понеделник, 17 ноември 2014 г.

ДИМИТЪР БЕЧЕВ: РУМЪНИЯ ПОКАЗА ДЕМОКРАТИЧНА ЗРЯЛОСТ И КОНСОЛИДАЦИЯ


Снимка: БГНЕС

Димитър Бечев е директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Той е един от авторите на доклад, озаглавен „Призракът на една многополюсна Европа”, където се говори за три полюса – ЕС, Русия и Турция. Потърсихме г-н Бечев за коментар на изборния резултат на изборите за президент в Румъния, където беше избран етническият германец Клаус Йоханис.

Какъв сигнал дават изборите за президент в Румъния, какво трябва да ни покаже изборът на етнически германец за държавен глава в северната ни съседка?

Това показва, че румънското общество е постигнало някакво ниво на зрялост и преценява. Оказва се, че етническият произход не е от такова значение, по-важното е, какво предлага кандидатът, както и какви принципи и политики отстоява. За Клаус Йоханис са гласували най-различни хора от различни етнически групи. Според мен в Румъния демокрацията работи, защото въпреки опитите на министър председателя Виктор Понта да използва държавната машина в своя полза по време на президентския избор, Йоханис спечели.

Как очаквате да работят сега президент и премиер?

Трудно, защото все пак още от времето на Бъсеску помним, че това не е лесно. Румънската конституция, както и българската, създават проблеми. Президентът е директно избран и функционира като конкурент на министър-председателя в изпълнителната власт. Когато двамата са от различни политически партии, тогава се наслагва и допълнително съперничество. Очаквам сътресения по тази линия.

Какво ще се промени в Румъния с избора на Йоханис?

Трябва да видим доколко той ще се ангажира със сериозни мерки. Въпреки добрата икономическа конюнктура, все пак предстоят доста институционални реформи. Трябва да продължи борбата с корупцията. Трябва да видим доколко новият президент ще може да играе ролята на модернизатор и реформатор и доколко ще е зависи от инерцията.

На какво се дължи успехът на Клаус Йоханис?

Това се дължи на неговия авторитет като кмет. Има сериозна подялба и той успя да консолидира гласовете на една голяма част. Има дори и регионално разделение. Мобилизираха се и румънците зад граница. Опитът на държавната власт да ограничи вота в чужбина им изигра лоша шега. Същият процент българи живеят в чужбина и това е важно и за нас, как имигрантите могат да наклонят везните. Бъсеску призова да бъде подкрепен Йоханис, въпреки търканията с лидера на партията, което също оказа голямо влияние.

Как можем да си обясним високата избирателна активност – 64%?

Добрата вест от Румъния е, че обществото е достатъчно зряло да реагира и да санкционира опитите за присвояване и използване на държавния апарат за партийни цели. Мобилизацията е нещо, което показа, че има наченки на консолидация в демократичното мислене.

За novinite.bg


Няма коментари: