неделя, 10 март 2013 г.

“ТРЕПЕРИ” ЛИ “ЧЕРВЕНИЯТ БУТОН” В СЕВЕРНА КОРЕЯ..?!



Напрежението на Корейския полуостров нараства. Детето-чудо Ким Чен Ун проявява характер, за да затегне вътрешните партийни редици и образно казано “се прави на мъж”, какъвто не само, че не е, но и няма капацитет да стане някога.
Северна Корея анулира едностранно всички споразумения за ненападение с Южна Корея и прекъсна горещата линия между Пхенян и Сеул, само часове след като Съветът за сигурност на ООН обяви нови сурови санкции срещу режима на Ким Чен Ун. Властите в комунистически Пхенян заплашиха дори да нанесат превантивен ядрен удар срещу САЩ!
Световната общност е обезпокоена от възможността за пограничен инцидент между Севера и Юга на Корейския полуостров, защото двете държави започват военни маневри през тази седмица. С една дума, чува се отчетлив шум на оръжия, а въздухът мирише на барут.
Основният акт за ненападение между двете държави е подписан през 1991 г. и предвижда мирно решаване на спорните въпроси, както и избягването на случайни военни сблъсъци. Официален Пекин призова към “спокойствие и сдържаност”, след като Пхенян заплаши да денонсира споразуменията за прекратяване на огъня, с които беше сложен край на войната през 1953 г.
Китай призовава всички заинтересовани страни да запазят спокойствие, да проявяват сдържаност и да не допускат действия, които могат да доведат до засилване на напрежението, заяви говорителката на китайското външно министерство-Хуа Чунин.
Защо сега и защо въобще режимът на Ким Чен Ун си позволява да дрънчи с оръжие? Едната причина наистина е стягане на вътрешните партийни редици. Другата е, за да “покаже зъбки”, само че изглежда Кимчо не знае приказката, че зайче на лъв не се зъби, защото обикновено се превръща във вечерята му!
“Тайният син на Ким Чен Ир”, така наричат Ким Чен Ун. Той е най-малкият син на предишния севернокорейски “владетел” от третата му съпруга, балерината Ко Йон Хи. Поради известна доза спекулация, съществуването на Ун е пазено в тайна дълги години.
Сведения за този трети син на ръководителя на Корейската народно-демократична република се появяват едва с излизането на мемоарите на дългогодишния готвач на Ким Чен Ир, публикувани под псевдонима Кенджи Фуджимото. По негови данни Чен Ун е роден в периода 1983 - 1985 г., според други източници — през 1982 или 1983 г., сочат данни от “Уикипедия”.
В мемоарите си Кенджи Фуджимото прави предположението, че Чен Ун е вероятен наследник след оттеглянето от поста на Ким Чен Ир, който често се оплаквал от прекалената изнеженост на Чен Чул. Първородният син Чен Нам губи благоволението на баща си след международен скандал през 2001 г., когато бива заловен с фалшив доминикански паспорт при опит да влезе в Япония. Към онзи момент съществуването на Чен Ун е неизвестно.
Така ”тайното дете” на севернокорейския диктатор в един “прекрасен момент” се “възкачи” на престола на “азиатското червено деспотство” и днес, за да остане на това място, трябва да се държи като Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, а именно-нагло, безцеремонно, почти комично милитаристично и по детински надменно.  Поведение, характерно за почти всички лидери в азиатските комунистически деспотства, все още пазещи “идеалите” на Ленин и Сталин, Маркс и Енгелс, но в доста уродлива форма.
В същото време, повечето ескстрасенси по света предсказват, че Третата светойвна война, която според тях ще пречисти света, ще започне именно от нуклеарен конфликт между двете Кореи…! Дали сме свидетели на началото на края…?!
Ако Северът наистина удари Юга с ядрено оръжие, това неминуемо ще предизвика намеса на САЩ. Китай няма да си мълчи, защото евентуалният конфликт е буквално до границата му. Намесата на Китай със сигурност ще въвлече в театъра и Русия, макар и във едно възможно второ действие на пиесата. Русия също ще се види задължена да “покаже зъби”, за да не се изложи /за пореден път/ пред дългогодишния си “партньор”-САЩ. Това сякаш наистина прилича на възможност за Трета световна война! Северна Корея най-вероятно би могла да бъде заличена от картата на света, буквално за часове, а регионът като цяло би могъл да бъде опустошен за столетия напред!
В известна степен този сценарий е предвиждан и от небезизвестният Нострадамус, както и от петричката пророчица Ванга. Дали обаче политиците на ХХІ в. ще се окажат добри пророци, защото от тях зависи, дали “предсказанията” ще станат реалност. Сценарият показва и още нещо. Азиатският комунистически деспотизъм от най-ниска проба, граничеща с антична жестокост, трябва да бъде обуздаван непрекъснато. Политически лидери от откровено диктаторски тип като Ким Чен Ун не бива да бъдат толерирани под каквато и да е форма, защото самозабравящото им се фюрерско умопомрачение понякога наистина може да предизвика необратими процеси, водещи до сериозен световен конфликт.
Да се надяваме, че поне позицията на Китай сега ще надделее над меко казано нездравото психологическо състояние на самия Ким Чен Ун и неговите генерали! Да се надяваме, че и този път “червеният бутон” от “ядреното куфарче” няма да бъде натиснат!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: