петък, 22 май 2015 г.

ЩЕ ДОЧАКАМЕ ЛИ НОВ РОДЕН ИСТОРИЧЕСКИ СЕРИАЛ…?

Всички истории за Борджиите започват през 1492 г., когато Родриго Борджия се качва на трона във Ватикана и завършват през 1507 г. със смъртта на неговия син Чезаре.  Лукреция се превръща в нарицателно за женско коварство.

Другите две деца на Родриго Борджия от любовницата му Ваноца деи Катанеи са любимият му син Джовани, убит през 1497г. и Джофре – най-малкият.

През 2011 г. два различни сериала излизат в телевизионен ефир с общ сюжет-управлението на Борджиите в края на ХV век. През април 2011 г. режисьорът Нийл Джордан представя “Борджиите“/Канада, Ирландия, САЩ/, заснет в Унгария за американския канал “Шоутайм”. През октомври 2011г. американският проуцент и сценарист Том  Фонтана /”Оз“/ заедно с френската продуцентска група “Лагардер” представя за френския “Канал Плюс”  12-те епизода на “Борджиите” в Европа.

Сериалът представя една епоха в нейната пълнота. Питаме се обаче, след мегапродукциите ни за хан Аспарух и за Покръстването и епохата на Св. Цар Борис, защо няма друга такава продукция? Тези сериали се снимаха преди десетилетия. От тогава насам няма такава голяма историческа продукция, ако изключим филмът за Васил Левски, който предизвика драматична медийна полемика.

Въпросът е, защо няма подобна историческа продукция и за духовните ни водачи, например за патриарх Евтимий, или за Паисий Хилендарски, или пък за Софроний Врачански, Екзарх Антим І, или пък за Екзарх Стефан, а защо не и за първия ни патриарх в новото време – Кирил…!?

„Борджиите” е типична историческа поредица за духовни водачи. А ние как запознаваме младото ни поколение с нашите си духовни водачи, които са реални исторически личности? Как днешните млади хора да уважават християнските ценности, при положение, че те не знаят, кой е Патриарх Евтимий? Как искаме да се въведе Вероучение, когато децата нямат отношение към него, не знаят, какво е това, защо да го изучават и какво ще им даде то….? Ако имахме исторически сериали, подобни на този за Борджиите, може би образователния ефект от тях щеше да доведе до едно общо по-високо ниво на образованост за родната ни история. Така се прави, така се подържа родната памет, така се образоват поколенията.

В епохата, когато в центъра на световния ред е Ватикана – арбитър на конфликти между кралства и империи, именно в нейното сърце е един мъж, чийто стремеж за власт и богатство ще превърне името на една династия в синоним на най-черните  страници от историята на стара Европа. Борджиите е испанска фамилия от Валенсия, превзела трона на свещения град, за да управлява християнския свят със страх и респект, без морални граници между Италия и Испания, във война за власт с всички средства: интриги, насилие, убийство, предателство, лъст, кръвосмешение, вяра и отмъщения.

Освен с приближени кардинали и представители на великите сили, Папата воюва с алчността на себеподобните си, които се опитват да разделят фамилията, отнемайки нейната мощ.


Дори за тези черни страници от папската история е направен филм, при това интересен! Дори за тази тъмна епоха някой си е направил труда да напише сценарий! А за нашите духовни водачи кой да напише сценарий, кой да направи филм и кога…!?!?! Ще доживеем ли следващата мега историческа продукция с марка „България”…? 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: