сряда, 29 октомври 2014 г.

ГЕРБ трудно биха управлявали сами, смята Мира Радева


Снимка: БГНЕС

„Трудно би било на ГЕРБ да направят самостоятелно правителство с депутатите, с които разполагат. Дори ако съберем РБ, ГЕРБ и ПФ, депутатите стават 126, което е много крехко мнозинство, защото един-двама да се разсърдят и мнозинството ще се разпадне“, коментира за novinite.bg социологът Мира Радева, по повод възможностите евентуално самостоятелно управление на ГЕРБ.

Тя сподели, че ситуацията е тежка и двусмислена, защото никой не е готов за избори, но и никой не иска да управлява. „Държавата няма да се провали без кабинет, но има неотложни задачи, които трябва да бъдат решавани. Всички знаят, че всичко е в ръцете на ГЕРБ и очевидно Бойко Борисов не иска да се предаде и ще се опита да прокара кабинет, но проблемът не е в това да се гласува кабинет, проблемът е, какво ще се случи след това, защото при всяка една стъпка, правителството може да остане без подкрепа“, категорична е Мира Радева.


На въпрос за това, кой на кого се сърди в създалата се ситуация, социологът отговори, че „всички се сърдят на надробената попара“, което демонстрира пълно политическо безсилие. Според Радева, това създава условия, в които се консумират недостатъците на пропорционалната избирателна система.

За novinite.bg

Няма коментари: