понеделник, 12 ноември 2012 г.

“КИРО-ЛАМЯТА” СРЕЩУ “НИКИ-РОЛЕКС-А” В ЕПИЧНА БИТКА ЗА БЯЛОТО БУЛО




Едва що почина Негово Светейшество патриарх Максим и…пилците се разпиляха като прах с вятъра. Всеки висш архиерей задърпа чергата към себе си, защото патриархът е до живот, а митрополитът-уж също, ама не съвсем…! Николай Пловдивски оспори избора на Кирил Варненски за наместник-председател на Светия Синод на БПЦ-БП. Преди уж бяха приятели, пък сега се оказа, че май не било съвсем така. Блажна е Пловдивската митрополия, защото е богата, ама още по-блажна е цялата църква…! И въпреки всичко, в този конкретен случай скандалният митрополит Николай е прав, колкото и да е чудно това, само по себе си…!
Когато се избира, трябва изборът да е основан на поне 50% от всичките митрополити, а не от присъстващите. Оказва се, че протоколите от избора на Кирил Варненски не са били подписани още от Гавриил Ловчански и Игнатий Плевенски. Какво означава това? Това означава поне две неща, първото от които е, че трима митрополити са против избора на митрополит Кирил за наместник-председател и на второ място-този акт, освен че създава условия за нов разкол, по същество вече представлява разединение в православната ни църква.
Кирил Варненски е човек на руското лоби в България. Неотдавна предстоятелят на руското подворие, ако не се лъжа, заяви, че Руската православна църква ще бъде удовлетворена, ако новият ни патриарх е “приятел на Русия”! Сякаш ще избираме председател на дружество за приятелство с Русия!!! Това първо е дипломатически скандал в църквата въобще. След това, подобно изказване е непремерен акт и откровено нахалство и не на последно място е груба намеса в делата на една автокефална църква, каквато е Българската православна църква-Българска патриаршия.
Със същия успех Вселенският патриарх Негово Всесветейшество Вартоломей І можеше да “поиска” новият патриарх на България да е грък, или арменският католикос-да е арменец…!
Именно тук трябва да се запитаме, защо руското лоби лобира най-силно? На първо място, това е инстинктът на Руската църква да има свой човек тук, както преди много години императорът им е искал България да бъде в руската сфера на виляние, за да има Русия излаз на “топло море”. Именно заради това така наречената “славянска ос” беше толкова дълги години прокламирана като мантра, която обаче се оказа химера.
Има и още едно обяснение. Кой проблем през последните поне 20 години, но и преди това, още по-осезателно, е бил коментиран от църквата ни? Тя се изказва само и единствено, когато я “настъпят” по мазола. Иначе църквата мълчи. Това е политика на Светия Синод, която се спазва сякаш като някакво предикатно задължение. Питайте който и да е митрополит за представителство на БПЦ-БП в Брюксел и защо нямаме такова…, никой няма да Ви отговори. Питайте за извънбрачното съжителство и веднага ще Ви кажат…”сатанинска работа”…! Църквата тотално е абдикирала от обществените си задължения и се интересува единствено и само от самата себе си и собствените си интереси, но не и от хората, които всъщност ПРЕДСТАВЛЯВАТ църквата! Това все повече започва да прилича на бизнес, на ООД, или…ЕООД…!
Ето сега, когато Светейшият ни патриарх вече го няма между нас, митрополитите се разкрякаха като гладни пуйки. Народът казва: “Вържи попа, да е мирно селото!”. Когато обаче няма поп, селото започва да своеволничи.
Митрополитите ни са публични личности, те са почти една дузина. При нас не е както в Гърция, където в един средно голям град може да има трима митрополити. Нашите са малко и…са известни. Освен с агентурното мси минало, митрополит Кирил Варненски и Великопреславски е бил изгонен от Гърция, по време на обучението си там, защото е бил заподозрян в шпионаж. Така пише в интернет. Не зная, дали е вярно, ама го пише на доста места! Е, това ли ще е новият патриарх на България, ако твърденията са верни, разбира се…? Агентурното му минало е факт, то вече Е ВЯРНО, такъв човек ли ще ръководи родното ни православие…?! Можете ли да си представите митрополит, с архиерейско облачение, кръстове, медальони, корона на главата, достолепие и истинско страхопочитание, а под расото…униформа на подполковник от 6-ти отдел на ДС…!? Не е ли това истински, рафиниран абсурд…!?! В същото време митрополит Гавриил Ловчански не е бил доносник на ДС и за него досие не е открито, но той беше избутан “на сянка” от вездесъщия и многорък вседържител Кирил Варненски. Останалите митролопити не били доносничели, просто пишели доклади, когато пътували в чужбина….! Добре, нека да е така, тогава, защо сами не излязоха и сами не казаха за тези доклади преди години, а угоднически изчакаха, ако все пак им отворят досиетата, дали ще излезе нещичко от черното /но не монашеско/ минало на всеки един от тях…?!
Истината е, че църковно-народен събор, преди избора на нов патриарх наистина ни е нужен. Той трябва да измени условията за избор на нов предстоятел на църквата, като позволи изборът да се извършва и сред останалите епископи, че защо не и архимандрити, но като се запази една разумна възрастова граница. Според мен, тя дори трябва да е 60-годишна възраст.
До колкото ми е известно, предишният сръбски патриарх Павле, който почина не чак толкова отдавна, е бил монах, с относително нисък ранг на Атон и е бил повикан от там, за да оглави Светия Синод на Сръбската православна църква. Защо и ние да не се огледаме, имам предвид църквата ни, не ние миряните, за един достоен духовник-монах от Атон, от българския манастир там, който да оглави църквата ни?!
Защо например един епископ Сионий, който е викарий на Видинската Света митрополия, да не може да стане патриарх…, или дори и архимандрит Поликарп…?! Тава са достойни хора, които не само нямат “тъмно” минало, макар да се опитаха да оклеветят епископ Сионий, но това са и хора, които са подготвени да ръководят цялата ни църква. Защо изборът трябва да се ограничава само и единствено сред митрополитите ни? Митрополит Кирил е известен с прякора си “Киро-ламята”, митрополит Николай е известен още като “Ники-ролекс-а”. Ами като са нефелни, защото една огромна част от тях са именно такива, тогава защо да избираме по-малката мърша сред мършите…, когато можем да разширим избора, не за да увеличим конкуренцията, а за да повишим качеството…!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
за actualno.com

Няма коментари: