понеделник, 29 декември 2014 г.

АПАРТАМЕНТИ, ПРЕЦЕДЕНТИ И МАНАСТИРСКИ АБОНАМЕНТИ…

"Скромни", "калугерски" фрагменти от празника при освещаването на зала"Архимандрит хаджи Макарий" в Троянския манастир. 









Послушникът в Троянския манастир /вляво/ по празниците. 

Заради факта, че тече ремонт на последния етаж на Троянския манастир, където се помещава и музеят, в обителта беше открита и осветена зала на името на архимандрит хаджи Макарий. Това добре, само дето преди около две години е правен отново основен ремонт. Сега ремонтът пак е основен…!!! Защо…??? Това начин за прикриване на разходи ли е, усвояват се едни пари, или пък се налива нищо в нещо, за да се „изпере” друго нещо..? Защо се прави основен ремонт само след две години, когато е правен такъв….?

Разбираме още, че в спалнята на бившия домакин на манастира, към която е бил прибавен и кабинет, сега е настанен послушник…! А така случайно да попитаме, дали не му е осигурена и сервитьорка/сервитор, или пък стриптизьорка/стриптизьор…!?

Странно е, този така наречен послушник, защо живее в разкош, нима е отишъл в манастир, за да има спалня и кабинет…..!? Нали в манастир се отива, за да живееш скромно и в доброволна бедност, нали това е дори един от обетите….! За какво му е на въпросния послушник кабинет, какво ще прави в него, ще преглежда пациенти ли, що ли…..?!?!?!

Сякаш послушникът никак не е послушен, а напротив, направил си е нещо като манастирски абонамент – когато иска спи в покоите си, засенчващи по лукс патриаршеските в София, или иначе казано – манастир, тип – хостел, …с абонамент – дето се вика – „кеф ти риба, кеф ти паламуд”...!

Явно мегаломанията от времето на откриването на „тронната зала” в манастира, не е приключила. Какво ли да очакваме още…! Ако наистина 2015 ще е годината на покаянието, както твърдят от Видинска епархия, и ако това е поканяние, да правиш тронни зали и спални с кабинети за послушници, може би да очакваме скоро едно „молче” в двора на обителта, защо не и в църквата да отворим една китна балканска шкембеджийница, например „Дамарче”, трябва само един шубер пред олтара и ….готово…!

Срам, срам и позор, низост и мерзост е да поставяш един от най-красивите ни манастири на колене, в позицията на скандален туристически атракцион с ярко изразени елементи на безпределно преяждане и безконтролно препиване.

Нека припомним, че в същия Троянски манастир се помещава и монахиня Теодора, която остави самоволно Кремиковския манастир, където беше въдворена и отиде да готви и да чисти на Негово Величество епископ Сионий Велики, пардон, Велички. Вярно е, че за игумените са се грижели жени, но те са били възрастни, бабички, а Теодора е на средна възраст….!

Интересно, как така действаща монахиня живее в мъжки манастир, какъвто уж все още се явява Троянският…! У нас, до колкото познаваме църковния живот, няма смесени манастири..! Що за балканска башибозущина е това, монахиня да прислугва на архейрейски дерибей…! Ситуацията доста напомня османотурските нрави от преди 150-200 години…!

Интересно е и друго, същата тази  монахиня-прислужница прави ревизиите в манастира…! Като каква, в качеството си на каква прави това…!? В манастира отдавна няма нито секретар, нито касиер.

Игуменът заяви в едно интервю скоро, че в манастира ще има само един магазин, където ще се продават църковно-монополни стоки. Да, ама не, магазините се оказаха два.

Откриха и осветиха залата на името на архимандрит Макарий в бившия склад. Там ще представят лични вещи на хаджи Макарий, само дето от него е запазен само един епатрихил. Останалото явно са бутафории, поне така твърдят местни хора, които познават живота и делото на местния архимандрит.

При откриването на въпросната зала, трапезата е била умопомрачаваща. Ето какво пише http://www.balkana.eu/: „Накрая всички имаха възможност да се насладят на щедрото гостоприемство на игумена чрез вкусни блюда, приготвени от механа „Кайзер””. Чудесно, и те са хора, нали така, само че ми идва на ум един въпрос. Дали и половината от тази трапеза е била достъпна за хората, които останаха без дом, заради наводненията тази година…!? Дали в манастира ни на Атон са виждали дори такива изкусни блюда – истински произведения на изкуството…!? Едва ли, силно се съмнявам.


Явно обаче в Троянския манастир преяждането в прекия и в преносния смисъл не е просто факт, а ежедневие. Много манастирско нали, много аскетично, типично за калугери. Снимките говорят сами за себе си. Повече коментар просто е излишен. 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: