понеделник, 17 декември 2018 г.

ВСИЧКО ЗАПОЧВА С ТОВА ДА СИ ОПРАВИШ ЛЕГЛОТО

Американски адмирал издаде книга за военната дисциплина и правилата

 Жана Иванова е издател и собственик на Издателска къща  „Жануа 98“, която през миналата година отбеляза своята 20-та годишнина. Неотдавна тя издаде книгата на адмирал Уилям Макрейвън „Оправи си леглото“ – добри неща, които могат да променят живота ви…и вероятно света. Събитието се състоя в Централния военен клуб в София и привлече вниманието на широка читателска аудитория и на медии.

„Оправи си леглото“ е книга, която всеки трябва да има в домашната си библиотека. Направили сме я в джобен формат и взехме разрешение да с твърди корици. Оригиналът е с меки корици, а това е книга, която се чете на един дъх, обаче след това винаги можеш да си я отваряш. Има десет глави, които всеки може да препрочита, когато попадне в ситуация, в която има нужда, за да се вдъхнови, обясни преди представянето на книгата издателката Жана Иванова.
Много ми се иска повече млади хора да прочетат тази книга, но също и техните родители да достигнат до нея. Децата ни са продукт на нашето възпитание и на нашето отношение към света и към дисциплината, преодоляването на трудностите, а тази книга е точно такава, посочи издателката.
Тази книга има своята публика, защото винаги, когато избирам някаква книга, аз съм един средностатистически читател, който смята, че ако на мен ми хареса нещо, то непременно ще се хареса и на много голяма част от българските читатели. Адмиралът е особено популярен зад океана. Той е канен на много срещи, след една негова знаменателна реч от 2014 г. пред студенти, на които срещи той споделя свои впечатления и изживявания. Така той вдъхновява различни среди в американското общество. Книгата му е много близка до нас, защото ние вече нямаме наборна военна служба, нямаме задължителна казарма. Спомних си моето военно обучение, аз съм от това поколение и ходехме на военни лагери, нашият беше в Говедарци. Спомням си, как ние се преодолявахме нас самите, беше ни трудно и сложно и след това наистина бяхме вдъхновени, защото преодолявахме едни големи физически неудобства. Ставаше въпрос за дълбоки промени в мисленето ни, как човек трябва да се дисциплинира, допълни Жана Иванова.


Твърдо за задължителната казарма

Като един обикновен гражданин на България искам да кажа, че е малко жалко, че българските младежи не преминават поне през някакъв вид военно обучение. Не става въпрос за казармата в онзи формат, в който тя беше преди години, но може би поне шест месеца ще са достатъчни за едно специализирано обучение, сподели пред вестник „Българска армия“ Жана Иванова  - издател и собственик на Издателска къща  „Жануа 98“.
От това, което аз забелязвам покрай моята дъщеря и нейните приятели, мога да кажа, че липсата на наборна служба под някаква форма поне, е един голям минус за нашето общество, посочва Жана Иванова.
Книгата трябва да стигне до повече хора и адмиралът ни предлага една математическа прогресия, където казва, че ако 10 хил. души кажат на по десет човека нещо, той изчислява, че за определено време могат да се променят хората в цялото човечество.
Преводът е доста добър, той е дело на наша позната, която с много голяма любов преведе текста и за нея също беше много интересно. Самата тя има отношение към това, че в момента няма задължителна казарма, или поне наборна военна служба под някаква форма, коментира още издателката.


Кой е Уилям Макрейвън?

Адмирал Макрейвън е висш военен, но той е и голяма личност в същото време, защото той произнася през 2014 г. една наистина забележителна реч. Той взема военни принципи от своят военен живот и ги поднася по един красив, запомнящ се начин на студентите. Заглавието на книгата е шеговито, но е и много важно, защото в първата глава той прави един много красив и полезен мост между неговата военна служба, военното му обучение и това, което работи от една страна и цивилният живот от друга страна.
Всеки, който се интересува може да гледа в интернет много материали за адмирал Макрейвън. Искахме да акцентираме на книгата, а не на адмирала. Моя акцент като издател, и като жена и майка, като ангажирана в българското общество е, че тези десет глави, или десет точки, могат да се прилагат в живота. Ние направихме и едно наше проучване, дадохме на определен кръг млади хора отделни части и те бяха възприети много добре, казва още издателката Жана Иванова.
Книгата е начин да се покажат правилата, такива, каквито те са били, и каквито следва да бъдат за всички нас. Това може и да е провокация за обществото ни.


За заглавието

Първата точка за успех в живота е именно това – да си оправиш леглото. Може би е необходимо да се направи и една статистика, кой си оправя леглото, кой не го прави. Лично аз зная, че много хора не си оправят леглото сутрин, споделя издателката Жана Иванова.
Адмиралът много красиво обяснява, че това е нещото, което променя човек, кара го да преодолее себе си. Ние не можем да сме като в казармата, но когато човек си оправи собственото си легло, когато стане сутрин от него, тогава той вече е преодолял някакво съпротивление, измива си очите и е готов да се гмурне в живота си и в ежедневието си.
Армията не означава само война, армията означава и охрана, значи стабилност за една държава. Надявам се да не ме намразят младите момчета, но поне шест месеца задължителна наборна служба за трениране на определени дисциплини и за характер, би било добре. Разбира се никой не очаква от тези момчета да станат тюлени, както адмиралът, казва още Жана Иванова.

За вестник "Българска армия" и за вестник "България" 

Няма коментари: