петък, 24 януари 2014 г.

Чиновници ухажват гурбетчии с голи надежди


Работещите българи в България са по-малко от гурбетчиите. 2,5 млн. наши сънародници работят извън родината си, докато наетите в страната са 2,2 млн. С триста хиляди повече са работещите извън България. Искаме да развиваме икономиката, правим стратегии, планираме, а фактите показват, че живителната сила на страната ни отчайващо, застрашително и стремително се процежда навън. Там и заплащането е по-добро, и условията са по-поносими, и хората са по-различни, а държавата не се стреми да „изгърби“ бизнеса, а го толерира, защото знае, че именно на бизнеса се крепи икономиката.
За да спре тази тревожна тенденция, нашата държава е решила да предприеме „крути мерки“ като разпрати емисари, които да убеждават сънародниците ни навън, че и тук може да се прави бизнес. Да, може, въпросът е при какви условия и на каква цена!?
Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане. Лично аз съм на мнение, че това ще е началото и самият край на разяснението, защото нивата на заплащане са не просто ниски, те са най-ниските в Европа.
„Ще ги информираме за макроикономическата ситуация в страната, за перспективните сектори, в които биха могли да се реализират и нивата на заплащане. Ще ги запознаем и с възможностите на оперативните програми за стартиране на бизнес, възможностите за стажове в държавните институции, насърчителните мерки на Агенцията по заетостта специално към младежите“, казва директорът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов, пред darikfinance.bg.
Г-н Младенов, а как ще обясните на бъдещите бизнесмени, че парите за стажовете от Агенцията по заетостта се бавят с месеци? Как ще им обясните, че средствата по оперативните програми, например по „Развитие на човешките ресурси“, се предоставят след месеци протакане, писане на безсмислени проекти за стартиране на бизнес, формална бумащина до умопомрачение, а накрая максимумът от 20 хил. лв., както беше по последния такъв проект за стартиране на частен бизнес, получават само избрани, явно оценени по „достойнство“!?
По-нататък г-н Младенов заявява, че "това, което привлича хората да търсят работа в чужбина - не само българите, е по-високото заплащане. Но има доста заможни българи, които не искат да се върнат в страната заради законодателство, заради условия и други“. Ами ето го и отговорът на въпроса, дали и какъв успех ще има това начинание!
Дали пък едни държавни служители, този път от Агенцията за инвестиции, не са си организирали една хубавичка екскурзия по света, уж да правят реклама на българския бизнес...!? Все пак говорим за доста известни дестинации.
Турът започва на 1 февруари от Мадрид, а служителите ще посетят българските емигранти в Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул. Кампанията се финансира от европрограма "Конкурентоспособност" – евросредства за „евротрип“, или стар начин за усвояване на нови средства...?!

За novinite.bg

Няма коментари: