понеделник, 1 април 2013 г.

Когато Андрей “захапе” Мира, или битка на социолозите!



Този път ще започна не по журналистически. Няма да хвърля новината и после да я разгърна, а напротив, ще започна с един пример.
Мой приятел, който е убеден симпатизант на една сравнително малка партия, неотдавна ми каза, че според проучванията на социолози и политолози, те щели да получат към 20% на предстоящите избори. Няма да кажа, коя е партията, за да не демонстрирам политическа позиция, което в случая наситина не е необходимо. Става дума обаче за това, че тази партия, ако влезе в новия Парламент, ще е цяло чудо, и все пак, този мой приятел убедено твърди, че това ще стане, дори с едно убедително мнозинство, каквото е 20%!
Неотдавна Мира Радева от МБМД изнесе данни от изследване, според което ГЕРБ ще получат на следващите избори към 30%, срещу БСП с 16%! Преди да коментирам това, искам ясно да кажа, че не симпатизирам на нито една от тези две партии и няма да гласувам за тях на предстоящия вот през месец май.
Такъв процент за ГЕРБ обаче е не просто твърде преувеличен, но вече понамирисва на платена социология. Много уважавам Мира Радева. Бил съм на нейни пресконференции  винаги е била добре обоснована, много добронамерена към журналистите и доста “подкована” професионално. Такива данни обаче, каквито тя изнесе, няма как да са реални. Единственият начин това да е вярно е, да са анкетирани пет-шест човека, което първо не е възможно и второ никак не е професионално. Понеже съм бил и на такива анкети, които са провеждани имено от Мира Радева, зная, че изследванията й няма как да са толкова повърхностни. Убеден съм, че резултатите са получени по някаква методика. Тази методика обаче явно е твърде сбъркана.
Само преди малко повече от месец, правителството беше свалено от протестите на улицата, защото хората са бедни, гладни и бесни. Как сега това управление може да получи проценти, които надвишават резултатите дори и от предходните парламентарни избори!? Ами някак не ми се вижда реално това, предполагам и  на всички Вас!
И други социолози, освен MБМД, потвърждават фрапиращите данни от 30% за ГЕРБ срещу 16% за БСП, месец преди парламентарния вот, обяви малко след това Радева. Според нея, изследването й всъщност е набеденото за поръчано от САЩ мистериозно проучване. Радева съобщи, че става дума за голям проект, поръчан от френска фирма и че е имала идея данните да се появят по-късно.
По-късно, или по-рано, когато и да бяха извадени “на светло” тези дани, просто са нереални и степента на нереалност буди подозрения, че става дума за “платен репортаж”! Андрей Райчев обвини  Мира Радева, че е нанесла травма на гилдията на социолозите. Тя пък контрира, че е нанесла травма на социологическата империя, която 20 години се опитва да изгради имено Райчев. Ставаме свидетели освен на политически ежби, може би за първи път, и на социологически такива.
Радова обаче продължи, като обясни, че иска експертна експертиза на изследванията на агенцията през последните две години. Дори и тази експертиза да се окаже положителна за нея, отново фактът-30% за ГЕРБ на предстоящите избори стои като една нереална реалност, която дразни и социолози, и останалите хорат, защото според повечето политолози и специалисти, следващият парламент ще изглежда така: ГЕРБ, БСП, ДПС, “АТАКА” и може би партията на Меглена Кунева. Така наречените “СДС”-та едва ли ще успеят да преминат бариерата за влизане в Парламента. Според запознати и наблюдатели на процесите, евентуално правителство би имало известни шансове да оцелее поне до зимата, ако бъде съставено от БСП, ДПС и партията на Кунева, ако влезе в Парламента.
Разбира се, подобен сценарий никак не е обнадеждаващ, още повече като се има предвид, че една нова “тройна коалиция” само ще затвърди негативите, които вече са натрупани в обществото ни като спомен и практика от предишната “тройна коалиция”. Всъщност, необходима е нова партия, с кристална позиция, ясна политическа платформа и категорично намерение, но и сили, за истинска промяна на статуквото. Това обаче сега, преди изборите през май месец, няма как да се случи. Именно заради това прогнозите са за успех на ГЕРБ на изборите, но съставяне на правителство без ГЕРБ. Това донякъде се обяснява с евентуален панически страх от съставянето на ново “правителство на малцинството”, което не би отговорило на реалните обществени нагласи в страната днес. Такова беше правителството на ГЕРБ до преди месец и имено заради това то си отиде с оставка.
При така поставените обстоятелства от реалните състояния на партиите и техните възможности към днешна дата, едни 30% за ГЕРБ са наистина несериозни. Може би, ако тези цифри бяха 17,5% към 16,2%, съответно за ГЕРБ и за БСП, тогава нещата щяха да изглеждат сравнително реални и в рамките на допустимата статистическа грешка.
И все пак, може би социолозите и политолозите ни трябва да се замислят сега, преди изборите, защото имено те са тези, които понякога оказват съществено влияние на така наречения “инертен вот” на хората, които решават, за кого ще гласуват в последния момент преди изборите. Тази власт е не само право, тя трябва да се разглежда и като отговорност!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: