вторник, 11 септември 2018 г.

В РУМЪНИЯ ПОИСКАХА КВОТА В ПАРЛАМЕНТА И ЗА ИМИГРАНТИТЕ СИ


На протестите в Румъния бяха издигнати и знамена на
други държави, в които вече живеят много
румънски емигранти.
Снимка: zahariada - Blog.bg
Мащабни антиправителствени протести се проведоха през лятото в центъра на румънската столица Букурещ. Хората поиска оставката на кабинета и предсрочни избори. До сериозни инциденти и сблъсъци с органите на реда на площад "Виктория" не се стигна. Само един човек беше арестуван, на други пък само им прилоша.

Твърде разнопосочна беше информацията за броя на присъстващите. Според агенция „Аджепрес“ на площада е имало 15 хил. души. Други румънски медии твърдят, че са били близо 40 хил.

Исканията на протестиращите бяха за разпускане на парламента, предсрочни избори и независима съдебна власт, създаване на еднокамерен парламент от 300 сенатори, от които 100 да са представители на диаспората (румънци във Франция, Италия, ФРГ, САЩ и др. страни).

Ето от тук тръгна и една голяма тема в нашите медии и особено сред емигрантските ни общности. По официални данни, най-големият инвеститор в българската икономика са именно нашите сънародници зад граница. Оказва се, че те на практика финансират родната ни икономика, пък от друга страна, нямат никакво официално представителство в административните структури в страната. Предложението на румънците, които протестираха беше, диаспората, тоест-емигрантите, да имат представителство в парламента на страната. Мотивите, че те са напуснали родината си и нямат право на глас  и да определят правилата в държавата са несъстоятелни. Да, те са напуснали родината си, но не са се откъснали от нея от една страна и от друга – когато дават пари за родната икономика са добри, когато искат да имат участие в управление на страната си, не са добри…! Това обаче е твърде явен двоен стандарт и не бива да се допуска и там, а и у нас…!

Българското народно събрание също често
 е било обект на протести в нашето общество.
Хората в Румъния бяха недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, както и от системата за социална помощ. Те настояваха за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване. Това са все теми, които пряко вълнуват и нашето общество и стоят на дневния ред и на България, защото регионът ни е със сходни проблеми и сродни актуални теми.

Недоволните в северната ни съседка скандираха: "Без насилие", "Единство", "Оставка", "Крадци". Някои от протестиращите излязоха на площадите с децата си. Улиците бяха изпъстрени както с националния флаг, така и с такива на други страни, където също вече живеят доста румънци.

"Дойдох, след като видях, какво се случи в петък по телевизията - бруталността на полицията срещу мирни хора", коментира пред АФП един от протестиращите - 64-годишният Флореа Тоадер, загърнат с националния флаг. "Децата ми работят в Испания и биха искали да се върнат, но засега това не е възможно. Политиците се интересуват само от себе си и не правят нищо за никого", смята той.

Това обаче е съдбата и на много българи, чийто деца не са в родината, а понякога и те самите са били, са, или дори и им предстои да станат професионални емигранти – да търсят работа и достойно препитание в чужбина.

След размириците президентът на Румъния Клаус Йоханис осъди "жестоките" действия на жандармерията и поиска генералната прокуратура да разследва и установи личността и степента на вина на тези, които са участвали в провокациите по време на протеста.

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) от своя страна настоя президентът Клаус Йоханис да поднесе официално извинения заради критиките му към полицията.

„Проведената в петък антиправителствена акция в Букурещ – това е атака срещу конституционния ред в Румъния, което е недопустимо“, коментира лидерът на партията и говорител на Камарата на депутатите (долната камара на парламента) Ливиу Драгня. Той нарече опасно изказването на президента Клаус Йоханис.

Не е ли време и в българския Парламент да има
официална квота на наши сънародници, които живеят извън
 родината, но са съпричастни към проблемите й
и най-вече, поддържат икономиката ни…!?
Критики към Дънчила обаче дойдоха и от Европа. "Осъждаме сблъсъците в Букурещ, очакваме пълни обяснения", заяви австрийският канцлер Себастиан Курц. Той настоя румънските власти да защитават безусловно правото на свободно изразяване на гражданите. А на практика искането емигрантите да имат официално представителство в парламента на Румъния е нещо, което в пълна сила важи и за нас българите, защото и при нас огромна част от нацията ни вече са емигранти. Тези хора или не гласуват, или нямат условия и възможности да гласуват, или просто са незаинтересовани от политическите процеси в страната, защото за умишлено и/или насилствено маргинализирани.

У нас обаче в тази посока има и още един важен момент, за който говори неотдавна и президентът Росен Плевнелиев, в свое специално интервю за вестник „България“. Става дума за това, че повечето българи, които са напуснали страната ни, които вече са видели, как се работи, живее и най-вече, как се гради държавност на Запад, трябва да гласуват, за да привнесат този тип политическа култура у нас. Само тогава те, с техния си глас, ще ударят звучен и напълно заслужен шамар на политическата върхушка у нас днес, която разчита на един приспан, хибриден електорат, който за едно кебапче е готов и майка си да предаде!

за в-к „България“-Чикаго/САЩ

Няма коментари: