четвъртък, 30 август 2018 г.

БЪЛГАРСКИЯТ EMPIRE STATE BUILDING СЕ НАМИРА В ГР. ШАБЛА


Фарът на Шабла
Колкото и невероятно да звучи, в България има умалено копие на легендарната сграда в Ню Йорк - EMPIRE STATE BUILDING. Оказва се, че това е фарът на нос Шабла в Северното ни Черноморие.

По данни на историци и изследователи, фарът, който е един от най-старите в региона, е копие на Александрийският фар. Той пък е копиран частично имено от знаменитата EMPIRE STATE BUILDING и така се получава, че нашият фар се явява копие на прочутата сграда в Ню Йорк, през архитектурата на Александрийския фар…!

Всъщност фарът на нос Шабла е най-старият фар по българското черноморско крайбрежие, който има и най-високата кула – цели 32 м. Официално съоръжението влиза на 15/27/ юли 1857 г. Основата му е квадратна с ширина на базата 8,80 м. Височината й е 10 м., а дебелината на стените е 1,5 м. В сечение на пиластрите, поддържащи свода, дебелината на стената достига до 3 м. Централният купол е поддържан от четири по-малки купола. Височината на централния купол от пода на основата до най-високата му част е 7,8 м. Той поддържа осемстенна кула с височина 17 м. Върху нея се намира фенерното отделение с оптиката. Интерес представлява гръмоотвода – най-високата точка на фара. Той е оформен като полумесец със звезда, чийто горен лъч е удължен и накрая е позлатен!

В западната стена на фара е вграден султански монограм – тугра на султан Абдул Меджид, управлявал Османската империя в периода 1839 – 1861 г. В превод написаното гласи: „Високопоставеният по пътя на Мохамед Абдул Меджид“. Възстановяването на фара на Шабла се извърши от френска компания. През 1901 г. фаровата кула е засегната от земетресение с магнитут 7,2 по скалата на Рихтер. То разтърсва цялото северно Черноморие на 31 март. Това налага кулата да бъде стегната с метални обръчи, защото в строителството на фара няма бетон и стомана, всичко е камъни и хоросан, което го прави уязвим при по-силна сеизмична активност.

Александрийският фар
Това е нашият фар. Същата осмоъгълна кула, от която е взаимствана и нашата, обаче е изградена и при Александрийския фар. Той е представлявал кула с височина около 120 – 140 м. и за времето си е бил от най-високите конструкции, създадени от човека, след египетските пирамиди. Архитект на фара е Сострат Книдски. Изграждането му е отнело 5 години. Бил е построен от бял мрамор и е бил изграден с трегери, а не със сводове. Имал е три етажа. Най-долният е представлявал правоъгълна кула с квадратна основа със страна 30 м. и с височина между 55 и 65 м. Четирите ѝ стени били обърнати към четирите посоки на света. Следва вторият етаж, който е бил с осмоъгълна форма, по направленията на осемте главни вятъра. Неговата височина била около 40 м. Най-горният етаж, висок 8 м., бил под формата на цилиндрична колонада – 8 колони носели купол, увенчан с 8-метрова бронзова статуя на повелителя на моретата Посейдон (или на Зевс по други източници). В горната част на етажа имало метално вдлъбнато огледало, което денем отразявало слънчевата светлина, а нощем – светлината на горящ катран или масло.

През 995 г. горната му част се срутва след силно земетресение, а средната му част през 1302 г. от друго земетресение. През XIV в. руините на древния фар послужили за строеж на османска крепост, която  се издига там и до днес.

EMPIRE STATE BUILDING
Реконструкцията на фара в известна степен може да се забележи в небостъргача Емпайър Стейт Билдинг в Ню-Йорк. Проектирана от архитекта Уилям Ламб и завършена през 1931 година, сградата е с височина на покрива 380 м. и обща височина 443,2 м., включваща нейната антена. Нейното наименование идва от „Емпайър Стейт“ („Имперски щат“), прозвище на щата Ню Йорк. В продължение на десетилетия след построяването си е най-високата сграда в света. Към 2017 г. сградата е 5-тият по височина завършен небостъргач в Съединените щати и 28-ият в света, както и 6-тата по височина свободно стояща конструкция в Америка.
Като копие на основната кула на Александрийския фар, фарът на нос Шабла е българският EMPIRE STATE BUILDING. Една от най-известните появи на последната е във филма „Кинг Конг“ от 1933 година, в който гигантска горила се изкачва по конструкцзията на популярната сграда, опитвайки се да избяга от своите преследвачи. През следващите десетилетия EMPIRE STATE BUILDING е показвана в множество кинофилми и телевизионни сериали с действие, развиващо се в Ню Йорк, като „Как се запознах с майка ви“, „Приятели“, „Сексът и градът“ или „Клюкарката“.

С разрушаването на Световния търговски център в атентатите от 11 септември 2001 г., EMPIRE STATE BUILDING отново се превръща в най-високата сграда в Ню Йорк, но едва втората по височина сграда в Америка след Уилис Тауър в Чикаго.


за вестник "България" - Чикаго, САЩ

Няма коментари: