петък, 26 август 2016 г.

ЕДИН МОНАХ ПРЕД ДУЛОТО НА ОМЕРТАТА….!

Йеромонах Рафаил.
Снимка от фейсбук-профила
на отеца.
„Блогът на Венцислав Жеков” никога не е бил място, където се пишат лъжи. Така е било и така ще бъде. Предполагам, за никого, който чете този блог, не е тайна, че критикуваме на ред всеки, който заслужава, когато го заслужава и както го заслужава. Не сме подминали дори патриарха, митрополитите, емблематичния архимандрит Дионисий, игумени, епископи, викарии, колеги- блогъри - автори в групата "Православни новини" във фейсбук, че даже и самия Вселенски патриарх Вартоломей. Когато сме грешали, сме си признавали, както беше при посещението на патриарх Вартоломей, например. На никого нищо не сме спестили, дори и на нас самите...! Така е и сега. Новинарските емисии излъчиха материал за Кладнишкия манастир, където игуменът не бил окосил тревата и подържал мизерия. Заради това на него му се иска оставката.

Само че, май забравихме, че оставката на правителството не е като да искаш оставката на монах. Монахът е дал обет пред Господа, политикът – не е давал нищо, освен голите си обещания…! Има и още нещо. Монасите са мъже, обикновени мъже в своята необикновеност. Не можем да очакваме от един обикновен мъж да е подреден и изряден в домакинството, както е една жена. Е, има и такива, но не може да искаме от всички да са такива!

Обвиняват йермонах Рафаил, че не бил окосил тревата в Кладнишкия манастир, било мръсно, гонел хора, крал, задявал малки момичета, добре поне че и него не искараха гей, каквато е модата напоследък! За да не бъдем голословни, потърсихме самия игумен, който напълно откровено отговори на въпросите ни:

-         Здравейте отче, как приемате обвиненията от местните хора?

-         Така и не можах да разбера, в какво точно ме обвиняват, защото всичките викаха един през друг.

-         Обвиняват Ви първо, че са давали дарения, които след това са изчезвали.

-         Те явно смесват различни периоди. Казваха дори, че всичко било карано на Гигинския манастир. Няма изчезнали дарения. Една жена дори говореше, че са изчезнали чинии! Напротив, те са прибрани, след земетресението, но нищо не е изчезнало, нищо не е продадено, нищо не е заграбено.

-         Твърдеше се, че сте откраднал икони. Как ще коментирате това?

-         Аз ги извадих иконите, те са четири. Прибрал съм ги в чаршафи и одеяла, за да се съхранят. Не са откраднати.

-         Следя Ви във фейсбук, какво пишете и какво мислите. Вие сте доста опозиционно настроен, пишете против Русия, против управлението на страната ни в момента, критикувате дори Синода. Не мислите ли,че тези действия срещу Вас  не са случайни?

-         Разбира се, че е така. Всичко това срещу мен се организира от местния лидер на /цитира голяма политическа партия, която не смопенаваме, за да предпазим отеца от евентуално съдебно преследване за клевета/. Той го организира това от един месец, като ходи по къщите и иска подписи. Много хора са отказали.

-         Какво казаха ревизорите от Софийска митрополия?

-         Те казаха, че ще докладват на епархийския съвет за случилото се.

-         Как се отрази това на дейността Ви в манастира в същия този ден?

-         Ами наложи се да поотложа кръщене на дете от приемно семейство от Дупница.

-         Вие как ще се защитите?

-         Няма да се дам без бой! Близо 30 човека дойдоха в манастира, за да правят протестите. Селото обаче по избирателни списъци е над 1000 души. Тези хора , които дойдоха, аз не ги познавам, те не са идвали да се причастяват. Манастирът обаче не е на селото, той е на хората, той е на всички.

-         Ще организирате ли все пак някаква защита?

-         Няма да ходя по къщите на хората и да ги моля, мисля, че те знаят истината.

-         Обвиниха Ви, че не стоите в манастира, това така ли е?

-         Аз имах четири години, когато не можех да мръдна от манастира. Сега има един човек там и съм доста по-мобилен. Аз съм и докторант, така че в понеделник и вторник съм в София. Имаше един период, когато ме нямаше и в петък. Имам и други задължения и още нещо, аз не съм пазач на манастира, така че, не е и необходимо да стоя там постоянно, вместо да върша работа, която е полезна и за манастира.

-         Ще спрете ли да пишете по този начин в социалните мрежи, иначе казано, уплашиха ли Ви с тези действия?

-         Категорично не!

-         Добре де, това, което показаха в манастира, наистина демонстрира мизерия, защо е така?

-         Аз съм викал медиите сам, за да покажа положението. Това са сгради, които не са за живот, те са складове. Там пазя дарения за детски домове от хора, които са донесли разни неща.

-         Това което говорим сега, мога ли да го напиша?

-         Можете да напишете всичко, което искате, аз не мога и не искам да Ви казвам, какво да пишете за мен. Обвиниха ме дори, че съм опипвал момиченца, а тогава дори и на протосингела на митрополията му писна и ги спря, за да не говорят откровени глупости.

Отец Рафаил обясни още, че понеже не са могли да ползват косачка от кметството за третата коситба, защото първите две са минали, се е наложило той да коси около параклиса…със сърп…! Питаме, тези, които ИСКАТ от манастира, а, какво ДАДОХА…!? Защо някой от тях не дойде да помогне на йеромонах Рафаил да окоси тревата, а не сега да протестират, че не бил окосил! Ами той все пак не е сторъкият Шива първо и второ, има хиляди други задължения и като игумен, и като монах, и като докторант, и като човек!

И накрая, ако един човек е виновен, той ще се защитава, за да се измъкне. Този, който е на страната на истината и е сигурен в себе си, той се оставя в ръцете на Бог, защото няма от какво да се страхува, така постъпва именно отец Рафаил.

Накрая, ще си позволя едно лично откровение. Понеже следя писанията на йеромонах Рафаил от години, почти няма вечер, в която да не видя във фейсбук поредната прекрасна снимка от отеца, снимал залеза над Кладнишкия манастир, с неособено скъпия си телефон. Зимно време отецът пуска снимки, как снегът затрупва местността наоколо и тя е чиста и красива. Тези снимки почти никога не са придружени от коментар. Единственото е – „Залез над Кладнишкия манастир”…и това е. Тези думи, тези снимки показват привързаност, любов към манастира. Вижте профила му във фейсбук, та там е пълно със снимки от кръщенета и не само, този монах обича дома си - манастира. Ако не беше така, нямаше да има стотици снимки от там...! Не може да обвиним отец Рафаил в това, че е занемарил светата обител, защото това са възможностите му.

Ако някой има претенции към мизерията, ами да отиде и да помогне, не да дава дарение и да дебне, дали отецът няма да си купи евтини цигари после, а да помогне с труд, да окоси, да подреди, да окове огради, да подържа градина, където и колкото може. Да стоиш отстрани и да намираш маана, е най-лесно, а да помогнеш се иска да направиш усилие!

И понеже той не си мълчи, а както се вижда от думите му, няма и да млъкне /и слава Богу…!/, много хора предполагат, че ще го махнат и от манастира, и от Църквата. Така повелява омертата, особено когато някой не е удобен и на Църквата, и на държавата! Да, монахът се скара с всички, подкрепи обществени инициативи, има мнение по много въпроси, а това у нас е проблем. Както каза Радой Ралин при единствената ни среща преди много години, в коридора на едно издателство: „Който говори честно, не живее лесно…!”. Радой се оказа пророк, истински пророк!

Отец Рафаил е шило, което не е удобно на никого, което пречи и вече дори се появиха опасения за неговия живот! Дано тези мнения се окажат неверни, макар че у нас дори и митрополит може да си отиде при доста съмнителни обстоятелства…!  


Непочтено е да издигаме един битов скандал за чинии и треволяци до светостта на обета, непочтено е да обвиняваме един достоен български духовник в откровени глупости! Непочтено е, не само защото го прави местен партиен лидер, не дори само защото се твърди, че това е съгласувано по „команден ред”, непочтено е, защото както сме го подкарали, църквата ни ще остане без монаси, а митрополитите и епископите ще управляват имотите и колите си, а като си отидат от този свят, след тях – потоп…, само дето остават децата ни …! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: