вторник, 2 октомври 2012 г.

РЕФЕРЕНДУМЪТ ЗА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"-"ШИР-ПОТРЕБА" ЗА ОБЩЕСТВЕНА АТРАКЦИЯ



Р Е Ф Е Р Е Н Д У М...! Това е една от енигматичните думи на съвременната демокрация. Това е модерната мантра на суверенитетът. През декември тази година или през януари 2013 г. ще бъде проведен референдум за АЕЦ "Белене", заяви скоро депутатът от управляващата партия Доброслав Димитров.
Какво обаче се оказва, ще правим референдум за нещо, което не просто не разбираме, а което преформатираме. АЕЦ "Белене" не е технологичен, или енергиен въпрос, това е политически въпрос. Така всъщност  се оказа. Тези които са "ЗА" централа, обикновено са наричани "комунисти", а тези, които са "ПРОТИВ"-"поклонници на запада". Референдумът е хубаво нещо, когато обаче знаем, за какво го правим. Нека всеки четящ този текст да се попита сам себе си, какво разбира от ядрена физика и енергетика...? Аз съм пръв, като автор, и си признавам, че не разбирам нищо. То не ми е и работа, но мисля, а на основата на този процес-стигам до изввестни заключения, които не са непременно ноуковалидни, но поне са логични...!
Разбира се, че се нуждаем от алтернативни източници на енергия. Ако България успее да постигне това, което е направено като предпроектни и предварителни проучвания за големи газови залежи в находище "Хан Аспарух", тогава всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките на наша територия. Ако това се докаже след 4-5 години от сондажа, който ще бъде изпълнен, ще имаме 25-30 години независимост от газови доставки за България, заяви неотдавна Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. В това няма спор, защото се оказа, че май няма държава, която да е толкова зависима от руския газ, колкото е България. Вярно е, че имаме навик, нещо като политически рефлекс, който датира още от 1877 г., но е вярно и това, че преди няколко години, когато Путин "врътна кранчето" на Европа, не клекна Европа, а клекна, че дори легна именно България.
Ето тук е основният въпрос. Добре, нека да направим референдум! Нека да постъпим крайно демократично и да потърсим мнението на основния суверен в държавата, суверенът, който е дори над Парламента-НАРОДЪТ! Само че, дали същият този народ е достатъчно готов да участва в референдуми...? Аз лично силно се съмнявам!
Преди няколко години минавах през Женския пазар с един приятел. Беше през деня-пълно с кошници и колички, щайги, зарзавати, продавачки на цигари, фактури, фрактури, хора без крака и без глави, просяци, джебчии, скумрии, зевзеци и вся остальнаяь сволоч...! Вървейки през това емблематично и същевременно ендемично място в столицата ни, приятелят ми разсъждава на глас и ми заяви почти от упор: "Представяш ли си,...всички тези гласуват...!!!". Да, именно и тези гласуват, и обикновено те гласуват за атракцията, а не заради платформата. Така преди години един политик-трубадур спечели доста гласове на изборите, само с тантрическата реплика: "Не ме гледай тъпо, българино...!". Вместо да се обиди, тогава българинът се разсмя и...”вкара” трубадура в Парламента, за да се прави на политик. Проблемът е, че крайно некомпетентните гласуващи са много повече от гласуващите по съвест, по убеждение и по морални принципи. Това е особено валидно в случаите, когато говорим за пряка демокрация-референдум по толкова специфичен въпрос, като бъдещето на ядрената ни енергетика. Следователно, болшинството, както е в демокрацията, определя правилата за всички, включително и за малцинството. Е, ако това е вярно, а то Е вярно, тогава клошарите и джебчиите от Женския пазар ли ще решават, дали да имаме АЕЦ "Белене", или не...!?
Възникват обаче и други ситуационни въпроси: Защо ще правим референдум за нещо, което само преди няколко месеца отказахме? Защо се налага пряка демокрация, след като правителството ни "напляска" Русия, а след това Русия ни "напляска" в съда и сега, когато дължим маса пари, подвиваме опашка като послушно пуделче в нозете на вездесъщия богатир? Защо не питаха специалистите още през март, а сега питат нас за нещо, от което 99% от населението няма никаква, ама съвсем никаква представа, какво да отговори?
Да бъде, или да не бъде "АЕЦ "Белене"...не това е въпросът, за съжаление, въпросът е, как да постигнем поне 30% енергийна независимост от "Уралската империя". Ако утре "батушка Цар" отново ни "врътне" кранчето, ще се наложи и ние да си "врътнем" някои меки телесни части към други доставчици, при това при неясни финансови параметри, защото търсенето определя предлагането, а спешното търсене предполага и доста по-висока цена на предлагането.
А сега, нещо за природолюбителите: ядрената енергетика е опасна и вредна, но е евтина и енерийно ефективна. Дори и да не строим АЕЦ "Белене", с газ от находището "хан Аспарух"ще можем да се отопляваме, както казват експертите, поне 25-30 години..., а после...? Ще се наложи пак, или да копаем, и да търсим нови находища в Черно море, може би, хан Кубрат, хан Крум, хан Кардам, хан Телериг..., но морето все пак не е Атлантически океан.../!/, или, както най-вероятно ще стане, ще си преместим меките продължения на гърба и отново ще предложим финансови ласкателства на руския енергиен император. Тогава обаче той може да поиска повече усърдност от наша страна, защото енергийно неверните момичета са евтини и трябва да правят много повече неща, за да си получат онова, което енергийно /а и политически/ верните момичета получават иначе лесно!
Какво е решението ли..., това не зная, защото не съм енергиен специалист. Мога само да повторя, при това с апломб от убеждение, в чиста проба "шир-потреба", че трябва да търсим енергийната си независимост предимно в посока Близкия Изток. Колкото до референдумите за централи и други енергийни съоръжения,...за пряката демокрация и ролята на суверена,...хайде да не се правим на по-католици от Йозеф Ратцингер /папа Бенедикт ХVІ/...!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: