четвъртък, 31 октомври 2013 г.

По-висока минимална работна заплата, по-ниски доходи!


Вдигат минималната работна заплата с 30 лв. от 1 януари, което ще струва 7 млн. лв. на работодателите на месец. На пръв поглед тази новина е много хубава, защото ще получаваме повече пари!

Да, но както обикновено, се оказва, не били компютри, а просто - компоти! Минималната работна заплата е финансов и социален показател, който касае само и единствено държавния сектор в икономиката, а всички знаем, че именно частният сектор е този, който, движи едно фискално стопанство напред.

Вдигането на минималната работна заплата обаче по никакъв начин не е задължително за частниците. Това може и обикновено води до вдигане на минималните осигурителни прагове – също не по-малко важни финансови и социални показатели.

Работодателите ще бъдат задължени да внасят по-високи осигуровки и това естествено, поне в болшинството от случаите, ще доведе до реално понижаване на заплатите.

Разликата при увеличаването на праговете обикновено се покрива в ущърб на работниците, поне така е в България!


По този начин, една откровено социална мярка, която се представя като първичен елемент от програмата за управление на страната, се превръща в чисто популистко решение, което не само не е полезно, но дори е вредно.

За novinite.bg

Няма коментари: