четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Дирекция „Вероизповедания“-МС не е била информирана за акцията в Пазарджик


Емил Велинов

„Нямаме официална позиция, нямаме и доклад“, заяви пред novinite.bg директорът на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет, Емил Велинов, по повод акцията на силови институции в Пазарджишкия ромски квартал и в други градове на страната.

„Не знаем, какво точно се е случило. Може би след 4 декември ще имаме вече  подробна информация, освен това, което излиза по медиите. На този етап не можем да излезем с официална информация“, каза още Велинов.

„Хората, които бяха обвинявани, че изповядват салафитското учение, разновидност на исляма, беше представено като много ясен мотив в последното решение на съда“, припомни арабистът, проф. Владимир Чуков.

„Този тип изповядване на исляма е в разрез с традиционното  ислямско вероизповедание, който познават нашите мюсюлмани“, добави проф. Чуков.

Стана ясно, че не е редно една джамия да не бъде под официалната юрисдикция на ислямското вероизповедание, защото така трудно може да се оказва контрол върху дейностите, които се изпълняват в нея и специфичните ритуали.

За novinite.bg

Няма коментари: