават предимно в бившите балтийски републики и у нас. Защо ли, ами защото именно тук червеният ботуш стъпи и не отстъпи, забрави да си тръгне почти половин век, а ако смятаме и настоящата хибридна война като продължение на „студената война“, времевите граници придобиват нови и застрашителни измерения!

И още нещо, не е вярно, че само тук има „погроми“ над паметници на Съветската армия. През януари 2017 г. прословутият паметник на съветския войник във Виена също е залят с боя!

Неотдавна немски медии направиха петиция за премахването на руските танкове Т-34 от меморияла в Берлин. "Съветски танкове като символ на отречена политика на сила нямат място в Берлин! Те трябва да се премахнат от мемориала на Съветската армия край Бранденбургската врата!” С този призив се обърнаха към германските граждани националният в. “Билд” и  столичният “Берлинер цайтунг”.

Целта е да се премахнат символите на насилието – танковете. Е, у, нас, в София, паметникът на Съветската армия се състои от един вайник, който високо в ръката си държи автомат....! Това не е ли също толкова символ на насилие...!? Именно с този автомат почти половин век бяхме в „зоната на здрача“ на азиатско-съветския комунистически измислен свят на безнадеждност и безалтернативност!

Каменният воин в Берлин е сержант Николай Иванович Масалов (1921 – 2001 г.) При щурм на райхсканцлерството на 30 април 1945 г. той съзира невръстно момиченце. С риск за собствения си живот Масалов пропълзява под град от куршуми и спасява детето от явна гибел. Това е паметникът, няма автомати, няма насилие, а при нас има оръжие, сякаш ние отдаваме почит не толкова на нашето си, на българското оръжие, което също беше на фронта и срещу хитлеристите, във втората фаза на войната, а почитаме повече съветското оръжие...! Памет и почит – ДА, но преклонение пред автомата на „братушките“, които ни „освободиха“ и после отново ни поробиха за цели 45 години – определено НЕ...!

Полша е лобно място на повече от 600 000 съветски воини, загинали за освобождението на страната от немския фашизъм. В Гробището-мавзолей във Варшава са погребани над 21 000 войници на Червената армия. До 2011 г. в полската столица съществува Паметник на съветско-полското братство по оръжие. Вече го няма!

Великобритания издига съветски военен мемориал в Лондон на 9 май 1999 г. в парк Джералдин Мери при Имперския военен музей в памет на 27 милиона съветски граждани, загинали във Великата отечествена война през 1941-1945 година.

Холандия и Норвегия пазят също паметници в чест на съветската победа над хитлеристка Германия. Чехия и Словакия уважават паметта на съветските воини със свои мемориали. Дори в САЩ отбелязват всяка година на 9 май Деня на победата около построения внушителен паметник от червен гранит в Западен Холивуд, в щата Калифорния. Всичко това е точно така, само едно нещо се пропуска, тук по тези места никога не е вилнял руския ботуш. Така и ние бихме тачили приноса на СССР във войната, но когато си бил безправен политически роб на една чужда държава в продължение на десетилетия, няма как да няма естествен рефлекс за самосъхранение днес, заради жертвите-мъченици от комунизма, паметта за които още пазим и ще помним...!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България“ в София

1 коментар:

Анонимен каза...

При съветския ботуш нямаше военни бази,а при американския мокасин колко са?