неделя, 17 февруари 2019 г.

БАЛКАНИТЕ ПЛАЧАТ ЗА СВОЯ „КРАЛ“, КОЙТО ЗАГИНА ПРИ КАТАСТРОФА


Загина може би най-голямата сръбска звезда Шабан Шаулич. При катастрофа на път за Дортмунд, Германия, колата му, която е била управлявана от кума му, е била блъсната отзад от друга кола, управлявана от пиян шофьор, който е бил без книжка дори!

Макар, че Шабан не е българин, той беше и си остава особено популярен и у нас. Някога когато бях дете, прекарвах летата с баба ми, на вилата ни в село Шума, недалеч от границата с Югославия, край град Годеч. Там Шабан, Лепа Брена, Мирослав Илич и много други бяха най-големите звезди. Навсякъде от комшииските дворове се чуваха техни песни, записвани на касети, разбира се контрабандно. А да имаш оригинална касета от Сърбия на някой от тях тогава, беше истинско богатство!

Детството ми през летата на 80-те премина с тази музика. В София слушахме Елвис, Нат Кинг Коул, Пат Буун, а на вилата – Шабан. Да, колкото и да звучи абсурдно, така беше. И най-странното е, че научих за нелепата смърт на „краля на сръбската музика“, както наричаха Шабан Шаулич, именно там, съвсем близо до село Шума, на разклона за прохода „Петрохан“, в местността „Балач“.

Това е моята история със Шабан, когото слушах и гледах на живо с мой приятел за последно на 21 декември миналата година. Само преди два месеца, този човек направи прекрасен концерт в зала „Арена-Армеец“, благодари и си отиде, нямаше бисове, просто слезе от сцената, за мен, за българската публика това беше последният му концерт, прощалният концерт. Така беше и афиширан, като последен, и той наистина се оказа такъв, за съжаление!

Шабан е бил и забраняван в някогашна Титова Югославия. Той е единственият певец, за когото Тито – комунистическият лидер на западната ни съседка, издава закон, с който му забранява песните и изявите. Шабан е звезда от средата на 60-те години, едва когато Тито умира през 1980 г. обаче той отново може постепенно да започне да се изявява легално в родината си.

А защо Тито го забранява? Ами защото Шабан пее за пиене, пияници, за забавления, за любов, за чувства, за страдание, а не пее за партията, за международното работническо движение, за комунизма, за партизаните…! Не може да се пее за любов, а да се пропускат партизаните и поради тази причина комунистическият лидер на Югославия издава закон именно за Шабан.

През 80-те години, когато Тито вече го няма, Шабан и всички останали други звезди на сръбската музика стават особено популярни и у нас, особено в западните райони, но и в цяла България. Тук обаче те не са толерирани, защото Югославия не беше от най-верните съюзници на СССР, каквито бяхме ние. И въпреки това, полулегално сръбските звезди, сред които и най-голямата – Шабан, намираха път към почитателите си тук.

Загина една балканска звезда, за която може да се разказва много. За онези, които го обичаха, това е голяма загуба, загубата обаче е и за балканската музика въобще. Тук не става въпросът, дали харесваме, или не харесваме сръбската музика или конкретно Шабан Шаулич, тук стои въпросът, че този човек беше и си остава особено популярен на Балканите въобще, но и в голямата диаспора от сърби, навсякъде по света, където те са се разселили. Уважават го и много емигранти от България, Румъния, Гърция, Турция, бившите югославски републики. Той беше и си остава „кралят на сръбската музика“ за тях.

И въпреки, че Тито го забрани, въпреки че години на ред, едни от най-активните му, той не беше на сцената, в телевизиите, в радиостанциите, въпреки това хората не само го помнеха, но и го слушаха, канеха, търсеха, защото беше виртуоз.

Казват, че гласът му, както и този на друга голяма сръбска звезда – Драгана Миркович, са уникални. Те могат да пеят почти всичко. Когато имаш глас, това, какво точно пееш, не е чак толкова важно, когато го можеш, просто го можеш!
Публиката е тази, която решава, дали някой е добър, или не е добър. Е, публиката реши, че Шабан е „крал“ и той завинаги ще остане такъв – истински благородник на балканския шлагер. Той винаги се появяваше на сцената с костюм, или поне с риза и сако, с официален панталон и тъмни обувки. Винаги беше спретнат, а останалото беше гласът му – завладяващ, пълнещ цялото пространство, пленяващ, запомнящ се. Няма как да сбъркаш кога пее Шабан, защото той е характерен, уникален и единствен! Вече го няма, но това, което е изпял остава след него!

Няма как да накараме тези, които не го харесват, не харесват сръбската музика въобще, да го харесват, дори и сега, когато вече го няма. Няма как, но и не е нужно! Едно обаче е задължително – да признаем, че той беше звезда, и беше изпълнител с брилянтен глас, оценен и от специалисти. Останалото са спекулации, останалото ще се забрави! Шабан обаче, няма да бъде забравен!

Благодарим ти маестро! Hvala od srca na svemu!!!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: