понеделник, 18 март 2013 г.

“ХАРЛЕМ ШЕЙК” В СЕКС-ВАРИАНТ, НО КЪДЕ…!?



Какво е “Харлем шейк”? Честно да си призная, попрочетох малко преди това и онова, което разбрах е, че това е вид протест, вид изява, вид личностно изпъкване, вид младежка дивотия, начин за “възвръщане” на младостта за някои. Един учител беше уволнен у нас, в Пловдив, защото танцувал този танц. Новинарските емисии ни надуха главите с това. Млади новинарки, тип-начинаещи ТВ-кипри /кифли/, със зле прикрита усмивка ни разказваха за “Харлем шейк”.
В същото време се извиси и гласът на вездесъщия Явор Дачков, който от позицията на генерал-полковник в родната публицистика ни заяви, че учител, който извършва движения, наподобяващи “е…ане”, ама той си го беше написал ачик, няма място в училище! Дачков дори “напсува” и родителите, че защитават учителя!
Подобни световни феномени са още: дебютът на уникалната Сюзън Бойл в музикалното риалити "Britain's Got Talent" и зашеметяващата популярност на жълтите гумени гривни Livestrong. Разбира се има и много други такива в световната история. Всъщност, “Харлем шейк” е просто един публичен протест. Всеки прави това, което му харесва, което може и което иска, в рамките разбира се на една относителна “приличност”. У нас обаче тази граница беше премината.
Никой не е в състояние да ме убеди, мен, но и много други, че един учител, кълчейки се в двора на училището и имитирайки секс с движенията на тялото си, прави нещо добро и това може да бъде протест, водещ към нещо-по-добро. Мисля си, че такъв протест е допустим извън училищния двор. Скоро, над 500 участника поставиха рекорд в българския “Харлем шейк” в Търново. Гледах го внимателно и под лупа. Ами друго беше, това беше истинска личностна изява, макар и малко “поизчанчена”, но-в рамките на една поносимост и търпима оригиналност.
Странно ми е, че дори и родители, защитиха учителя от Пловдив. Това означава, че те биха приели също и това, така да се поздравяват учители и ученици из коридорите на училищата…! Така ли е, биха ли го приели…?! Не мисля, че скъсяването на дистанцията между учител и ученик трябва да стигне до това те двамата взаимно да имитират секс-движения. Струва ми се леко прекалено, да не кажа, доста прекалено. Да, може би учителят така ще стане по-харесван от учениците, но какъв авторитет ще има!?
Може би остарявам, може би просто не разбирам мислнето на хората, които са в ученическа възраст. В същото време обаче, този учител, който като гледам е горе-долу на моите години, не мога да го разбера?!  Аз също съм преподавал в училище, при това в елитното такова в кв. “Горна баня”, в продължение на около три месеца. Вярно е че беше преди години , но не съм си позволил да вляза в час с анцунг и потник, или пък да посрещна учениците си с “къдравата” музикална китка “Лесли каручка, малеле…!”. Нямам нищо против песента, в събота вечерта дори я пях с приятели, но в училище, нещата трябва да стоят малко по-различно! Така си мисля аз, защото иначе, ако не бях прав, тогава спокойно в кабинетите по музика може да се изучава дори и Азис, защо не, поне пее вярно, точно, красиво и има глас!
Пищим по медиите, че децата ни затъпявали. Ами затъпяват, защото учителите им, вместо да ги обучават, ги “дресират” с “Харлем шейк” в секс-вариант! Пак казвам, протест, личностна изява, малко “издивяване”-всичко това е нещо положително и допустимо, но все пак трябва да има граница, не може безконтролно, едни морално неуравновесени типове да се “кълчотят” по училищните дворове и да си въобразяват, че само защото имат висше образование, могат да бъдат учители. Учителството е призвание, то е дълг и мисия. Това не може да се съчетае с този вид на “Харлем шейк”, когато позастаряващи младежи полуромантично си припомнят младините с безхаберно и опростачено възприемане на фактическото дистанциране от реалността.

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: