вторник, 14 октомври 2014 г.

ГОТВЯТ УБИЕЦ ЗА ПРОТОСИНГЕЛ НА СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ…!?


Снимка: bg.wikipedia.org

До нас достигна информация, че се готви назначаването на архимандрит Емилиян за протосингел на Софийска епархия. От Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ-БП не потвърдиха информацията. „Докато не бъде извършено такова назначение, това са само слухове! Уставът не забранява женен свещеник да е протосингел, така че отец Ангел Ангелов не е прецедент в София. На Пловдивска и на Доростолска епархия също е свещеник от бялото духовенство, който изпълнява длъжността протосингел. Това не е проблем”, заяви Александра Карамихалева – началник на отдела за връзки с обществеността.

По думите й, няма такова решение и тя дори не е чула от Негово Светейшество, като софийски митрополит, такова намерение, да сменя протосингела. „Обикновено протосингелите си ги назначават  самите митрополити, но в случая със софийска епархия това не е така. Това назначение обикновено е стъпало към викарен епископ на софийския митрополит. Такава е традиция през годините. Когато викарният епископ стане митрополит, защото той е с най-добрата административна подготовка, тогава протосингелът става викарен епископ, защото той най-добре познава свещенството в епархията”, уточни Карамихалева.

Според нея, за назначението на софийски протосингел, винаги много се внимава и то винаги се съгласува и със Светия Синод. „Дори Патриархът, в качеството си на софийски митрополит да има такова желание, защото познава отец Емилиян, без Светия Синод да се съгласи с такова решение, той не може да стане протосингел”, заявиха от Отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод на БПЦ-БП.

Стана ясно, че евентуално ако има намерение за административни промени, това може да стане на заседанието на Синода през ноември, при това в края на заседанията.

Проблемът обаче е и в още нещо. Архимандрит Емилиян е съден и осъден за убийство, наистина, става дума за квалификацията – „убийство по непредпазливост”, но е осъден за отнемане на човешки живот. Наистина, Църквата е място, където човек може да се покае, да стане монах и да страда за греховете си. Само че каноните не позволяват този, който извършва безкръвна жертва - свещеника, да е човек, който е отнел с кръв човешки живот, па било то и по непредпазливост.

Вероятно архимандрит Емилиян си е изтърпял наказанието, вероятно достатъчно е изстрадал това, за което е бил съден и осъден, но каноните казват, че не може да стане свещеник, ако е отнел човешки живот. Той може да бъде обикновен монах, но не и свещеник, а той дори вече е архимандрит…! При това, същият е отстранен от Русенска митрополия. В манастира, където е бил игумен меко казано се развихри мега гей-афера, която преля пределите на епархията и заля цялата ни Църква. Въпросът е, защо, ако това е вярно, русенски митрополит Наум не даде този човек на прокурора, заедно с останалите отстранени – протосингела на епархията и Ангел Младенов, за които се говори че са злоупотребявали финансово. Младенов по неведоми пътища е назначен отново на службица в София, при предишния си „началник”, който сега е „началник” в София – патриарх Неофит. Именно заради това е странно, дали пък патриархът не си събира „русенския си екип” вече в София…!?

Никой няма намерение да кадрува в Църквта, още по-малко пък ние, става дума само за сигнал. Ако не е вярно, слава на Бога, ако обаче има доза истина, нека се замислим, защото каноните са канони не само за обикновените монаси, те са канони и за селския поп, и за Негово Светейшество…!


А когато някой иска да се покае, нека се покае, нека стане монах, ако иска, но - до там! Нагоре място в йерархията няма, защото Църквата не е институция, където си купуваш индулгенция и може да станеш и папа, не може…, поне при нас – православните не може… Покаяние – да, кариера – не…! 

Няма коментари: