четвъртък, 14 февруари 2013 г.

ЦЕНИТЕ НА ТОКА И ГАЗТА СА БИЛИ ОТНОСИТЕЛНИ…?



Ангел Семерджиев трябва да бъде поканен незабавно от Националната следствена служба. Той не можа да даде отговор на редица въпроси по време на изслушването му пред антикорупционната комисия в Парламента. Това каза в националния телевизионен ефир председателят на комисията Яне Янев.
Тук може би трябва да се направи едно “лирично отклонение”, преди да продължим напред по същество. Предполагам, че няма човек тук, който да уважава политическата проституция. Едва ли личността на Янев вдъхва едно неподправено доверие, Но в случая може би има известно основание в това, което твърди.
Оказва се, че ДКЕВР е давал лицензи, които са били своеобразни банкови гаранции от страна на държавата и благодарение на тях, олигарси като Иво Прокопиев, например, са теглили милиони от банките.Семерджиев е подписал фактура за 100 млн. лв. за изграждането на сероочистваща инсталация на ТЕЦ „Бобовдол”, като тези пари са само за първата част от реконструкцията и въвеждането в експлоатация.
Тук отново се налага едно уточнение, което не касае определянето на цените на тока, но пък има отношение към ценообразуването у нас. Тези дни стана ясно, че изработването на туристическото лого на България е струвало над 1 млн. лв. То обаче е подобно на друго такова лого, ако не се лъжа – на Киргизия, изработването на което е струвало близо 500 евро…! Е как така нашето струва половин милион евро, пък другото, което е досущ като нашето е само 500 евро? Ами това е така, защото по веригата всеки иска да вземе. Пък и като се дава, защо пък да не се вземе…!?
Ами ето я и причината, поради която цените на тока и газта у нас са такива. Оказва се, че има случаи, където реално потребената ел. Енергия е да речем 65 лв., а таксата за пренос е или същата, или дори и по-висока! Това вече е истински абсурд, който у нас, както обикновено и вече по традиция, е нещо напълно нормално.
Вездесъщият Бойко, заяви, че е трябвало да “омете” Семерджиев още преди години, което било и персоналната му грешка! Ми да го беше направил бе Бойко!
Медийната кипра Ангел Семерджиев се чудеше, как да се допонапудри, та да изглежда по-величествен пред камерите. Ама за ценоопределянето хич го нямаше. Руснаците ни намалиха газта, а тук цената й уж беше намалена, пък крайните потребители взеха да плащат повече, вярно, малко повече, ама повече! Е как се случи това? Ами схемата е същата като с туристическото ни лого. Доста са навързани по веригата. Всички те искат да вземат, а вземането е сега, защото после не се знае, дали ще остане нещо за вземане.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която нито регулира енергиите, още по-малко пък-водите, до скоро беше напълно освободен от контрол орган. На практика си правеше, каквото си поиска. Именно по този начин се стигна до резултатите, че каквото поиска “Булгаргаз” като цена на газта, това и ставаше. Най-големите длъжници на газовия ни гигант са Топлофикациите, но разликата от загубите, заради неплащането от тях явно се калкулираше върху крайните частни потребители на битова газ. Много справедливо, бих казал, типично по “семерджиевски”. Къде беше тогава ДКЕВР, какво вършеше тя, за да разпредели задълженията на Топлофикациите така, че да има поне елементарна справедливост? Ами беше пред медиите, чудеше се, как да се накипри, та да изглежда все по-забележителна!
Според премиера ни Борисов, Семерджиев нищо не е направил за десет години по ценообразуването на сметките на хората! Какво прозрение…! Ами като нищо не е направил, защо вече почти цял мандат на правителството, той просто не беше сменен? В същото време вече забравих, колко здравни министри сменихме, а за зам.-министрите на различните ведомства и за главните секретари, въобще не повдигам и темата! Какво се оказа, че един Ангел Семерджиев ли е бил проблем…!? Или може би вече не отговаря на политическата конюнктура..!?
Яне Янев може и да е повратлив в политически смисъл, може и да “уволняваше” ББ, пък после да му “пристана”, ДА, ФАКТ…,но в случая поне за това е прав. Семерджиев трябва да бъде разследван, защото комисията, която регулира, или поне трябваше да регулира цените на енергиите и водата, на практика безконтролно и безапелационно си бездействаше през цялото време!

Венцислав Жеков
за actualno.com