четвъртък, 7 март 2013 г.

ОТ КАКВО СЕ СТРАХУВА ЕВРОПА?



Едно отвратително и почти равномерно чувство ме преследва през последните дни. Ако беше само при мен, нямаше да си позволя да занимавам аудиторията с това, но проблемът засяга абсолютно всеки български гражданин, който предполагам се чувства като мен…!
Става дума за това, че България и Румъния отново останаха “извън борда” на “Шенген”. Този път европейските политици имаха доблестта да си кажат, че просто не ни искат, при това за неопределено време..!
…Цялостната оценка за нас е централна. Тя не ни позволява да отменим граничния контрол сега…Тук става въпрос за сигурността на нашите граждани. С нея не може да се правят компромиси. Ще видим как изглеждат докладите в края на годината и пак ще говорим. Това каза неотдавна  германският вътрешен министър Ханс Петер Фридрих.
Преди да го коментирам, искам да си призная, че когато чета това изказване, а го четох два пъти, ми се догади. Нека да припомним, че преди време именно actualno.com публикува коментар, с който ясно заяви, че приемането ни в “Шенген” е въпрос на цялостна оценка, а не на единични показатели, както до неотдавна твърдеше вътрешният ни министър Цветанов. Хайде да не скромнича излишно, аз го бях писал тук.
Ставало въпрос за личната сигурност на “техните” граждани….! Мислех си, че всички страни-членки на ЕС са с общи граждани, нали сме СЪЮЗ…, но явно за пореден път не съм разбрал политиката на Европа спрямо Балканите?!  Всъщност тази политика е традиционна. Хаде да се върнем назад във времето…!
Около средата на ХІV век засилващата се военна мощ на османските турци става реална заплаха не само за Константинопол но и за другите балкански страни. Опитите на византийския император Йоан V Полеолог да сключи съюз със съседните владетели на България и Сърбия среща недоверие. Императорът се опитва да привлече и помощта на държавите от Западна Европа, но искането на папата-да бъде признато църковното върховенство на римокатолическата църква над православна Византия, среща силна съпротива в Константинопол. До споразумение и край на схизмата от 1054 г. така и не се стига, а реална помощ не е осигурена. Това е първият византийски император който пътува из кралските дворове в Европа за да издейства помощ за страната си. Неговите наследници ще продължат тази политика също без особен успех. Жив византийски император отива на крака в Европа! Това е нещо нечувано за онези години. Хората се събирали, за да го видят, защото той е бил смятан за полубожество и въпреки това, Европа остава безмълвна. Малко по-късно османците стигат до Виена и едва тогава същата тази Европа “се задейства”, но вече е твърде късно-Балканите са под османска власт!
По същия начин и мистър Чърчил “разграфява” картата на Европа, заедно със Сталин и буквално си “поделят” държавите- “тази за мен, тази за теб, тук-ти повече, там-аз повече”…!
Сега за съжаление сега сме свидетели на същото, както се казва, нищо ново-под Слънцето!
Наистина ми се повдига, когато чета, как Европа е “загрижена” за погрома на Априлското възстание у нас! Е как така се “загрижи”, като столетия преди това самата тя, със своето реално и пълноценно отсъствие, позволи на османците да стигнат чак до Виена…!?
Днес отново господин Фридрих от Германия, но и други държави от Скандинавието и отново Великобритания, са против интеграцията ни в Европа. Ромите били проблем, ставали джебчии! Това е меко казано несъстоятелно! Нима в тези държави няма роми?! Думата на английски език за джебчия в Лондонското метро-“ pickpocketar” е съществувала и далеч преди българи така масово, както сега, да са можели дори да пристъпят до столицата на Британската империя и където и да е другаде из Европа.
Става ясно, че Европа ни гледа “под лупа”, но и лупата й се оказва доста криво огледало. Да, вярно е, че се наблюдава цялостната политическа ситуация, но нима правителства не подават оставка и в Европа, нима и там няма социално напрежение, нима и останалите европейци не протестират..!?
Проблемът ни е, че сме бедни! Това е основното, което притеснява Европа, но ние няма да станем по-богати, по-култивирани и по-“правилни” за тях, ако ни държат в страни от “мейн стрийма”-а, ако ни сегрегират, както сега, ако дори ни дискриминират като по-ниско качество европейци. Така обща Европа няма бъдеще!
Критикуват Израел, че изграждал стени, за да изолира палестинците! Хубаво де, в Европа стени, слава Богу, вече няма, но стените останаха в концептуалното пространство, което е по-лошо, защото този тип стени се рушат много по-трудно, а това е така, защото те са продукт на изкривен манталитет и отново, доста криворазбран морал.
Какво иска Европа от нас, за да ни “пусне” в “Шенген”? Това е централният въпрос, който вълнува вече поколение българи. Всъщност, отдавна се питам, а дали въобще Европа иска да ни “пусне” в “Шенген”…?!
Редица страни са изразили резерви, съобщиха от ирландското председателство, … заради проблемите на България и Румъния с престъпността и корупцията…! Милите европейци…, колко са притеснени! Разбира се, нали в Европа няма корупция и престъпност…!
Докато това двулично отношение върлува на стария континент, докато някои европейци се държат като средновековни “лендлордове”, Балканите ще продължат напълно несъзнателно и неконтролируемо да “индуцират” имагинерна престъпност, а бедността не е порок, но историята се оказва пророк!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: