понеделник, 11 февруари 2013 г.

БЕНЕДИКТ ХVІ СИ ОТИВА, НО КАКВО ИДВА СЛЕД НЕГО…?




Папа Бенедикт ХVІ се оттегля! Тази новина обиколи света за минути и постави прецедент след последното оттегляне на римски папа през Средновековието.
Сред мотивите на папата са фактът, че той е с отслабнали физически сили и духовни сили, което не му дава възможност адекватно да изпълнява задълженията си. Сред мотивите е още и това, че съвременността предлага много динамични проблеми, които изискват активна позиция, а напредналата му възраст не му позволява да се справя с това.
Българският патриарх Максим, който почина в края на миналата година, беше обвиняван в това, че е твърде възрастен и реално не е активно действащ патриарх, но той остана на престола до смъртта си. Вземайки предвид фактът, че Йозеф Ратцингер, или папа Бенедикт ХVІ изтъкна именно физическата си и духовната си немощ, трябва да отбележим едно изказване на предишния папа Йоан Павел ІІ. Всички помним, колко наистина немощен беше този папа. Возеха го в папомобил, когато стоеше до тогава напетия ни патриарх Максим, лигите му течаха. Казваха, че имал невроза на лицев нерв. Каквото и да е било, Йоан Павел ІІ остана “на кръста”, както самия той се изразяваше, и изкара до край понтификатът си. Този понтификат обаче, на неговия наследник-папа Бенедикт ХVІ завършва в края на февруари 2013 г.
Изборът на патриарх, и на папа, което по същество е едно и също като длъжност не е просто отличие, а преди всичко призвание, защото се счита, че самата чиста Божия промисъл участва в избора на такъв човек. В този смисъл, подаването на оставка, някак не се вписва в мисленето, където първопричина е самият Бог.
Няма как да си подадеш оставка от патриарх, или от папа, защото този човек не е бил шеф на ООД, а е бил посредник между човечеството и Господ. Такива са каноните, такива са и моралните правила. Няма как да забравим и това, че патриарх Павле в Сърбия, беше почти в кома, НО продължаваше да е действащ патриарх и едва когато духът му се пресели във вечността, дойде следващият- Ириней.
Физическата немощ не е оправдание. Когато го избираха преди седем години, Йозеф Ратцингер не беше първа младост. Всички, включително и самият той знаеха, че той навлиза в години и ще му е все по-трудно, но той прие да стане папа Бенедикт ХVІ. Днес, когато наистина е по-немощен, не може да се откаже, защото не са го избрали за директор, а за посредник между две вселенски измерения.
Папа Йоан Павел ІІ също беше немощен. Той беше папа във време, когато падна комунизмът в световен мащаб. Отговорността му не беше огромна, защото беше чутовна, НО той устоя. Макар и почти носен от своите помощници, макар и почти на крачка от смъртта, Йоан Павел ІІ, или – полякът Карол Йозеф Войтила, остана на своя личен кръст до самия си край на земния път. Премина във вечността, но остави следа след себе си.
Какво ще остави Йозеф Ратцингер, или Бенедикт ХVІ?! Проблемите са с педофилите в църквата, с хомосексуализма, с доверието. Католическата църква стене, макар и огромна, макар и богата, макар и едва ли не всевластна , тя е отслабена до критичност. Това е така, защото Бенедикт ХVІ нямаше силите на Йоан Павел ІІ. Разбира се, за това той не е виновен, но това не му дава нито основание, още по-малко пък право да бяга от отговорност. Така не се прави.
Патриарх Максим, който беше обвиняван в какво ли не, въпреки всичко остана на трона си до края. Да, прекарваше повече време в правителствена болница, но и от там дори ръководеше църквата. Митрополитите не си позволяваха да правят, каквото и да било без одобрението на патриарха. Болен, немощен, почти смъртник, но Максим удържаше нeвъздържаните вопли на някои наши митрополити, които са с меко казано доста съмнителна вяра и морал. Така се прави и именно заради това Максим, който беше недолюбван приживе, си спечели уважението на много хора, които го считаха преди това за недостоен.
Бенедикт ХVІ е възрастен. На 85 е. Нима преди седем години, когато го избираха за патриарх, си е мислел, че след седем години ще стане на 81…! Разбира се, че не. Е, как така сега изведнъж реши, че не може да изпълнява адекватно задълженията си, които не са му възложени от някои друг, а с благословията на самия Бог…!?
Тук причините са други и те тепърва ще бъдат изяснявани. Папа, патриарх, цар, крал и император никога, ама никога не са се оттегляли, защото били немощни…, това е плява в очите на масите, която може би някой ден ще излезе на бял свят, така, както и преди са ставали ясни причините за оттеглянето на папа, в далечното Средновековие.
Дано съвестта му е чиста, дано му стигнат силите да изкара толкова, колкото му е отредено свише тук на земята, но Бенедикт ХVІ няма да бъде запомнен с това, с което беше запомнен Йоан Павел ІІ, който само няколко години след смъртта си, вече беше предложен да влезе в чина на светците! И все пак, нека изпратим Бенедикт ХVІ подобаващо и да отдадем почит на един от великите мъже в съвременния свят! Дано заместникът му да е по-издръжлив и преди всичко, сам да премери силите си, за да бъде достоен наследник на апостол Петър!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: