петък, 25 октомври 2013 г.

Как и защо пуснаха Боевски?


Зад освобождаването на олимпийския шампион по борба Гълъбин Боевски по всяка вероятност стои някаква договорка с бразилските съдебни власти. Такова предположение направи в ефира на bTV прокурорът Иван Петров, според когото случаят сега е в ръцете на българските разследващи органи. Това обаче малко напомня хумористичната хипотеза: „След дъжд – качулка!“.
Въпросите, които се появиха по случая „Боевски“  се оказаха повече, от колкото, когато той беше арестуван в Бразилия. Защо е пуснат, ако има споразумение, какво е то, ако е така, тогава, защо Боевски не е защитен като свидетел, дали българските дипломатически власти в южноамериканската държава са били  запознати с процедурите по освобождаването му, както и много други въпроси. Отговорите очакваме и от българското посолство в Бразилия, и от българското външно министерство, и от институции в самата Бразилия.
Случаят се оказа загадка, която обаче твърде наподобява освобождаването на медиците ни от арабската джамахирия преди години, макар и с не толкова голяма дипломатическа активност.
Декретът за експулсирането на Боевски е под условие да си изтърпи наказанието, или да бъде освободен от страна на съдебните власти. Това, оказва се, не може да стане, преди да е влязла в сила присъдата, а Боевски е осъден на втора инстанция, като Върховният федерален съд все още не се е произнесъл,  няма дори насрочена дата за неговото заседание по този случай. Така казусът става още по-странен. Как така няма присъда, пък той е освободен...!? Тогава следва въпросът, а дали въобще е виновен...?
„Нормално е да се пази тайна, докато се изпълнят условията на уговорката”, ако такава все пак има, заяви прокурорът Петров. Нормално е, но не е нормално Боевски да се разхожда из София на практика незащитен. Ако е вярно, че той е предал информация за наркобос, тогава мафията няма начин да не го открие, където и да се намира на планетата.
Остава обаче още един отворен въпрос. Има ли пръст в освобождаването на българина, президентът на Бразилия с български корени – Дилма Русеф? Фактът, че толкова мистериозно беше освободен Боевски ни насочва към подобно внушение, но от друга страна, ако Русеф е чакала да отшуми истерията около спортиста ни, едва ли това беше най-подходящият начин да бъде освободен той, още повече че пристигането му в София сякаш стана още по-голям информационен повод за медиите, отколкото арестуването му.
Оказа се, че президентът на Бразилия няма право да помилва, НО може ли да  освобождава! А има и още една теза, че от няколко години, Бразилия чисти затворите си от чужденци, които са осъдени за наркотрафик. Това може да се окаже и най-прозаичната истина за мистериозното освобождаване на спортната ни легенда Боевски.
От цялата история обаче най-странното е, че нашето „Външно“ /министерство/ не е знаело нищо, макар че бразилските власти твърдят, че са уведомили посолството ни още през април. Странно е, че дипломацията ни е била глуха и сляпа за един скандален случай, при това с българин, който е популярен не само в България! Ако за Боевски никой нищо не е знаел, какво остава за други, които са в различни затвори и арести по света!? Стана ясно, че освен Боевски, са били освободени и други българи от Бразилия. Кои са те, защо са освободени, кога е станало това, в какво са били обвинени, как са били намалени присъдите им, какви са условията по това, има ли споразумение...? Това отново са въпроси, на които отговор няма нито от Бразилия, нито от България.
Дори да приемем, че е имало някакво споразумение, каквото и да е то, но по всяка вероятност – съдебно, как така най-малкото посолството ни не е запознато с условията, при които български гражданин, който и да е той, сключва такова споразумение в друга държава!?
Едно поне е хубаво и то е, че Гълъбин Боевски вече е в България. Виновен, или не, той вече е свободен гражданин. Негативите, каквито и да са те, си остават изцяло за него. Колкото до дипломацията ни, едва ли спешното привикване на посланика ни в Бразилия ще измие очите пред родното „Външно“ /министерство/!

За novinite.bg

Няма коментари: