понеделник, 18 март 2013 г.

АКО ЩЕ Е СТАТУКВО, ПОНЕ ДА Е ОБНОВЕНО…!



Безработните у нас вече са 400 хиляди! Това е равносметнката от родната статистика и от европейската статистика-ЕВРОСТАТ! “Затягането на коланите” и “успешната фискална политика”, както и “най-добрият бюджетен дефицит в Европа” доведоха до това-нови безработни и постигането на един своеобразен рекорд. Като се има предвид, че има огромна част безработни, които въобще не се регистрират /както впрочем съм правил и аз/, а друга част просто не са регистрирани в бюрата по труда, защото са дълготрайно безработни и нямат право на обезщетения, това означава, че реалната безработица в страната е поне, казвам ПОНЕ, три пъти по-голяма!
Кой е виновен за това? Разбира се, напоследък е модерно да се казва, че това е Бойко Борисов! Последният кабинет носи вина, но вината не е само негова!
Неотдавна тъмносиният лидер Иван Костов каза, че “избори не могат да се правят, като се вдига кръвно, влиза се в болница и там се канят глави на вероизповеданията…!”. Според него, “жалко е да се търси съчувствието на избирателите чрез пиар-акции, вместо да се прави истинска политическа кампания.” Струва ми се, че тези реплики в политическото пространство, на фона на всичко, което се говори напоследък, все пак идат избори, звучат доста разумно и елегантно критично.
Почти всички социологически агенции “предсказват”, че изборите ще бъдат спечелени, макар и с малко, но отново от политическа партия ГЕРБ. Какво ново тогава да очакваме? Вероятно министрите няма да са същите, ако все пак Борисов си позволи да направи кабинет, но, какво от това..!?
ГЕРБ може би са единствената алтернатива на една нова “тройна коалиция”, може би наистина именно ГЕРБ са алтернатива и на дясната политика в България, колкото и да е странно това, защото както изглежда, според социолозите и политолозите, ДСБ и СДС нямат шансове да влязат в Парламента през май месец. Кунева, до колкото въобще е дясна като политическа ориентация, също няма шансове да види Парламента скоро. Остава статуквото, ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и може би, съвсем имагинерно-Кунева. Последната обаче не е ново лице, защото тя беше министър при управлението на царя. Така че изглежда изборите ще ни съпътстват през цялата година, освен ако не дойде една нова “тройна коалиция”-например-БСП, ДПС и Кунева…! Да, политическата гледка е странна, но е безалтернативна, поне към момента.
Странно е обаче, че тези избори ще преминат под изключително напрежение и от “улицата”, но и от вътрешни проблеми, които вече не тлеят, а направо си горят. Става дума за скандала с “поръчването” на Борисов от Доган, както и за автомата, който бил намерен до резиденция “Бояна”, заедно с шест пълнителя. Според лидера на тъмносините, това “прилича на слаб сценарий на евтино криминале”. Той допълни, че “всеки политик, от когото зависи нещо, е получавал заплахи, но те не трябва да бъдат размахвани пред лицето на избирателите”. Колкото и да критикуваме, трябва да ни е ясно едно и то е, че когато един политик е прав, той просто е прав. Костов е човек, който е врял и кипял в политиката, знае и може много и го е доказал, а в случая е безпощадно прав и безапелационно точен!
ГЕРБ ще спечели следващите предварителни избори, защото хората се страхуват, защото времето е “разделно”, защото им писна, защото са гладни, бесни, озверели и полудели от безизходица.
На фона на това, непрекъснато ни се набиват на очи едни “лексус”-и и джипове, след които летят въпроси. Как така се купуват такива коли, нали е криза, кризата е за всички, как си позволяват такива скъпи возила, как се строят палати в Бояна, Симеоново и Драгалевци? Задавам си и аз тези въпроси. Семейството ми също има известни малки спестявания, които непрекъснато се топят през последните години. Предстои ни ремонт и от сега се притесняваме, дали ще можем да си го позволим. Не че някой се интересува от моето семейство и не че му е работа, разбира се, но ние не можем да си позволим каквато и да е нова кола, камо ли да строим палат край София. А това могат да си го позволят много хора у нас! И отново, нека припомня-достигнахме 400 хил. безработни. Такъв огромен контраст ми се вижда странен и определено ми се струва, че не е случаен. Освен това считам, че зад тази бройка на безработните има виновни и ако главата на Тотю Младенов “падна” по стечение на обективни обстоятелства, то под него също има хора, които трябва да носят институционална вина. Иначе дворците на “новата буржоазия” ще продължат да изникват за по няколко месеца и лъскавите возила, наближаващи милионни цени, сащо ще се увеличават, но за сметка на лавинообразната безработица.
Не, не, не искам комунизъм, не искам равни възнаграждения за всички, униформи, “открити листове” и море на Китен за 40 лв. за седмица, в станцията на СНС. Не говоря за това, говоря за ясни правила и равни възможности. У нас нито правилата са ясни, още по-малко пък-възможностите.
В тази ситуация, колкото и да отричаме статуквото, все пак то е решение на задачата. ГЕРБ, или който и да е друг, няма да променят живота ни с магическа пръчка, но поне когато гласуваме, нека да мислим с главите си, защото никой няма да ни е виновен след това, освен самите ние. Ако ще е статукво, поне да е обновено…!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: