понеделник, 25 февруари 2019 г.

ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ…!!!

Тодор Живков беше не просто един от
социалистическите диктатори, той просто беше
 почти „вечен“ на поста „Първи“ в държавата.

Половината българи предпочитат да живеят по времето на социализма. Това става ясно от първата част от национално представително проучване на изследователски център "Тренд".

Поставени в ситуация да избират, в кой период биха предпочели да живеят - в сегашния, след 10 ноември 1989 г. или в този преди промените, респондентите са разделени на две големи групи. Двата периода са предпочитани по точно 41% от анкетираните ,пише news.bg.

Данните от изследването сочат, че само една пета от анкетираните българи на възраст между 18 и 39 г. имат желание да живеят по време на социализма в България, докато над две трети от хората над 60 години биха предпочели периода преди 10 ноември 1989 г.

1005 пълнолетни българи са участвали в изследването , проведено между 18 и 26 октомври 2017 г. Използваният за изследването метод е "лице в лице".

Независимо сериозният дял на хора, предпочитащи живот в периода преди 1989 г., по-голямата част от анкетираните смятат, че комунистическият режим е извършвал престъпления спрямо хората - 52%. Привърженици на обратната теза са 17%.

И тук естествено идва въпросът, как може да смяташ, при това в почти абсолютно мнозинство, че комунизмът олицетворява исторически отрязък от време, в което са се извършвали перстъпления, и в същото време две трети от хората над 60 години биха предпочели за живот периода преди 10 ноември 1989 г….!? Ако оценката е вярна, а тя определено е такава, тоест, това историческо време е белязано с кръв и насилие, то тогава, как едни нормални хора биха искали същото това време да се завърне и те да живеят в него…!?

На хорото, при зарязване на лозите, на нивите,
Живков постоянно копираше
съветските комунистически лидери.
Положителните оценки за периода на строя са свързани предимно със социалните постижения на режима. Изтъкнатите сред тях са: - работа за всеки (16%), спокойствие (11%), безплатно здравеопазване и образование (8% / 7%). В същото време, трябва да отбележим и някои допълнения и уточнения към тези проценти, след които те биха били значително по-ниски при един реален прочит на историята ни от тази епоха. Работа наистина имаше за всеки, независимо, дали тя беше подходяща за всеки, което е показателно! Второ, спокойствие имаше, но на цената на какво – перманентна дезинформация, мистификация на истинските новини, деградация на информацията въобще, което  превръща това спокойствие в ерзац! На трето и на четвърто място са поставени образование и здравеопазване. Първото беше наистина на високо ниво, макар и силно идеологизирано, което го девалвираше автоматично. По отношение на здравеопазването, нека не забравяме, че старите лекари от преди комунистическата революция у нас, изпълняваха дейността си вече като лекари в „народната република“, което държеше нивото на здравеопазването много високо, дълги години след 9 септември 1944 г.

Едва след това в изследването са посочени негативните асоциации за комунистическия режим в България. По-малка част от респондентите посочват лоши страни на политическата система като цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване - едва (2%). И ако подминем, а не бива, цензурата, репресиите и ограничаването на личните свободи, то как да коментираме забраните за пътуване…!?  Нима това е нещо маловажно, нима именно това не доде една от най-грозните и дамгосващи думи в речника на българите тогава, когато българи наричаха техните сънародници, успели да се измъкнат в буквалния смисъл на Запад – с ужасяващата дума „невъзвръщенци“…!?

Сред децата социалистическият лидер
се чувстваше като сред свои
и като манталитет, и като  ниво!
Тествано е и отношението на анкетираните към различни исторически личности. И тук тенденциите се движат в положителна посока. Симпатии към комунистическите личности имат по-възрастните респонденти. Абсолютно всички са запознати с личността на Тодор Живков. 41% от хората отговарят, че отношението им към него е положително. 33% остават неутрални, избирайки възможната опция "нито положително, нито отрицателно" и едва 18% от респондентите имат отрицателно отношение към него. Това показва, че 74% от съвременните българи одобряват управлението на един откровен диктатор, на съвестта на който лежи съдбата на България цели 33 години!!!

Оказва се, че тези хора одобряват факта, че страната ни е била управлявана от един елементарен селски хитрец, без образование, с методите на масовата манипулация, откритата сегрегация, откровеното насилие и в крайна сметка - снишаването“, докато отмине поредната буря, а след това – същото…!

Изследването всъщност показва една страховита тенденция на оскотяване на нацията ни и умишлено и системно оглупяване и тенденциозно забравяне на историята ни, при това историята ни от съвсем близкото ни минало! Това говори за сериозен национален проблем, дупка в системата ни за национални ценности и българска национална доктрина, както и съществени пропуски в патриотичното възпитание на вече дори не само едно, а няколко поколения българи!



ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: