понеделник, 11 февруари 2019 г.

ПАПА ФРАНЦИСК В БЪЛГАРИЯ – ЕДНА ЕПОХАЛНА ВИЗИТА ЗА МИР

Официалното лого на посещението
 на папа Франциск в България.

Посещението на папа Франциск в България, което е планирано за началото на месец май е събитие, което ще бъде отбелязано специално. По този повод разговаряхме с представители и на католическата общност у нас, а и с православни, които разясниха специално за читателите на военния вестник, какво представлява едно такова посещение, как то трябва да бъде оценено и как трябва да бъде възприемано в този момент, при тези геополитически и религиозни специфики на страната ни и на региона въобще.

Поради появилите се мнения, че папа Франциск може да се включи в празненствата за религиозния и военен празник Гергьовден, всъщност не са особено прецизни. Причината за това е, че този празник е свързан и с църквата. Това е институцията, която освещава и благославя. На Гергьовден се извършва водосвет, а

воинските знамена

 и представителните части биват благословени от църквата, чрез поръсване със светена вода, така се благославя и цялата Българска армия. На Гергьовден често се изнасят и знамена-светини или техни копия. Този ритуал е сакрален и православната църква трудно може да приеме представител на едно друго реално погледнато изповедание, какъвто в случая се явява римският папа. Изповеданието е наистина християнско, но спецификите на

католици и православни

 са различни. Папата е признат и уважаван в православния свят, но е приеман просто за римски епископ. По същата причина не е подходящо и присъствието на представители на ислямското вероизповедание на такъв тип празници. Това споделят служители на православната ни църква.
Подобни отношения дори и днес можем да наблюдаваме между

Германия, Франция и Англия,

 които избягват да смесват празници, защото понякога празникът за единия е трагедия за другия в исторически план. Не е логично победеният да застане до победителя и да празнува и той, защото той просто няма какво да празнува.
В същото време участието на папата в празник като 24 май е не само допустимо, но дори и желателно, защото в този празник има и логика, има и връзка.

Нека си припомним папа Адриан,

 който е осветил лично със своята ръка богослужебните книги, изписани и преведени  от Светите братя Кирил и Методий, донесени от тях в Италия.
Папа Франциск ще посети страната ни
 в началото на май 2019 г.
Първата литургия е отслужена в Рим, в храма „Санта Мария Маджоре“, в присъствието именно на самия папа. Св. Методий е служил литургията, а Св. Кирил е пял. Тук има връзка и приемственост, защото сегашният папа Франциск е приемник на папа Адриан. По този начин българският народ, който е просветен от

Светите братя,

 с благословението на римския папа, може да изразява признателност към него на празник като 24 май, например, твърдят православните.
Друго място, където папата би бил добре дошъл и е уместно негово посещение е например в приюта на отец Иван в Нови хан. Те имат сходен предмет на дейност, ако може така да се обобщи. Папата все пак е и държавен глава на държавата Ватикана, освен че той е и духовен лидер. Това освен всичко друго е и едно официално държавно посещение, категорични са православните служители.

Програмата включва София и Раковски

Папа Франциск няма да посети Белене при визитата си у нас през май. Той ще бъде само в София и в Раковски, други населени не са предвидени за двата дни от посещението му. На 6 май Гергьовден папата трябва да бъде в Раковски и да се срещне с католическата общност. Това заявиха представители на организаторите на посещението па папата у нас.
Последното папско посещение в България беше през 2002 г.,
 когато папа Йоан Павел II се срещна
с българския патриарх Максим.
Посещението на папа Йоан Павел II в България през 2002 г. беше повече насочено към католическата църква. Неговото посещение тогава беше много дълбоко свързано и с образа на Светите братя Кирил и Методий. Той тогава дойде именно по това време, в периода 23-26 май. Участва и в честванията пред народната библиотека. Самият папа тогава ги обяви и за покровители на Европа. Освен това, българската държава изпраща всяка година делегация при папата по случай 24 май. Това е нашата „топла връзка“, така да се каже, с Ватикана. Това именно беше фокусът на посещението на папа

Йоан Павел II в България.

 Той дойде като един поклонник, беше приет много добре и от държавните власти, в качеството му на държавен глава, и от православната църква, в качеството му на духовен водач, а разбира се и от католическата общност в България, припомниха от католическата ни общност.
С папа Франциск се надяваме отново да се получи едно хубаво посещение, което да донесе мир и благоденствие за целия български народ, за което ще се помоли Франциск, надяват се организаторите.
Папа Йоан XXIII - "българският" папа.
Посещението на папата има и официално лого, а мотото е свързано с образа на Йоан XXIII, така нареченият български папа. Той е бил нунций, тоест –

посланик на Ватикана в България

 в продължение на десет години – от 1924 до 1934 г. Посещението на папа Франциск ще бъде под знака на образа на папа Йоан XXIII и с едно силно послание за мир между народите.
Предвижда се също папа Франциск да се срещне с българския патриарх и софийски митрополит Неофит, както стана ясно още през януари. До момента папата е правил само съвместни молитви с православни, но това все още не е ясно дали ще се реализира и у нас.

Няма коментари: