вторник, 18 декември 2018 г.

БЪДЕЩ МОРСКИ ОФИЦЕР СТАНА „СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА 2018”


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи наградата

„Студент на годината 2018” стана курсант от военното училище във Варна. Това е курсант-мичман Петър Генов. Той учи в V-ти курс със специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи наградата на официална церемония, на която бяха обявени носителите на Националния приз на Националното представителство на студентските съвети.


Целта на Националния приз „Студент на годината” е да отличи най-активните студенти във всички области на науката, изкуството и спорта. Награди получиха младежи, които учат в специалностите педагогически науки, хуманитарни науки, социални науки, стопански науки, правни науки, природни науки, информатика и математика, технически науки, аграрни науки и ветеринарна медицина, здравеопазване, спорт, изкуства, сигурност и отбрана. Отличени бяха още докторант на годината, както и студент с българско гражданство, обучаващ се извън пределите на страната.

На церемонията по връчването на Дванадесетите награди „Студент на годината” присъстваха председателят на парламентарната Комисия по образованието и науката Милена Дамянова, депутати, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представители на изпълнителната власт, на академичната общност и на бизнеса.

Освен курсанта от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“-Варна, друг курсант от авиационния факултет беше награден от началника на НВУ „Васил Левски“-В.Търново, бригаден генерал д-р Пламен Богданов.

Нямам нищо общо с морето. Аз съм от град Кубрат. Родителите ми също нямат връзка с морето. Самата много добра реализация във ВМС ме привлече към морето и към този избор за образование. Това е една хубава професия, достойна и доходна, защото всичко е важно, каза пред военните медии студентът на годината за 2018 г. курсант-мичман Петър Генов.

През 2017 г. спечелих приза „Студент на годината“, но само в направление „Сигурност и отбрана“, с близо 15 сертификата. Това ми беше второ участие в този конкурс и сега спечелих с 42 сертификата, което ме мотивира допълнително. Очаквах поне да си защитя титлата от преди. Успехът ми в обучението пълен „Отличен“ – 6,00. Участвах в много международни и национални конкурси, научни сесии, състезания, разработвах различни проекти. Искам да продължа и с магистратура, вероятно ще е „Киберсигурност“ пак във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“-Варна, сподели отличеният курсант.

На въпрос, как оценява предложенията за нови униформи за курсанти, Петър Генов сподели, че той е привърженик на старите, защото според него военните моряци трябва да лежат на традициите. „Холандката“ е неизбежна униформа за нас. Нямам нищо против да се добави някакъв елемент например в ежедневните ни униформи, но като цяло съм твърдо за оставането на така наречените „холандки“, които да ни представят по важните мероприятия, защото това е лицето на флота, сподели студентът на годината за 2018 г. По думите му, формулата за успеха е малко сън. Той практикува „сънят на гения“ на Леонардо Да Винчи, спи по 3-4 часа на денонощие и през останалото време чете и се обучава.

Цв. Караянчева: Българското образование не отстъпва на европейските стандарти

Вие сте бъдещето на тази държава, вие сте хората, които ще поемат щафетата от нас, отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветствието си към студентите. Вие сте тези, които трябва да управлявате, да бъдете професионалисти и да дадете всичко от себе си, за да може България да продължи да се развива и да стои достойно на своето място в ЕС и в света, обърна се тя към студентите. Председателят на парламента заяви, че българското образование е качествено и по нищо не отстъпва на европейските стандарти.
Караянчева посъветва младите хора да се трудят, да се учат от знанията и уроците, които им дават животът и техните достойни преподаватели.

Реализирайте се при нас – при своите родители, призова председателят на парламента и пожела на студентите много сили, успехи и упоритост, за да преодоляват препятствията и да постигат своите цели.

Ат. Запрянов: Висшето военно образование има нужда от усъвършенстване

От името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов студентът на годината беше награден и му беше връчен плакет на Министерството на отбраната. Наградата беше връчена от заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов.

Пожелавам на студента на годината да бъде все така дръзновен, упорит и да продължи да усъвършенства своите знания и да бъде щастлив и успешен, каза заместник-министър Запрянов.

Българското висше военно образование има нужда от усъвършенстване. Образованието е много интересна област. Никога не можеш да кажеш, че си съвършен. Ние трябва да се грижим като държава за развитието на образователната система постоянно и да позволим това, в което обучаваме нашите студенти и курсанти да бъде актуално, на нивото на съвременните научно-изследователски достижения. Особено в отбраната не можем да си позволим да изостанем от съвременните технологии и иновации, подчерта Атанас Запрянов.

Инкорпорирането на съвременни иновации и технологии изисква ние да даваме в образователната ни система адекватни научни знания. Както ние като държава трябва да усъвършенстваме военното образование, така и студентите, курсантите трябва да проявяват по-голяма любознателност и по-задълбочено да се трудят в различните научни и професионални области.

Образователното и професионално израстване на младите хора се връща като принос към икономиката. Ако ние не сме адекватни, ако не учим хората на това, което ще им трябва в тяхната практика, тогава това са напразно изразходвани финансови средства на държавата.

За вестник „Българска армия“

Венцислав ЖЕКОВ
Фото Вяра Йовева-МО

Няма коментари: