сряда, 6 февруари 2013 г.

КАК ХИЗБУЛЛА ВЛЕЗЕ И В БЪЛГАРИЯ?



Всеки терористичен акт е нападение срещу всички нас. Той е атака върху нашите общи ценности, каза неотдавна британският министър-председател, по повод разследването на атентата в Бургас, през миналата година. По думите на Камерън, българската полиция и разузнаване са свършили отлична работа при разследването на атентата в Бургас, при изключително трудни условия.
Възникват обаче някои въпроси. Как така, когато стане такъв атентат навън, в друга държава, да речем в Турция, тамошните служби почти светкавично постигат същите тези резултати, които на нас ни отнемат почти половин година? И още нещо, как така е замесена Хизбулла, пък не е станало ясно още в началото? Чак сега ли се сетихме, че те може да са били замесени?
Истината е, че това, което стана миналото лято в Бургас ни вкара окончателно в обмена на терористични актове по света. Ние вече сме част от света, при това пълноправна част. След като участваме в мисии на НАТО, след като участваме и в мисии на ЕС, от което черпим дивиденти, в качеството си на “верни съюзници”, то неминуемо ставаме и част от целите, които си набелязват организации като Алкайда и Хизбулла.
Именно горната констатация ни прави част от света, където освен всичко, се случват и атентати. България до скоро беше единственият оазис, където израелските туристи идваха, без да се притесняват от нападения. Освен това тук те можеха и да играят хазарт, нещо, което в Израел, до колкото зная, е забранено. Е, вече и тук не е толкова безопасно!
Всъщност, мисълта ми е насочена към това, че някак, като че ли измислено обвиняваме Хизбулла. До вчера нищо не се знаеше. Още когато се случи атентатът, в разследването участваха и израелски, и американски служители на тайни служби. Тогава дори и не се прокрадна сигнал, че има връзка с Хизбулла. След това постепенно от Израел се чуха гласове, че именно тази организация е виновна за атентата. А по-късно и нашите служби се поддадоха и заговориха за Хизбулла. Някак, като че ли някои ИСКА Хизбулла да са виновни за този атентат.
В същото време си мисля, че едва ли организация като Хизбулла би се занимавала с нас и нашите туристи, като може да удари на много други места по света, където ужасяващият ефект би бил много по-драматичен. Какво търси такава мащабна организация у нас? Ясно е, че у нас идват по-ниско заможни туристи. Ако например направят такъв удар в някоя по-известна дестинация, защо не и дори на някой гръцки остров, ефектът би бил по-голям, защото вероятно биха убили по-известни хора. Това е само предположение и разсъждение, не е призив…! Просто си мисля, за да не ме обвинят в планиране на организиран ужас!
Е, това е, само това ме притеснява, Хизбулла беше напълно игнорирана в началото, а днес, полугласно си признаваме, че май те са избили израелските туристи в Бургас. Дали така искат от Америка и от Израел, дали ние сме достигнали сами до извода, дали има трета причина, няма как да зная, но поне мога да си мисля.
Мои приятели наскоро ми споделиха, че ние не можем да хванем нашите си престъпници, та ще хванем атентаторите от Хизбулла…!
Измъкнаха ни се едни кокошкари на фона на една терористична организация, каквито бяха братята Галеви. Е как, КАК питам ще хванем дирите на терористи от световна величина…!!!?
Как можем да се справим с нашата си едра престъпност ли? Ами че те всички ги знаем кои са. Имената им са всеки ден по медиите. Правим една среща ЦСКА-ЛЕВСКИ на голям стадион, съответно имената от ъндърграунда, естествено, ще присъстват там. Е какво по-лесно от това!? Събираме ги,…..не, не…няма да правим вендети от спартански тип, просто ги събираме и всеки да обясни, от къде идват милионите му. Не може…! Ок, тогава влиза “на топло”, не за друго, а за да помисли! Нали помните…..-втори етаж, източен сектор, южно изложение,….надзирателят-бай Танас-строг, НО справедлив…!
Да, ама как ще хванем ъндърграунда от Хизбулла, че да гледа мач, че…., да хванем рядка пеперуда край Владайската река…! Няма как да стане, разбира се, няма как да сме сигурни, че атентатът от Бургас е дело именно на тях, няма как да няма съмнения в разследването, няма и как да не ми е съмнително, че навън ги хващат за дни, а тук отнема и години, ако въобще ги хванат де..! Пък, кой знае, може и да са от Хизбулла, или от Алкайда…, все пак, с развитието ни като туристическа дестинация, неминуемо ставаме и терористична дестинация, няма как-медът винаги е свързан и с жилото…!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: