сряда, 24 октомври 2012 г.

ДАНЪКЪТ ВЪРХУ ЛИХВИТЕ ЩЕ Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ



Икономистите твърдят, че основният приход за БВП /брутният вътрешен продукт/ на една държава не е от ДДС /данък добавена стойност/, а от данъка върху приходите и печалбите. Аз обаче бързам, както казва народът, "да си туря ламаринката" и да кажа, че не съм икономист. Заради това ще разсъждавам заедно с Вас като една средностатистическа част от същия този народ.
Управляващите ни въвеждат нов данък върху лихвите. Както се казва, това е информационният повод, ама само с повод няма да се мине, трябва и коментар.
В условията на ужасяваща икономическа криза у нас, едва ли вдигането на данъците ще повиши покупателната способност, та това от своя страна да доведе до подобряване на положението на държавата, че от там-и на нашето положение...!
Напоследък все по-често чувам, как в България нямало криза, това било измислено. Е, хубаво де, тогава защо близо 30% от младите хора до 30-годишна възраст са безработни, при това вече и от немай къде, по официална статистика, защо пенсиите са умопомрачаващо ниски, заплатите са озадачаващо блокирани, а индустрията ни е по-скоро глава от учебника по приложна парапсихология...?!
Криза има, разбира се, кризата е и икономическа, и психологическа, и екологична, и комай-всякаква. При това кризата тук е много по-осезаема от кризата в западна Европа и особено в Америка, да не говорим пък за Япония...! Така, ако сме постигнали съгласие, че кризата е налична, продължавам...!
Защо правителството ще облага лихвите ни от влогове, но няма да се облагат приходите от хазарт...!? Та това не е просто абсурдно, то е направо крещящо скандално. Значи хазартът е фискално по-мил от влога от 1000 лв. на една пенсионерка от Меричлери, примерно...?! Не, не е популизъм, въпросът ми е точен като отровна стрела на пигмей и това е по-страшното, че имам пълното основание да питам това.
С пилешкия си, в икономическо отношение, мозък, все съм се питал, аджеба, как при криза, като вдигаме данъка, ще очакваме да се подобри положението на хората. Ми нали ги товарим допълнително с разход...! До колкото аз разбирам, колкото повече ние купуваме, толкова повече фирмите печелят, тогава толкова повече те внасят данъци в хазната /поне така би трябвало да бъде/ и държавата става все по-богата. Богата държава= щастливи хора..., не е ли така...?! Америка е богата, хората там са щастливи, България е бедна, пардон....България е фалирала и хората тук са озлобени срещу всичко и всички.
Преди години, когато настъпваше икономическата демокрация, никой не знаеше, какво са ни подготвили господата Ран и Ът. Е, видяхме го, хиперинфлация, бедност, мизерия, оцеляване на ръба...! Не че бяха виновни те, но това беше пътят към реалната пазарна икономика, която още повече, трябваше да разгради старата планова икономика и да се настани на мястото й, като ни убеди в правотата си. Изградихме я, както строяхме заводите преди-вместо за пет години, за четири, тоест-"пет за четири"! Сега знаем, че пазарната икономика има правила, които не зависят от нас, първо, защото сме част от една икономическа и политическа общност-Европейски съюз и второ, защото сме "вързани" във валутен борд. Знаем, че икономическото изнасилване на народонаселението по никакъв начин няма как да доведе до неговото имуществено стабилизиране. Това е логиката, а защо тогава вдигаме данъците и въвеждаме нови такива...? До кога...? До къде...?
Могат да вземат всичко на българина, да го докарат до просешка тояга, където е бил, при това не веднъж, могат...никакъв, ама никъкав проблем! През 1946 г. му отнеха почти всичко, воглаве с достойнството му, така че той има опит в това. Ще преклони глава, сабята да не я отсече, ще се понаведе, докато отмине бурята, както медено думаше вездесъщият Тато, ако трябва и перестройка ще прави по почина на последния съветски император, но има и опит, и навик, и нерви, и възможности...! Само че, това ли е пътят...?! Нали уж вървим напред, развиваме се... Докато обаче останалите нации, включително и съседните нам, се развиват, ние се самонавиваме с големия черен ключ от вратата на мазето на дядо ни и се въртим в кръг като екзалтирани босфорски дервиши.
В Гърция, която, да ме простят гръкофилите, почти се разпада, само преди няколко месеца, когато леко вдигнаха цените на мобилните оператори, или някаква реформа правеха там, каквато и да беше, атиняните едва не срутиха Партенона, барабар със статуите ..., а ние....ние си мълчим...! Гърците тогава казваха….: “Тихо, да не събудим българите…!”. Именно защото си мълчим, заради това ще плащаме сега и данък върху лихвите ни. Както е тръгнало, настоящата власт скоро ще стигне и ще задмине екзотичната данъчна система на Османската империя през ХVІІ-ХVІІІ в. Ще плащаме данък за хранене, за въздух, за почва, за съществуване...!
Така че българино, преди гледаше умно, докато един политик от Владая ти свирукаше наивно на хамериканската си китарка, сега не гледай, а реагирай, защото докато умните се наумуват, лудите ще се налудуват...!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: