понеделник, 8 декември 2014 г.

Дионисий...иди си с мир....!


Снимка: www.nationallibrary.bg

Не е нормално, когато не те искат, ти да продължаваш да се навираш още повече. Не е нормално, защото някак си е нахално..! Когато протестират няколко гилдии, когато не те иска дори министърът, когато граждани са против избора на Слави Бинев за шеф на Комисията по култура и медий в НС, тогава просто трябва да си отидеш. Така се прави в нормалните държави, защото това демонстрира достойнство,...поне малко...!

За това, което сега наблюдавахме и наблюдаваме, преди години баба ми казваше: „Запънал се като туч...! А кому беше нужно това, след като беше ясно, че Бинев ще си отиде, иначе щеше да стане вторият Пеевски, а той едва ли щеше да има нервите да издържи това,...за характера... – явно го има, ама какво от това...

Подобен е случаят и с бъдещия епископ и втори викарий на патриарх Неофит в София, архимандрит Дионисий, за който topnovini.bg вече писа.

Във фейсбук отдавна се оформи група, която организира протест срещу избора на Дионисий. Те не го искат, защото нито има годините за епископ, нито пък опита, за да заеме такъв висок и отговорен пост в Църквата. Освен това, Дионисий не е пребивавал в изискуемото време в манастир, а по неведоми пътища, след като става монах, много бързо се завръща в София и започва да заема различни началнически постове в синодалната администрация. Взема дейно участие в станалите скандални архондисвания – производството на архонти, срещу солидно заплащане, при това вече официално. Един от архонтите – продукт на дейността на Дионисий е именно Слави Бинев.

Това са само част от аргументите на онези, които не искат Дионисий за втори викарий в София. Подкрепящите го пък искат да му дадат шанс, защото е млад и, както твърдят те – един от малкото, който не е опетнен.

Дори и да пренебрегнем фейсбук, макар, че това е може би най-голямата „медия“, то все пак, когато знаеш, че толкова много хора се организират, за да осуетят хиротонията /официалното обявяване на новия епископ/, човек трябва да се замисли.

Нормално е Дионисий да не е харесван от някого, нормално е, както всеки човек, може да не е харесван дори и от група хора. Нормално е и да има повече нехаресвания, особено когато си по-популярна личност, но когато срещу него се обявяват семинаристи, столични свещеници, богослови и граждани, тогава отново въпросният трябва да се замисли.

Протестиращи искат да викат „Недостойн!“ по време на хиротонията. Това е начин, планираното въздигане на новия епископ да бъде осуетено и провалено. Вместо да се замисли отново, вече за трети път, архимандрит Дионисий организира флангова защита, като подготвя митинг, главен организатор на който е Николай Живков Пенев. Той е иподякон, бивш служител в Софийската духовна семинария, от където е освободен заради сериозни нарушения. Сега се явява основен сподвижник на архимандрит Дионисий.

С една дума – на силата се отговаря с еднаква по сила, но различна по посока акция. Това може и да даде резултат, но какъв...!? Сблъскването на протестиращи и защитници на Дионисий неминуемо ще доведе до зрелищни конфликти. Това ли е целта на потенциалния епископ – да се пролее християнска кръв на хиротонията му, сякаш ще правим езическо жертвоприношение...!? Ако това е целта, явно има шанс да я постигне! Иначе митингът е регистриран в общината, всичко е законно, но нека да напомним, че понякога пътят към Ада е постлан с привидно, наистина много добри намерения....! 

За topnovini.bg

Няма коментари: