сряда, 15 ноември 2017 г.

БАБАИТИ ВЪВ ВЛАКА: БЪЛГАРСКИ ПАТЕНТ!

Имаше преди години едно детско филмче „Призраци в блока“, сега обаче става дума за бабаити във влака. Това са контрольорите в градския транспорт в София. Това е единствения български град, където има контрольори без да има кондуктори. Вторите са тези, които продават билетите вътре в превозното средство, а първите трябва да контролират не пътниците, а кондукторите, дали продават билети! Тази система създава предпоставки за следните събития: Сутрин, трамваят е претъпкан – напълно позната картина, първо действие: на поредната спирка се качва господин на средна възраст, с видимо интелигентно излъчване. На следващата спирка се качват двама контрольори – въпросните бабаити. Единият е тотален гащник – облечен почти в униформа – син панталон – възширок, като за възпълен мъж, тъмно яке, прано миналата есен, прикрит уред за таксуване, къде ли ги крият, така и не става ясно, но поне можем да помечтаем...! Другият е слаб и също толкова злобен, с поглед, стрелкащ всеки пътник като подвижен банкомат...!!!

Двамата контрольори-бабаити правят внезапна провервка на редовността на пътниците. Въпросният господин от предната спирка съответно няма билет, тоест, има, но все още не е перфориран. Човекът любезно обяснява, че за толкова малко време, просто не е смогнал да си извади порфейла, където са му билетите, да намери такъв, да го препрати по „куриер“ за да бъде перфориран, просто защото в трамвая е тотална блъсканица от хора, но двамата бабаити нехаят за проблема.

Наистина разстоянието между двете спирки на въпросната трамвайна линия е много късо, така че обяснението на господина е напълно логично, предвид конкретната обстановка. Бабаитите обаче си искат плячката..! Вярно, пътникът формално е нередовен, но ЗАЩО, това тях не ги интересува!

Второ действие, авансцена: завързва се  лек спор все още с елегантни елементи на тотална простащина. Едните си искат рекета, другият казва, че има билет! На следващата спирка трамваят отваря врати, за да слязат пътници и бабаитите тържествено заявяват, че няма да пуснат трамвая по пътя му, докато „нередовният пътник“ не слезе. Той обаче твърди, че е редовен и няма намерение да слезе!

Трето действие, мизансцена: Какво се оказва, че двеста души в целия трамвай трябва да станат заложници на едни „транспортни бабаити“ като въпросните двама контрольори!? Целта е ясна, да задържат трамвая, за да може останалите пътници да се развикат и така да принудят господина без билет да слезе, за да може на спирката, вече на саме, да бъде надлежно обезкостен от двамината служители на „Градска мобилност“, която някои успешно наричат „адска мобилност“...!

Да ама не, не се получава така, защото господинът си знае  правата и категорично отказва да напусне превозното средство! Това поставя бабаитите пред свършен факт, защото и останалите пътници не застават на тяхна страна. Така сагата приключва!

Епилог: Питаме се обаче, защо е необходимо да се създават изкуствени условия за такива драми?! Ако се въведат кондуктори, както е по другите градове на татковината ни, тогава приходите от пътници в градския транспорт рязко ще се увеличат, което пък ще компенсира разходите за заплати на въпросните кондуктори и тогава няма да има подобни инфарктни ситуации.

Всъщност ролята на котрольорите в момента в София е да „хванат“ нередовни пътвици, а не да накарат всички да си купуват билети! Това е проблемът, ние създаваме предпоставка за скандал, а не търсим разрешение на проблем!


Преди години в метрото в Берлин ме хванаха да пуша. Бях студент, нямах много средства и заради това пътувах и без билет. Служителката – добре облечена дама, любезна и с кротък глас ми обясни нарушението, даде ми брошури, където да прочета правата и задълженията ми при ползването на обществения транспорт в града и си отиде...! Не спря метрото заради мен, въпреки, че бях тотален нарушител на правилата – с цигара и без билет! Кога ли ще ги стигнем,...поне немците...!?!?!?

Няма коментари: