четвъртък, 14 март 2013 г.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ-ПАПА С ИМЕТО ФРАНЦИСК



Името на новия папа на католическото вероизповедание беше обявено от протодякон Жан-Луи Торан. Това е аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио! 76-годишният духовник избра името Франциск I.
Новият предстоятел на католическия свят беше обявен с традиционното “habemus papam”-“имаме си папа..!”. За първи път от над 1200 години, начело на католическия свят застава човек извън европейския континент. Парадоксите всъщност започнаха още с “подаването на оставка” от предишния жив папа Бенедикт ХVІ /Йозеф Ратцингер/.
Новият папа прие името на Св. Франциск от Асизи и е първият латиноамериканец, който слага папската митра. Изборът общо взето изненада всички, защото се очакваше доста по-млад диховник. 266-ят папа го делят само три години и половина от пределната възраст, отвъд която нямаше да има право да се кандидатира за трона на Св. Петър. Франциск І е и първият член на Йезуитския орден, който някога е избиран за глава на римокатолическата църква. Орденът е създаден през 1540 г., с идеята да се противопоставя на зараждащото се протестантство. Па-късно обаче йезуитите поемат задължението за  завземането на позиции за християнството в мюсюлманския свят и Америките.
Хорхе Марио Берголио, или вече Франциск І, енергично се противопоставя на абортите и на евтаназията. Категоричен противник е на еднополовите бракове, както и на осиновяването на деца от такива семейства. Това предизвика изказване на президента на Аржентина- Кристина де Киршнер през 2010 г., която подчерта, че тонът на църквата напомня Средновековието и “Инквизицията”. Изхождайки от латинската максима "nomen est omen", което означава, че "името е знак", новият папа обещава да е истински реформатор. Твърдият тон и категоричната непоколебимост обаче, едва ли ще му бъдат добри приятели, особено в днешния динамичен и модерен свят.
Според някои, името на новия папа може и да идва от Св. Франциск Ксавие-испански йезуитски свещеник от ХІV в., който е известен с усилията си да покръства, особено в Азия.
Каквато и да е истината, пред папа Франциск І стоят много тежки проблеми. Неговата наистина крайна позиция към еднополовите бракове почти веднага ще се сблъска поне със слуховете, че предишният папа Бенедикт ХVІ си отиде заради гей-скандал. Какъв е този скандал, кой участва в него, дали е замесен и самият папа, дали е бил изнудван, кардинали ли са в основата на оттеглянето му, дали въобще има такъв скандал, може би няма да разберем никога. Това ще знае само новият папа, който ще получи секретен доклад от предишния жив папа Бенедикт ХVІ, в който, според запознати, се съдържат причините за неговото преждевременно оттегляне.
Така или иначе, темите са актуални в света и статутът на еднополовото съжителство може би ще е първото нещо, с което ще трябва да се справя Франциск І. Тук обаче той трябва да осъзнае, първо, че живеем в ХХІ в., а не във времето на Свети Франциск, второ, че вече не е кардинал само на Буенос Айрес, а е глава на над милиард католици по света. Не на последно място, важен е и тонът, с който дори ще порицава, защото понякога добрите думи, казани по “лош начин” се превръщат в “лоши думи”…!
Папата ще трябва да се справи по някакъв начин и с недостойните католически свещенослужители. Такива има в почти всички направления на църковните прегрешения. Той ще трябва да доказва, че е достоен наместник на Господ на престола на Св. Петър в Рим. Това ще стане само и единствено, ако действа, но и ако намери верния акорд на взаимоотношенията си и с кардиналите, и с вярващите.
Предстоят промени, може би големи промени…! Дали те ще са драматични, дали ще са анахронични, дали ще имат положителен ефект, дали папа Франциск І ще се окаже добър предстоятел на римокатолицизма, това са въпроси на бъдещето. Християнският свят обаче се надява, това да е един наистина отдаден на вярата духовник, който ще ръководи мъдро, ще преценява трезво и поне ще се опита да остане в историята като успешен “римски епископ”.

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: