четвъртък, 11 октомври 2012 г.

ЕДНА ТИХА ГОДИШНИНА ВЪВ ФОКУСА НА ЕДНА ДОСТОЙНА ИСТОРИЯ




 152 г. АМЕРИКАНСКИ КОЛЕЖ В СОФИЯ


 ОСПОРВАМЕ ПЪРВЕНСТВОТО НА “РОБЪРТ КОЛЕЖ” В ИСТАНБУЛ

През настоящата година се навършват точно 152 години от създаването на Американския колеж в София. Това е средно училище, разположено в жилищния комплекс “Младост” в София. Американският колеж е най-старото американско училище извън САЩ, създадено през 1860 г., факт който се оспорва от Робърт колеж в Истанбул, заради промените в името и конституцията на училището. Американският колеж затваря врати за половин век, през 1942 г., а през 1992 г. отново приема ученици. Основният език, на който се провежда обучението, е английският. Училището се ръководи от фондация Sofia American Schools, Inc. При успешно завършване на пълния курс на обучение, всички зрелостници, които са български граждани, получават две дипломи - българска и американска, а чуждестранните ученици получават американска диплома и IB диплома.
Американският колеж в София води началото си от училището за момчета, основано от американски мисионери в Пловдив през учебната 1860-61 година. Същите тези мисионери, под ръководството на д-р Джеймс Ф. Кларк, три години по-късно основават училището за момичета в Стара Загора, а тези две училища прерастват в едно - Американския колеж в София.
През 1871 година двете училища се преместват в Самоков. Учителите са главно американски мисионери. Д-р Кларк, който е погребан в софийските гробища през 1916 г., посвещава целия си живот на тези училища. "Американските бордове на мисии към Конгрешанската църква" осигуряват нужните средства за тяхното функциониране. В двете училища учат стотици български ученици, много от които по-късно стават проповедници, а други - държавни служители и учители.
Преди години имах шанса да познавам българин, който е завършил Американския колеж. Наблюдавайки го, виждах един различен човек. Това бяха и са хора, които имат по-широк мироглед, хора, които освен, че владееха английски език до съвършенство, можеха да работят на възлови позиции, но не бяха толерирани в годините на комунистическата власт у нас, защото бяха смятани за вражески елементи. Това бяха фини хора, с богата култура, висок потенциал, възпитани в духа на издръжливост, целенасоченост и в същото време-скромност и наистина висок морал, който се отстоява през целия им живот.
Американският колеж има пълна акредитация от американската Асоциация на колежите и училищата от средните щати (MSA), покривайки изключително високи образователни стандарти. Това е блестящо постижение, осигуряващо международно признание за качеството на обучението в училището и задаващо отлична перспектива за бъдещото му дългосрочно развитие.
Американският колеж има пълна акредитация и от Международната бакалауреатска организация (IBO). Програмата IB е въведена за чуждестранните ученици от 11 и 12 клас. Това е световно призната с високото си академично ниво международна програма. Дипломата по IBO дава на чуждестранните ученици голямо предимство при кандидатстването им във висшите училища по цял свят.
Училището разполага с осем ремонтирани класически сгради, които се намират в парк, разположен на площ от 52 акра. Материалната база включва 62 класни стаи, четири компютърни лаборатории, три научни лаборатории, театрална зала с 435 места, концертна зала със 180 места, общежитие за учениците с 28 легла, закрита мултифункционална спортна зала с надуваема конструкция на площ от 1276 квадратни метра, няколко вътрешни спортни съоръжения, сред които стена за катерене, студио за танци, фитнес център, както и открити баскетболни кортове и спортни игрища.
След Първата световна война, "Бордовете на мисии" решават да прекратят дейността си в България и да затворят училищата в Самоков. Срещу взетото решение протестират както завършили ученици и приятели на училищата в България, включително високопоставени правителствени служители, така и много хора в САЩ, допринесли с даренията си за функционирането на двете училища. През 1926 г. се взема решение те да преминат под ръководството на нова организация - "Американски училища - София". Нейната единствената цел е да осигури образование за българските младежи и затова се съгласява да слее двете училища и да построи ново на вече подбрано място в землището на тогавашното село Симеоново, днес квартал на столицата ни.
Първата стъпка на новата организация е да наеме д-р Флойд Блек, който пристига в България през лятото на 1926 г. със съпругата си Зарафинка Кирова и малкия им син Кирил. Започва незабавно изграждане на новото училище и до лятото на 1928 г. то е почти завършено, за да приеме 119 момичета от Самоков същата есен. Година по-късно, към тях се присъединяват 63 момчета, а през пролетта на 1930 г. - и останалите 130 момчета. Средствата за изграждането на новото училище се набират от продажбата на собствеността в Самоков, от дарения на американци и едно дарение на българския парламент на товар от дървен материал, продаден за 50 000 долара. Строежът на сградите продължава през 30-те години. В края на десетилетието има достатъчно помещенията за настаняването на 500 ученици и по-голяма част от преподавателите на пансион. С труда си учениците допринасят за направата на мебели за колежа, за изграждането на плувен басейн и засаждането на стотици дървета. Паричното дарение на фондацията „Карнеги за световен мир" осигурява средствата за създаването на най-добрата англоезична библиотека на Балканите.
С избухването на Втората световна война броят на чуждестранните преподаватели намалява и когато през декември 1941 г. България обявява война на САЩ, на територията на колежа се намират само сем. Блек и шепа американци. Българското правителство отправя молба към американците да не напускат страната, а да продължат да ръководят колежа. Те остават до следващата есен, когато нацистките власти в София изискват от тях да напуснат страната. Когато влакът, който ги откарва в Истанбул, спира на гарата в село близо до София, десетки бивши ученици ги очакват на перона и пеят на английски химна на колежа и други американски песни.
След войната на д-р Блек е отказана входна виза за България и през 1947 г. целият район на колежа, материалите и библиотечният фонд са конфискувани от българското правителство. Материалите са дадени на Министерството на образованието, а книгите от библиотеката са разпръснати (някои са все още в Народната библиотека, а други бяха върнати на колежа от библиотеката на Рилския манастир). Районът на колежа става щаб на българската милиция, която се помещава в някои от сградите и построява нови.
През лятото на 1992 г., след продължително настояване на бивши възпитаници, на американския посланик в София и на водачи на първото българско правителство, фондацията "Американски училища - София" изпраща д-р Роджър Уитакър в София, за да отвори отново колежа. Той пристига без учители, без да има училищни сгради, без учебници и други учебни материали и без ученици.
Когато д-р Уитакър обявява, че през есента колежът ще приеме 50 момичета и 50 момчета, които постигнат най-високите резултати на приемния изпит, повече от 3 000 младежи се записват за изпита. Той наема няколко учители и административен персонал и през септември 1992 г. колежът отново отваря врати, 50 години след напускането на американските учители.
Д-р Уитакър получава достъп до една сграда в района, едва шест седмици преди началото на учебната година. Новият колектив, заедно с бивши възпитаници и приятели на колежа, прекарва това време в чистене и възстановяване на тази сграда. Колежът е получил от правителството повечето, но не всичките си сгради. Полицейската академия обитава голяма част от собствеността му.
От 1992 г. насам фондацията "Американски училища - София" е похарчила повече от 2 000 000 долара за ремонт, учители и оборудване, а USAID (Американската асоциация за международно развитие) е осигурила повече от 2 500 000 долара за възстановяване на района и закупуване на учебници и други материали.
Целите на възстановения колеж са същите като целите му през 30-те години - да осигури на българските младежи възможно най-доброто образование, включително отлично овладяване на английски език, и да ги възпита в дух на висок морал и честност.
От възстановяването му насам в колежа са учили повече от 2 000 ученици. Петгодишното обучение започва с едногодишно интензивно обучение по английски език, което включва всички учебни предмети. Почти всички завършили продължават образованието си в колежи и университети в България, САЩ и други страни. Колежът се радва на авторитета, който е имал през 30-те години - на едно от най-престижните средни училища на Балканите, а възпитаниците му са приемани с ентусиазъм не само в български университети, но и в много университети в чужбина.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к “България” в София

/по материали от wikipedia.org/


Снимки от lostbulgaria.com

ТЕКСТОВЕ НА СНИМКИТЕ:

Снимка 1 – Американският колеж в София. Вторият от дясно е директорът Флойд Блек-1937 г.

Снимка 2 – Американският колеж в София-1942 г.

Снимка 3 – Американският колеж в Ловеч-20-те години на ХХ в.

Няма коментари: