вторник, 30 декември 2014 г.

Софийската духовна семинария ще има нов ректор


Снимка: bnt.bg

Досегашният протосингел на Видинска епархия, архимандрит Антим, който вече служи в патриаршеската катедрала “Св. Ал. Невски”, най-веорятно ще е новият ректор на Софийската духовна семинария, съобщи специално за topnovini.bg самият отец.

Стана ясно, че предложението за това именно той да оглави семинарията в София не е ново и идва от видинския митрополит Дометиан. Сега обаче подкрепа за това Антим да оглави семинарията има и от пловдивския владика Николай.

“На едно от заседанията на Светия Синод митрополит Николай е пожелал да се назначи ректор на Пловдивската духовна академия. Тогава той е повдигнал въпроса, че е необходимо да се назначи ректор и в софийската семинария, защото в момента там има временно изпълняващ длъжността, духовник”, подчерта архимандрит Антим.

По думите му, не е добре в средата на учебната година да се прави подобна промяна и тя е била отложена за юни месец 2015 г., когато ще се вземе окончателно решение, по време на лятната сесия на управляващия орган на Православната ни църква.

Припомняме, че преди време “членовете на видинския епархийски съвет – колективен орган на управление на Видинска епархията излязоха с декларация пред видинския митрополит, да не бъде допускано епископ Поликарп да председателства съвета“, заяви тогава протосингелът на епархията, архимандрит Антим.

Той спомена за изпращане на кореспонденция с разпоредителен характер от името на викарния епископ, като представляващ митрополията, без да има решение на епархийски съвет и без разпореждане на митрополита за това.

Антим стана известен и с това, че критикува изборите за нов митрополит в Неврокопска епархия, когато беше избран Негово Високопреосвещенство Серафим.


За topnovini.bg

Няма коментари: