вторник, 30 декември 2014 г.

Софийски епископ се жалва от огромни финансови липси


Снимка: www.novini.bg

Левкийски епископ Павел, който доскоро беше обвиняем пред църковния съд в София, беше оправдан. Появиха се обаче иформации, че той е бил ограбен, докато му е било забранено да живее в синодалната палата. Именно тогава, според информацията, той е бил ощетен. Цитирани бяха липси от рода на “торба с пари, които получил в наследство от баща си, цени икони, златни кръстове и панагии”.

Потърсихме информация от Светия Синод по казуса. “От както започна делото срещу епископ Павел, той не е стъпвал в Синодалната палата. Не живее там и не ползва помещения”, заяви за topnovini.bg началникът на Отдел “Връзки с обществеността” при Светия Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия, Александра Карамихалева.

Липсите, според медийни публикации, били установени, когато владиката останал без стаяти си, която обитавал в Синода. Твърди се още, че ключалката била сменена, така че Левкийският епископ не е имал възможност да влезе и да си вземе вещите.

В същото време обаче е ясно, че от много години той не е посещавал синодалната палата, въпреки, че е бил “епископ на разположение на Синода”, или иначе казано “нищоправещ”, софийски епископ.

Твърди се още, че вътрешна комисия била направила опис на вещите му, но той не бил присъствал на това. “Достатъчно добре познаваме епископ Павел, за да знаем, че той пари нямаше. Историите за торби с пари, това са глупости. Той живееше доста скромно. Нямаше излишни средства, а заплатите са малки”, твърдят от Синода.

Синодалната палата е със специален режим на достъп, с магнитни карти. Има и портиер. Няма как външно лице да проникне и да извърши обир, твърдят още от синодалната палата.
Припомняме, че епископ Павелбеше председател на храма “Св. Ал. Невски”, от където беше освободен от патриарх Максим.

По-късно той беше обвинен, че докато е бил “черен духовник”, е бил женен и е въздигал незаконно монах в Атон, срещу материални облаги. Левкийският епископ беше обвинен още и в това, че е извършил кръщене на деца-сираци в патриаршеската катедрала, за което е поискал пари. Това беше и формалният повод той да бъде освободен от там.

Павел беше и в разкола а по-късно става нещо като дежурният неизбираем епископ при изборите за митрополит.


“Църковното му дело беше прекратено, защото представи документи, които показваха, че обвиненията срещу него са били неоснователни”, посочиха от управляващия орган на Православната ни Църква.

За topnovini.bg

Няма коментари: