четвъртък, 4 декември 2014 г.

Eнергийният експерт Атанас Тасев определи "Южен поток" като минало


Снимка: cross.bg

"Определено губим от спирането на проекта „Южен поток“. Това е инфраструктурен проект. Ако беше минал през Северна България, около него щеше да се оживи икономиката. Въпреки, че е транзитен газопровод, там имаше определен ресурс за допълнителни количества газ. Затова беше много по-лесно да се направи отклонение от нея, отколкото да влезеш в началото на съществуващия газов пръстен и след това да създаваш инфраструктура“. Това заяви пред topnovini.bg енергийният експерт професор Атанас Тасев, който коментира загубите от спирането на „Южен поток“.
По думите му, наличието на магистралния тръбопровод щеше да помогне да се развие нова газова инфраструктура и на тази база да се появят нови предприятия и мощности.
Според Тасев, при самото изграждане на газопровода, това щеше да се отрази благоприятно на изпълнителите и подизпълнителите. По предварителна оценка, в наши подизпълнители са щели да останат около 1 млрд.лв.
Спирането на „Южен поток“ е едностранно волеизявление на президента на Русия. Във всички акционерни дружества, независимо от това, кой е собственик на капитала, държавата, или частен инвеститор, решенията по особено важни въпроси се вземат консенсусно, а няма никакво становище на всички участници“, заяви Тасев и допълни, че решенията на Владимир Путин не са случайни, защото той каза, че ще вземе Крим и го взе. По думите на експерта, спирането на проекта не е от българска страна, което ни дава допълнителна възможност, евентуално да отклоняваме всякакви искове за пропуснати ползи от участници, с които може би има подписани някакви предварителни договори.
Според Тасев, проектът не е бил спрян в България, защото не е имало строително разрешение. Сега вече има такова, но проектът е замразен, докато траят процедурите за проверка, дали спазваме изискванията за трети енергиен пакет.
На Путин не му издържаха нервите и той премести „големият шлем“ на територията на Турция. Имаме достатъчно основание да предположим, че това е краят на този проект, който ще минава през Турция“, отбеляза Атанас Тасев.

За topnovini.bg

Няма коментари: