събота, 27 октомври 2012 г.

ИСТОРИЯТА НА ЕДНА БАНКОВА ЗАГАДКА


Снимка: Булфото


Левон Хампарцумян беше обявен за "Мениджър на годината" на петата юбилейна церемония на списание "Мениджър". Председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" получи отличието на церемония в Националната опера, лично от президента Росен Плевнелиев.
Нищо против господин банкера, може би е заслужил, но има един деликатен въпрос. Той касае друга медия, в друго време и по друга тема. Може би преди година поне, по btv беше излъчено интервю със същия господин, в сутрешния блок. Водещите задаваха въпроси на Хампарцумян, които бяха формулирани от зрителите. Един от тях  беше попитал, какво представлява "плаващата компонента" в лихвите по депозитите на гражданите? Тук настъпи истински обрат в поведението на иначе твърде възпитания, галантен, деликатен, елегантен и брилянтен в изказа си банкер. Той буквално подскочи на стола си, започна да "беснее", обвини журналистите, че пречели на работата на банките в страната, обвини кой ли не, в какво ли не, от кога ли не...! Разбира се, като една средностатистическа единица от народонаселението на тази държава, аз се озадачих, какво аджеба представлява тази компонента, че г-н Хампарцумян регаира така остро и невъздържано.
Като обикновено се прави в такива ситуации, потърсих приятели, които работят в банки, за да ми разяснят това. Единият каза че не знае, другият се поусмихна и каза, че това касаело правата на банката при промяна на условията, при които се определя лихвеният процент спрямо депозитите на гражданите. След това отново се поусмихна и каза, че само това знаел...! Разбирам ги и двамата. Ряаботят в банки, пазят си хляба. "Плаващата компонента" определено не ми стана ясна, но определено разбрах, че това са необосновано големи права на банките, които предопределят още по-необосновано високи възможности за това, гражданите да бъдат ограбвани. Интересно, как ли стоят нещата в Русия например, във Франция, Канада...и т.н....!?
Нищо против това, че са наградили г-н Хампарцумян, като не е той ще е някой друг като него. Не се хващам за конкретната личност, НО, продължавам да се питам , защо той не пожела да отговори на журналистите, какво е "плаваща компонента"!? Сега е награден с "Мениджър на годината". Да, достоен е, защото наистина това е стабилна институция, въпросът е, как тази институция е толкова стабилна и дали това не се дължи и на онази енигматична "плаваща компонента"?
Както и да е, да не се вманиачаваме, вероятно има достатъчно интелигентни хора тук, които, четейки този наратив, знаят, какво представлява въпросната "компонента". Става дума обаче и за банките. Промените тук стават по-бавно и трудно, дори и от тези в съдебната ни система.
Държавата се страхува да "пипа" в банковата сфера, за да не реактивира зловещите метастази на кризата от епохата на "пирамидите и фараоните" в сектора. Само че без промени, без реформи, та били те и рИформи, системата няма как да се развива положително. Тогава на авансцената излиза отново попрестарялата, но достатъчно активна "плаваща компонента", заедно с доволно количество нейни "колежки", при това още по-нагли и по-алчни. Казвам, че това би станало, ако няма реформа, не казвам, че в момента е така!
Защо държава се срахува от банката, нима банката е държава в държавата...?! Защо лихвите са абсолютен приоритет на частните банки? Не е ли по-правилно да има разумна пазарна конкуренция, в рамките обаче на лихвени диапазони, определени от БНБ? Едва ли това би било планова, комунистическа икономика, пък и да е, не е ли именно така по-справедливо, поне в банковия сектор...?!
Далеч съм от носталгия по каквото и да било от времето на вездесъщия правешки император, освен по детството ми, което като всички детства беше забавно. Нямам намерение да се обяснявам за това, просто, факт! Но, ако фискалната регулация в лихвените политики на банките е нещо положително в днешно време, защо да не го използваме!?
Иначе, нямам нищо против г-н Хампарцумян да получава награди от когото и да е, нека обаче първо да обясни поведението си преди година и половина, в студиото на btv, защото иначе си мисля, че нещо остава скрито, нещо не е както трябва, или ни лъжат, или ни ограбват, или ни омайват, докато ни манипулират…!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: