сряда, 8 януари 2014 г.

Не повече инспектори, а повече права!


С новия Устройствен план на  Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“, в специализираната администрация на ведомството се създава Главна дирекция "Инспектиране на труда".
Тя ще разполага с 28 териториални дирекции "Инспекция по труда", които трябва да осъществяват контролните функциите на агенцията. В резултат на направените структурни промени ще се постигне увеличаване на инспекторите по труда, което ще доведе по повишаване на броя на контролираните обекти, предаде БГНЕС.

Проблемът всъщност не е в броя на инспекторите, те са си достатъчно, въпросът е, какви правомощия имат те и до каква степен е резултатен трудът им!

Към момента Главна инспекция по труда може да окаже съдействие при проблеми, произтекли от правоотношения само и единствено по трудови договори. Гражданските договори не са обект на закрила от това ведомство. Освен това инспекцията може да прави проверки и да дава предписания, наистина те са задължителни за изпълнение, но какво от това! Само един пример посочва, че дейността в това направление е нищожна.

Служители от вече неизлизащия в. „Класа“, все още /от май месец 2012 г./ не са си получили всичките дължими възнаграждения по трудави договори, въпреки няколкото проверки от инспекцията по труда и въпреки „задължителните“ предписания, които тя дава на издателя Милен Герасимов.

За novinite.bg

Няма коментари: