неделя, 26 май 2013 г.

“ПЕС, ФЕС И РУДОЛФ ХЕС”…!



И така, новото управление на България по всяка вероятност за неопределен период от време, но поне не повече от четири години /!/, ще бъде-“ПЕС, фес и Рудолф Хес”…! Преди да ме обвинят в расизъм и неофашизъм, бързам да кажа, че определението за новата “тройна коалиция” и новото правителство не е мое, а е от “Григорови” по БНТ 1. И все пак, поне звучи интересно. Хайде за “ПЕС”, можем да кажем, добре че поне не е пес /уличен помияр/…, за “фес” определено можем да имаме резерви, пък за “Рудолф Хес”, мисля, че можем да имаме дори и опасения…!
Но нека да започнем с първото обещание на Орешарски-до края на мандата на “неговото” правителство-нови 250 хил. работни места! Как ще стане това, въобще не искам дори и да се замислям, защото то е пълна фикция! Дори само това обещание, може да ни даде, според мен, достатъчно ясен знак, че новото управление се готви да харчи “яко”, ама дори и още по-“яко” от предходното управление…! Притеснява ме фактът, че 400 хиляди безработнни, колкото са в момемнта в България, разбира се не станаха такива само през управлението на Бойко Борисов, но и той енергично допринесе за това, особено с твърдолинейната политика на един доста нелицеприятен и съмнителен политик и най-вече финансист като Симеон Дянков. Имам предвид, че е много трудно, да не кажа напълно невъзможно, да се създадат толкова работни места /250 хил./, при това в такава дълбока криза, каквато не е имало дори и при Жан Виденов, може би, каквато не сме виждали от времето след Втората световна война, когато България не получава статут на страна, борила се срещу хитлерофашизма.
Като споменах хитлерофашизъм, та се сетих за нещо интересно! Представете си че Херман Гьоринг не се беше самоубил в затвора по време на Нюрнбергския процес.  Просто за момент се опитайте да си представите, че Гьоринг е жив и не е осъден на смърт, да речем към 1950 г. в Германия. Да си представим, че по това време там има избори и на тези избори се състезават партията на Конрад Аденауер и друга партия, ….на Херман Гьоринг! Да, да, знам, че е абсурдно, но продължете още само секунди да си представяте това! Представете си, че на тези избори печелят мнозинство, но не достатъчно, имено партията на Аденауер. Той се нуждае от коалиционен партньор, защото “програмно правителство”, означава-правителство, което изпълнява програма на коалиция. И последно си представете, че Аденауер кани, по необходимост, за коалиционен партньор именно Херман Гьоринг…! Знаете ли, помолих Ви да си го представите,…само че, аз някак не мога да си го представя…! Извинявайте, подведох Ви…!
Именно това имам предвид, като казвам: “ПЕС, фес и Рудолф Хес…!”. Няма как да стане “читаво” /качествено/ управление между орел, рак и щука! “ПЕС” винаги ще си гледа на изток, защото има ляв астигматизъм по природа! “Фес” също винаги ще гледа към една определена страна, защото има югоизточен астигматизъм, също по природа. Колкото до “Рудолф Хес”, нещата там са доста по-сложни, по-интересни и по-глобални /Боже, колко съм бил дипломатичен…!”.
И все пак един важен и интересен факт: Волен Сидеров пожела на новото управление да се “покае”…! Той каза това не на предишното управление, което определено има за какво да се “покайва”, а имено на новото управление, когато то дори още не беше конструирано, а висеше в пространството като “висящо правителство”!
Какво значи покаяние, преди греха…, това, според мен разбира се, означава преди всичко, поставяне на нещата на позицията на пределна яснота, откровена прозрачност и поне видим опит за честно управление! Това не може да се отрече на Сидеров. Само че опитите във властта и използването й като житейски и политически тренажор отдавна омръзнаха на хората. Те повечето искат промени, действия и резултати имено сега, не утре, не после, не след два часа, не дори и след минути, а имено…СЕГА…!
Сега обаче предстои да видим, как новото управление, което само си даде периметър на действие-най-много до есента, което каза самият Орешарски, в изборната нощ, ще може да “изфабрикува” нови работни места, при това цели 250 хиляди…, при това, само за няколко месеца, защото обещанието беше такова-“до края на мандата”. Ако мандатът е до есента, както самият премиер каза…, тогава, дори и магьосникът Мерлин да ни стане министър-председател, не виждам, как би успял в начинанието! С една дума, мирише ми,…ама много силно ми мирише на нови “800 дни”, през които някои политически палавници отново се готвят да ни “оправят”…!
Злощастно дежавю, или новата политическа реалност-ще видим!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: