четвъртък, 11 октомври 2012 г.

ВИЗИ ЗА АРТИСТИ, БЕЗ ВИЗИ ЗА ТЕРОРИСТИ...!?



Тези дни първо британската вътрешна министърка Тереза Мей, а след това и самият премиер Дейвид Камерън заговориха за ревизиране на европейската директива за свободното придвижване на хора. Основната им загриженост идва от предстоящото през 2014 г. премахване на трудовите ограничения за българи и румънци.
Как можем да очертаем проблема с пергела на съвременния морал? Европа непрекъснато иска от нас да постигаме резултати. Когато ги постигнем, те отново ни поставят нови изисквания. Ние постигаме и тях и...следват нови изисквания. Това е процес, който може да продължи до плюс безкрайност. Изводът ли..., изводът е, че вероятно Европа просто не ни иска. Защо обаче е така? Ами защото при нас всичко е неистинско, всичко е като от картон-фалшиво, временно, изкуствено. Европа има традиции. Ние сме били част от тези традиции, но преди десетилетия тези традиции са били тотално променени с една утопична философия, приложението на практика на която ни доведе буквално до "под кривата круша". Днес за това обвиняваме Костов, царя, комунистите, Бойко, но всъщност виновни сме всички ние, защото утопията не дойде на власт в държави като Финландия, Испания, че дори и Гърция, или ако дойде, то беше наистина за кратко.
В зората на демокрацията тогавашният американски президент Роналд Рейгън направи трогателно изявление, специално за българите, в което ни поздрави за избора да градим отново демокрация и каза, че ние получаваме статут на най-облагодетелствана нация в търговията със САЩ. Години по-късно разбрах, че такъв статут имат, ако не се лъжа, още 48 държави по света. Нека оставим това без коментар за сега.
Когато Америка поведе война срещу Ирак, България беше призована на практика на война и тя взе активно участие, дори даде свидни жертви. Разбира се САЩ ни привестстваха за това и изразиха съболезнования след това. В същото време обаче българските граждани все още пътуват до Америка с визи, докато такива не са необходими за доста хора, които идват от Арабския свят. Е, това не е ли истински парадокс...!? Ние участваме в реална война на страната на САЩ, но САЩ не ни вярват толкова, колкото на араби, срещу които водят война...! Ние подкрепяме САЩ не само в Ирак, защото има наши мисии в редица други държави. Какво трябва да е това отношение, освен..откровена подигравка...!?
Утехата ни остава в това, че сме нация с най-облагодетелстван статут за търговия със САЩ! Едва ли обаче тази същата търговия надхвърля десетина процента, дори си мисля, че това е твърде много. Разбирам, че българите са бедни и нахални и вероятно това плаши САЩ, за да не ги залеем с емигранти. Разбирам, че нашата култура е доста по-патриархална от тяхната, разбирам още, че бългалрите може и да са бедни, но никак не са глупави и това го знаят и в Европа, и в Америка. Е, тогава защо с рогата напред...., тоест...с визите напред...!?
Едва ли е тайна, че именно страните, които поставят проблема с имиграционните вълни от България и Румъния, са и основните противнички на присъединяването на двете страни към Шенген. А тъкмо несъстоялото се членство в Шенген може да се окаже основен аргумент в опитите за ревизиране на една от четирите фундаментални европейски свободи - свободното придвижване на хора.
В същото време Европа се вторачи в един традиционен от столетия факт, че на полуостров Атон-в монашеската рупублика, не се допускат същества от женски пол, хора и животни. Това ли е проблемът на съвременна Европа...!? Атон има традиции, те са хилядолетни, България и Румъния са две европейски държави, които играят според тоягата на старата госпожа Европа вече повече от две десетилетия. Не мисли ли обаче същата тази стара госпожа, че отношението й вече започва да прилича на гавра...!? Значи се оказва, че е по-съществено на Атон да нарушат традициите и каноните на Православието, вместо това, че старите нации на Европа постъпват с нас по един напълно недопустим начин! Интересно, когато България е на трето място по земеделска продукция в Европа, през 30-те години на миналия век, когато изнасяме уникални по качествата си пчелни продукти и кожи,...тогава няма визи за нас, когато обаче сме в криза, има визи и куп ограничения за работа и пребиваване в Европа...! Странно..., но всъщност никак не е странно...!
Никога няма да забравя, как един фолклорен ансамбъл, мисля, че беше от Южна България, е принуден да пее и да танцува на летище в Лондон, ако пак не се лъжа, за да докаже, че наистина са артисти, а не потенциални емигранти...! Не, това не е скандал, това е...пълен, при това пълноценен нонсенс...! Така не се прави, господа от Европа, това не е нормално! Не може да се приемат вождове на аборигенски племена от Австралия, които при това да имат среща с престолонаследника принц Чарлз, а наши артисти, които нямат претенцията да се виждат с Нейно Величество Елизабет ІІ, да бъдат принуждавани да се правят на палячовци по летищата, защото някой служител по сигурността е изпаднал в амок и не знае, какво прави...! Това не е скандал, това е порок и от този порок Европа тепърва ще страда, защото светът е малък, но за сметка на това бъдещето е неясно.
Не зная, какви изисквания да очакваме напред. Може би ще искат да си ампутираме десните ръце, за да не крадем, или пък ще ни накарат да си нарисуваме татуироквки на челата, от къде идваме, или пък, ще носим отличителен знак на дрехите си, подобно на жълтите звезди на евреите през Втората световна война...! Тук изобретателността може също да достигне до плюс безкрайност.
Зная, че съм твърде малък във всички смисли на думата, за да се обърна към Европа, но все пак, малкото камъче, понякога обръща колата. Заради това, искам поне да опитам да призова същата тази стара и достопочтена госпожа Европа, да си припомни нещо. Ако днес имаше машина на времето, ако можехме с нея да попаднем в някогашната величава столица на Византийската империя-Константинопол и ако попитаме един човек на улицата какъв е, той няма да ни отговори, че е византиец, а ще каже само-християнин! Е, госпожо Европа, ние сме християни, цивилизовани хора, носим нашата пребогата култура, за която Вие смятахте, че Орфей е цветнокож. Не че има нещо лошо, ама просто той не е такъв. Именно благодарение и на нас, Европа днес не е ислямски континент, да не забравяме случилото се през VІІІ в.
Дали Европа ще ни приеме в Шенген, Леген, или каквото и да е там съглашение, има разбира се значение за нас, само че ние знаем, че винаги сме били част от Европа, защото когато някои народи в западната част на континента са тичали из неусвоените девствени гори с полички от папур около къста си, ние сме имали действаща и стройна държавна структура. Така че, нека да зе позамисли Европа и да реши не с разума си, а със сърцето си, ако все още има такова...!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: