понеделник, 11 май 2015 г.

ПРОТЕСТ ПРЕД БНР – КАКВО СЕ СЛУЧВА…!?!?!?

Съкращават доходите на журналисти в БНР. Дали брадвата ще е с 43% или с 30%, в случая това ням абсолютно никакво значение, защото е важен фактът. Имам приятели, които работят в радиото и зная, какви са им доходите. Те са много, ама наистина много далече от това, което е достойно да получават, да не говорим за извънредния труд, който полагат почти всяка седмица, за да не кажа направо и  - всяка седмица.

Журналистическият труд е достоен точно толкова, колкото и всеки друг труд. Не бива да се подценява трудът на никого, само че, журналистическият труд е може би дори малко по-важен, защото се отнася до информираността на обществото за феномените, които се случват в „канавата” на гражданското ни общество.

Журналистът работи не просто за своя работодател, или поне така би следвало да е, той работи за обществото. Ето от тук идва и обществената необходимост за достойно заплащане на труда на колегите. Проблемът , че някой е решил, че по някакви икономически причини, трябва да се направят съкращения и да избираме, както призова генералният директор на БНР – или 200 души без работа, или 43% off от доходите за месеца….!

Тук първо избор няма, това не е избор! Какъв избор има, когато трябва да избираме между черна мамба и кралска кобра….и в двата случая резултатът  един и същи – мъчителна смърт.

Ограничаването на бюджетите на обществените медии ли е причината за необходимостта от ограничаване на разходите в тях? Ако е така, това означава ли, че по този начин някой прави опит да ограничи информираността на обществото ни? Защото когато ограничаваш доходите на журналистите, точно това правиш – спираш потока на информация, ограничаваш го, нарушаваш качеството на същата тази информираност.


И така, изводът е, че колкото и да се налагат икономически причини, журналистиката не бива да се обезглавява по такъв драстичен и драматичен начин, защото така се спира не просто свободата на словото, така се ограничава правото на всеки един от нас да бъде информиран! 

Няма коментари: