вторник, 25 ноември 2014 г.

ИЗ ЕВРОПА – БЕЗ ДИПЛОМА И БЕЗ СРАМ…!


Напоследък сякаш като че ли отшумя скандалът с дипломата на църковната „Калинка”, Белоградчишкия епископ Поликарп. Скандалът гръмна преди няколко седмици, когато свещеници от Монтана повдигнаха въпроса, а протосингелът на Видинска епархия, архимандрит Антим взе отношение по темата пред нас. Проведе се извънредна и редовна сесия на епархийския съвет на Видин и ….НИЩО…, както обикновено, въпросът се остави да отлежи в саламурата на новинарски вакуум, докато вероятно новината брадяса. Ние обаче решихме да попитаме, какво се случва, един от защитниците на Белоградчишкия епископ, игуменът на Троянската света обител и бивш викарен епископ на Видин, Сионий.

„Разбира сe, че епископ Поликарп има диплома, това са просто спекулации. Зависи, кой я поиска, ако я иска патриархът ще му я занесе Поликарп, ако  я иска дядо Дометиан, ще я занесе, то не може всеки от улицата да иска нещо. Има си все пак ниво. Още когато се е взело решение за неговото ръкоположение, дипломата е била представена пред Светия Синод на патриарха, така че това е поредният опит за спекулация”, заяви игуменът на Троянския манастир, Велички епископ Сионий.

Нормално е да защитава събрата си Поликарп, само дето има някои неточности, които се набиват на очи както се казва, „като вол у чуждо сено”!

Няма задължителна част от така нареченото „наречение” за епископ, в която кандидатът да трябва да си покаже дипломата за завършено висше богословско образование. На „наречението” кандидатът е викан, за да се получи формалното му съгласие и след това Синодът взема решение, за което той само е осведомен.

Епископ Поликарп, според епископ Сионий, бил си показал дипломата пред патриарха, но КОГА, след като това не е задължителна част от цялата процедура по хиротонията му за епископ Белоградчишки…!?

Известно е, че според Устава на БПЦ, новохиротонисаният епископ е задължен да си плати тържествения обяд…! Интересно задължение, предвид липсата на други наистина необходими задължения на един нов епископ! Хубаво, задължават го да плати обяда, а не го задължават да си покаже дипломата! Що за Устав, що за правила..! Нима яденето и пиенето е по-важно от моралните задължения и образователния ценз на един духовен пастир….!? Явно за някои е именно така, за съжаление….!

Архимандрит Антим сподели пред нас, че се е потвърдило положението, че той остава отговорник за административно-стопанската дейност на Видинска епархия. Той ще отговаря и за имотите и ще ръководи проектите по европейските програми.

„Поликарп си остава само по богослужебната дейност. Поставихме искане пред него самия да си покаже дипломата. Още не ни я е представил, защото е в чужбина”, заяви архимандрит Антим. На въпрос, ако не представи диплома за завършено висше богословско образование, какво следва от това, протосингелът заяви, че тогава Светият Синод ще му решава съдбата, а той пък ще бъде сезиран от епархийския съвет на Видин.

„Той е трябвало да си представи дипломата пред Синода, но не знам там какво въобще е представено. За да защити митрополията, епархийският съвет е изискал изрично дипломата на епископа, за да може и при нас да има такъв документ, за да се защитаваме от разни нападки”. Във Видин очакваме Поликарп да реагира след 2-ри декември, защото епископът е извън страната.

Без да коментираме думите на видинския протосингел повече от необходимото, ще кажем само, че вместо да си покаже дипломата и спорът да приключи буквално за няколко секунди, защото точно толкова отнема такъв акт, Поликарп Белоградчишки, видите ли, заминал в чужбина…! Публикува снимки, на които се вижда швейцарското знаме, вероятно е в Швейцария…!

Е, някак не просто е нахално, а нагло и безапелационно е да се разхождаш по чужбина, когато тук не е ясно, дали имаш моралното право да заемаш даден пост, защото просто едва ли имаш достатъчния образователен капацитет за това, но моралът е личностна категория, а на някои тя явно е ампутирана, или пък така са били създадени…!

„Достойн!”, ли е викарийят на Видин…!? Ами, ще разберем едва след 2-ри декември, ако все пак и тогава „похитителят на изчезналия кетап” благоволи да си го покаже,…като датата е ясна – 2-ри декември, ама годината не е уточнена…! ;-)

Няма коментари: