понеделник, 4 март 2013 г.

“ЗИМАТА НА НЕДОВОЛСТВОТО” ЩЕ ДОЙДЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО



Правителството на Бойко Борисов подаде оставка през втората половина на месец февруари. Към средата на март това правителство не беше "бившо", а-" в оставка", което означава, че реално то управлява, макар и да си отива, но с бавни стъпки.
Какво се случва с политиката, че мандатите за съставяне на ново правителство бяха връчвани през такива големи периоди от време, при положение, че и трите парламентарно представени партии-ГЕРБ, БСП и ДПС предварително бяха заявили, че ще върнат мандата и няма да използват шанса си за създаване на ново правителство?!
Битката се води между "крокодилите" и прииждащото социално цунами. Целта е да има достатъчно време за буквално "спасяване" на нашите хора. "Крокодилите" почти денонощно "дъвчат" хартия /за пояснение-това са машини за унищожаване на документи, чрез раздробяване на хартийни носители/. В същото време тече преназначаване на "наши хора" от едни сменяеми позиции на други, несменяеми, или поне мандатни, но с начална дата от назначението.
Премиерът в оставка уволнява на ангро, за да "ретушира" десеторно повече назначения.
В същото време Роско, пардон, президентът Плевнелиев, протака връчването на мандатите, за да има време властта, макар и в оставка, да "издъвче" "опасните" документи и да назначи и преназначи "своите хора", едно че за да си мълчат и второ, за да може властта, която уж си отива, в буквалния смисъл да остане на власт.
Това е практика, която има виталност в така наречените тоталитарни системи. Така беше и при БКП, режеха от живите меса-пример е Трайчо Костов, но и много други, но за сметка на това тялото оставаше живо и се съвземаше за още по-жив живот!
И така, защо президентът протака? Нали е президент на всички! Опозиционните парламентарни партии го пришпорваха да връчи по-бързо мандатите и да се върви към служебно правителство, но Роско, пардон, президентът, обясни, че това се дължало на "административни причини", при това не ни го каза лично, а чрез Лютви Местан-лидерът на третата партия в Парламента-ДПС, която получи мандат за съставяне на правителство в рамките на 41-то Народно събрание!
Цялата държава гледаше с неистов взор именно към Роско, пардон, президентът Плевнелиев, защото от него зависеше да стабилизира кризисната ситуация, да “калибрира” хаотичните движения по улиците на страната и да даде шанс на хората да кажат, какво искат и евентуално да имат възможността да го постигнат под някаква форма.
Какво се случи? Роско, прадон, Плевнелиев излезе с официално изявление пред Народното събрание, където като едно чавдарче, кандидат за пионерче, издекламира, как щял да бъде "обединител на нацията", как най-важното нещо са "работещите институции" и как няма да се допуска насилие, защото и той самият бил от протестиращите. Нещо повече, дори отиде на улицата, е вярно, придружен от верния си охранител-генерал, но наистина отиде там. И като отиде беше освиркан за пореден път. Защо ли...? Ами защото хората не му повярваха. Защото, когато наближаваха президентските избори, баща ми беше говорил с един депутат от парламентарно представена партия и той му беше казал буквално следното: "ГЕРБ и магаре да предложат на тези избори, то ще стане президент със сигурност!!!". Е при такъв електорален капацитет, няма как днес Роско, пардон, президентът, да се надява на уважение и дори и на снизхождение от страна на същия този електорат, който се превърна в "мейн стрийм", или иначе казано-новото социално цунами на "българската пролет".
"Крокодилите" изядоха всичко. Остана плявата, която Яне Янев най-вероятно малко ще подъвче, "за парлама", може би "верният придворен шут" Бореков, също ще "пожвака" в едно-две предавания и това ще е. Истината за големите неща, отдавна е в "коремите" на "крокодилите".
В същото време, ние ще продължаваме да си подвикваме по площадите, все по-малко и все по-"калибрирани", докато отново заспим. А забравяме ли, че иде "зимата на нашето недоволство", и тя ще започне още през лятото, когато сянката на "тройната коалиция" ще се превърне от вулгарно-имагинерна в реално-категорична?!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: