вторник, 12 март 2013 г.

КАК ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В “КРАДЕЦ”!?



Справка за данък-сгради и МПС може да се намери онлайн на адрес: https://sonet09.sofia.bg/. Това би била една много радостна вест, ако този сайт не беше направен изключително некадърно. Личната информация (имам предвид пълно ЕГН) се изпраща некодирано и ясно видимо в URL-a в адрес-бара на браузъра. Оказва се, че нашите данъци май са отишли не по предназначение, защото дори и начинаещ програмист знае, че GET-заявка не се използва за професионални цели. Аз смятам, че този сайт трябва моментално да бъде спрян и общината да си вземе парите, който е заплатила за реализацията. Това написа неотдавна мой приятел-програмист, във фейсбук. Той забеляза една от многото “клопки” които държавата ни предоставя несъзнателно, надявам се, за да даваме лична информация, с която може да се злоупотреби.
Ще дам няколко примера. Имам приятел-журналист в национална медия, който няма регистрация във фейсбук, защото там се искат лични данни. Той няма дори кредитна карта, защото там също се изискват такива данни. Ще кажете, че това е параноя, но със следващия пример, ще се опитам да Ви докажа, че параноята всъщност е необходимост в сегашните условия в България.
Преди няколко години все още живеех на квартира в центъра на София. Оказа се, че апартаментът, където бях отседнал, беше на един възрастен и болен човек. Неговите близки бяха в САЩ и в Канада, а някои дори и в Далечния Изток. Не зная, как и от къде, но тази информация беше достигнала до “когото трябва” и апартаментът е бил продаден чрез нотариус в Хасково. Информация за това хазяйнът ми получава случайно, защото има роднина-нотариус, която разбира за изповядването на такава сделка и е учудена, защо чичо й продава апартамента!
Най-тъжното е, че “дядото”, както наричах моя хазяйн, почина през март 2010 г., а до днес апартаментът му все още не е възстановен на законните му собственици-неговите наследници. Няколко пъти ме викаха в специализираната служба на МВР, където изписах два тона мастило, но факт-резултатът е, че за пред държавата, този апартамент, който е ясно чий е, всъщност се оказва, че не е много ясно…!
Това може да се случи навсякъде, но съм повече от убеден, че никъде, в продължение на толкова години, един реален собственик няма да може да си влезе в законно владение. Това може да стане само в държавата “Булгаристан”, може би и още някъде из Африка…!
Правим един сайт, който трябва да ни облекчи за плащането на данъците. Добре, това е похвално, обаче защо е направен така некадърно, че освен, че ни облекчава административно, всъщност ни “облекчава” и от към конфиденциалност на личните ни данни…!?
Така наречените обществени поръчки, обикновено, което е публична тайна, се дават на “близки хора”. В крайна сметка, не зная, дали и тук е станало така, но фактът показва, че някой откровено некадърен е допуснал елементарна грешка. Както беше казано по-горе, дори и начинаещ програмист знае, че GET-заявка НЕ се използва за професионални цели! Е добре, тогава тук говорим, или за начинаещ програмист, или за нефелен професионалист, или пък и за двете…!? Каквото и да е обаче, според мен не е нормално обществена поръчка да се даде на човек, който няма достатъчно опит като администратор, като програмист и като човек, който е работил В и С държавната администрация.
Как е била дадена въпросната обществена поръчка, от кого, на кого, защо именно на него, как е бил проведен контрол на изпълнението, как е одобрен крайният продукт, одитира ли се и в момента самата процедура…, това са въпроси, които средноинтелигентните хора си задават, защото никой не иска утре да се раздели с апартамента, или с колата си, без да знае дори…!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: