сряда, 15 януари 2014 г.

Васил Тончев: Наблюдаваме борба на елити в БСП


Визитка

Васил Йорданов Тончев е български социолог. Той е директор на социологическа агенция "Сова-Харис". Завършил е Философия в СУ "Кл. Охридски". Работил е като социолог в Института за изследване на младежта и в Центъра за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). През 1990 г. създава частна фирма "Сова" за изучаване на общественото мнение. През 2001 г. създава "Сова-Харис", в чийто капитал се включва голямата американска социологическа агенция "Харис". Социологическа агенция "Сова-Харис" се занимава главно с политически маркетинг и с изследвания на телевизионната аудитория у нас.

Има ли разцепление в БСП, след реактивирането на движението „АБВ“ на Георги Първанов и могат ли десните сили да спечелят от това?

Разцеплението е очевидно. Изявените дейци и лидери на партията обявиха, че ще излязат със самостоятелна листа на изборите за европарламент. Това автоматично води до състезание на две различни писти. Това е граница, която като се премине, от тук нататък се върви към дълбоко разграничение и бъдеще в различни посоки. Пряко отношение на тези събития към онова, което се случва в дясното политическо пространство няма, но важният въпрос е, по какъв начин всичко това ще се отрази на предстоящите избори. Важно е и до колко в този момент, евентуално хора, които са подкрепяли утвърдената левица, или БСП, ще повярват и ще подкрепят тази нова идея и формация.

Новото движение, алтернатива ли е на БСП, или е нейно допълнение?

Трудно е от сега да се кажа, но поне на този етап „АБВ“ не предлага нова политическа линия. Това, което се разбира е, че това е просто борба на елити в самото БСП. Поне това са сигналите, които наблюдаваме в публичното пространство. От тази гледна точка може да се говори, че това е някакъв вид разцепление.

Докъде може да стигнат силите на едно такова движение в България?

Не мога да кажа категорично, за това трябва да бъдат направени проучвания. Мисля, че моментът не е подходящ за откриване на нова линия и създаване на нов политически субект в ляво. Според мен, електоратът е много силно консолидиран около сегашното ръководство, на основата на ситуацията, в която се намира страната ни. БСП е поела ангажимент както мандатоносител, върху изпълнителната власт. Натискът върху левицата е много силен и на тази база, мисля, че и хората, които подкрепят партията и които я раководят, са много силно обединени в този момент.

Какво би се случило с това движение, ако то не успее да вкара евродепутат?

То просто няма да получи обществена подкрепа и няма да успе да се наложи в политическото пространство.

Можем ли да кажем, че това би било победа на Станишев над Първанов?

Не бих сложил нещата по този начин. Всеки има право да заложи и да се опита да намери своето място, когато си вярва и когато смята, че носи някакъв потенциал и може да влияе върху процесите в страната. Очевидно нещата между различните елити в БСП са стигнали до там, че те не могат да продължат заедно и тръгват по различни писти. Не е изключено, ако движението успее, след време и да си партнира с БСП, но не е изключено и да не успее. Според мен, в този момент шансовете на „АБВ“ са малки.

Възможно ли е в тази ситуация най-голям политически дивидент да акумулира ГЕРБ?

Възможно е да се получи така. Ако движението по някакъв начин отслаби резултата на БСП, безспорно е, че опонентите ще се възползват от това.

Няма коментари: