вторник, 30 декември 2014 г.

НОВ ИЛИ СТАР СКАНДАЛ С ЙЕРОМОНАХ МАКСИМ ВЪВ ВИДИН




Отново снимки, отново прерверзии, отново скандали тресат иначе привидно доста хрисимата Видинска епархия. Снимка на гол мъж във видимо сексуална ситуация е била изпратена на йеромонах Максим. На въпрос, дали е харесал снимката, в чат във фейсбук той отговаря, че я е харесал много и иска и снимка в лице.

Дали това е част от стария скандал със същото лице, с което Максим стана известен не само в епархията си, но и в цялата църква, предстои да разберем. По този повод потърсихме мнението на духовния надзорник на Видинска епархия и духовен старец на въпросния монах, не по-малко известният напоследък Белоградчишки епископ Поликарп.

“Не съм запознат със случая, Не съм запознат. Ако имате нещо ми го пратете на имейла, или кажете, къде да погледна. Наистина не съм запознат, не мога да кажа нищо. Поне до мен не е идвала такава информация, просто не съм информиран”, заяви в телефонен разговор епископ Поликарп. Изпратихме му снимките и очакваме коментар, дали това са допълнителни протуберанции от стария скандал със същия монах и със същото цивилно лице, дали не става дума за нов скандал, както и, какво е направено по отношение на статута на йеромонах Максим и възможността му да служи, или да бъде наказан.

Очакваме и се надяваме епископът да даде мнение по въпроса, а не случаят да се покрие, както повечето такива до сега. Не става дума за лов на вещициш, а за справедливост. Ако наказания се раздават за такива деяния, то редно е и в този конкретен случай да има такова, иначе би било странно да се прилага двоен аршин, особено в жизнената среда на хора, които са монаси и би следвало да са честни, открити и морално чисти.

На никого нищо човешко не е забранено, но когато си монах, има определени правила, които трябва да спазваш. Ако това не се харесва някому, никой никого не е заставил насила да отиде в манастир. Призванието на монаха изисква справедливост, да видим, дали такава ще има и за станалия вече скандално известен монах във Видин!

Нека да не се правим на “по-католици от папата”, колкото и изразът да не се връзва с името на фейсбук-групата. Проблемът всъщност не е в това че един монах е правил, или не е правил нещо с някого, всички знаем, какво се случва зад тежките порти на много такива места.
Проблемът е, че това става публично достояние, проблемът е, че няма завеса пред тези действия, проблемът е, че като иска някой да прави нещо, да върви да го прави извън манастира.

Някак не е хигиенично от гледна точка на вярата, един монах да дефилира в расо като секс-фетиш и да си развява “самочувствието” наляво и надясно по чатове, социални мрежи и специализирани инфоканали.

Искаш да обичаш, или да те обичат мъже – ок, все пак сме в ХХІ век, но…това - навън, искаш да си монах – тогава – бъди монах, това са двете възможности, другото е лицемерие!

За фейсбук-групата "Православни новини" 

1 коментар:

Петков каза...

Защо събития станали през 2014 г. публикувате днес?
Този профил на Максим мисля че не съществува сега, закрит е. Въобще знаете ли в коя епархия служи този човек и дали не е фалшификация всичко това?