четвъртък, 9 май 2013 г.

“Да не попадаш в лапите на докторите!”



“- Добър ден докторе!-любезно поздрави пациентът.
- ….Офффф, лудницата почва!-просъска през зъби лекарят, докато бързаше да свърши поредната несвойствена задача-да подпечати на регистратурата някакъв документ.
- Какво има?-попита докторът пациента, когато вече бяха в кабинета.
- Идвам за направление за офталмолог, защото ми се счупиха очилата и ако може и за кардиолог, защото имам хипертонична болест.-почти измяука притесненият пациент.
- Ама не може така бе хора, как ще идвате за две направление. Имам само спешни, за шизофрениците, не мога да давам по две, разберете, това е, идвате всеки месец и искате, ами няма бе…Ти идва преди няколко месеца, сега пак …!- енергично възнегодува докторът.
- Ами добре, тогава, каквото може ми дайде, но не съм идвал при Вас преди няколко месеца, а преди година и половина!-притеснено отговори пациентът.
- Еми за кардиолог ще дойдеш юли, сега мога да ти дам само за офталмолог, дори и това е трудно вече..!-заоправдава се докторът.
- Аз просто не знаех, няма проблем.-опита се да се оправдае пациентът.
- Нещо си нервен, то и аз съм така…!-промърмори докторът.
- Не, не, не съм нервен, просто съм безработен и нямам възможност да плащам за частни прегледи!-обясни пациентът.
- А, безработен значи, а осигурен ли си…!-недоверчиво подпита докторът, след като спря да пише и изпитателно погледна към пациента.
- Да, разбира се, плащам си редовно здравните осигуровки!-засрамено и огорчено отвърна пациентът.”
Това уважаеми читатели е разговор, който се случва всеки ден в някое от стотиците и хиляди ДКЦ-та из страната, наречена България.
Ние сме ЗАДЪЛЖЕНИ да си плащаме ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ здравни осигуровки, дори и когато нямаме постоянна работа, но докторите, които не са виновни, НЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ да ни издават медицински направления за преглед при специалисти! Това някак не мога да го разбера, ясно е, че проблемът вероятно е в НЗОК-Националната здравно-осигурителна каса, но това нас като пациенти, какво ни касае….и трябва ли да ни касае въобще!?
Преди време мой приятел ми сподели, че имал съмнения за онкологично заболяване и отишъл при личния си лекар за направление за преглед при специалист. Личният му лекар казал, че ако няма болки, няма за какво да се изследва! Е, добре де, трябва да има болки ли,…вероятно трябва да има наистина онкологично заболяване, че тогава ли да се изследва…, та това е ”след дъжд-качулка”! Нали говорим за превенция на заболеваемостта, е как да стане тази превенция, като няма направления за прегледи при специалисти…!
Омагьосаният кръг формулира една наистина ужасяваща нелепица! Слава Богу този мой приятел се оказа, че няма такова заболяване, но ако имаше…тогава…какво щеше да прави?
Здравната ни система днес работи на принципа “който оцелее”! Ако имаш пари да си плащаш за частни прегледи, ще си здрав, ако не, ще чакаш с часове пред вратата на личния си лекар за направление и ако въобще се добереш до него, той ще те доведе почти до нервен срив, като едва ли не те накара да се чувстваш като досадно леке, което си няма друга работа и го занимава с глупостите си. След това, ако въобще има, ще ти напише медицинско направление, ако ли пък не, което е доста често, ще дойдеш след няколко месеца! Ако до тогава си жив-вземаш направление, ако не си, то вече така и така няма да ти е нужно!
И като слушах предизборните обещания се запитах, това ли са най-важните неща, ние измираме, защото не можем да се лекуваме, а не можем, защото нямаме пари за това, а политиците седнали да ни занимават с проблеми, които 99% от нас нито разбират, нито могат да решат…!
Изводът…! Дано Всевишният ни пази здравето, защото няма кой друг да се погрижи за това…! Както казваха: “Да не ти влиза мойстор в къщата”, така днес пациентите казват: “Да не попадаш в лапите на докторите…!”.

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: