събота, 16 февруари 2013 г.

ОЧАКВАМЕ “БЯЛ ПУШЕК” НАД СВЕТИЯ СИНОД






Галактион Старозагорски, Гавриил Ловчански и Неофит Русенски, това според синодалите ни са тримата най-достойни, сред които ще бъде избан новият български патриарх на Православната ни църква. Изборът беше наистина труден и дори в един момент можеше реално да се стигне до невъзможност следващата седмица да бъде избран новият глава на църквата ни. Митрополит Галактион беше избран още в първия ден с десет гласа, което е 2/3 мнозинство, а останалите двама бяха избрани с девет гласа, като за да е легитимен изборът се наложи промяна на Устава на БПЦ-БП. Така се оказа, че при изчисляване, 2/3 мнозинство означава 9,333333, което е по-близо до 9, отколкото до 10. И се получи прецедент! За да не се бламира изборът на новия патриарх на 24 февруари, за което няма предвидена уставна процедура, беше направен компромис. Проблемът идваше от тълкуването на типа мнозинство-2/3 от присъстващите 13 митрополити, или 2/3 от всичките 14 митрополити. Западноевропейският Симеон не присъства на заседанията за излъчване на патриаршеската тройка, няма да присъства и при избора на новия патриарх. Той обаче писмено заяви, че отсъствието му може да се счита за присъствие. Това се допуска от Устава на БПЦ-БП и така проблемът беше частично решен. Всъщност Галактион беше излъчен, за да запълни третото място, защото според запознати с църковните дела, той е неизбираем. Останалите двама обаче наистина са достойни и трябва да поздравим епархийските си митрополити, че наистина излъчиха двама истински монаси, отдадени на църквата и готови да поемат ръководството й. Който и от двамата да сложи бялото було в неделя-на 24 февруари, ще бъде истински достоен да заеме този пост.
Изненада предизвика отпадането на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който беше считан за основен претендент за трона на патриарха. Той обаче е в явен конфликт с митрополитите Николай Пловдивски и Григорий Великотърновски, което автоматично направи избора му в патриаршеската тройка невъзможен. Това беше затвърдено и от слуховете, които се оказаха истински, че Кирил не е долюбван и от още двама митрополити-Калиник Врачански и Игнатий Плевенски. Именно това беше пътят на Кирил назад. Макар и да беше избран за наместник-председател на Светия Синод, след кончината на патриарх Максим, Кирил не успя да спечели своите събратя за това, да бъде номиниран за нов български патриарх.
Предстои ни да разберем, кой ще е той само след дни. И все пак, макар да нямаме практика да пускаме бял, или черен пушек над Синода, за избора на патриарх, нека се надяваме символичният пушек да е бял! Дали Гавриил Ловчански, или Неофит Русенски-няма значение.
Предвид ДС-миналото му, предвид въвеждането на архондисването със скандалния Слави Бинев, предвид разколническото му минало, предвид много други нечисти църковни дейности, все пак Галактион може би ще бъде абсолютният аутсайдер. Неофит също има ДС-минало, но е заличен като агент поради “непригодност”, което на практика го прави “пригоден” за църковен живот…! Гавриил пък въобще няма досие, което го прави може би по-избираем между двамата.
Странно, но факт-синодалите ни този път се захванаха здраво и макар, че се наложи спешна промяна на Устава, си свършиха работата и сега е отворен последният етап-да бъде избран новият православен патриарх на България-битката ще е между Неофит и Гавриил!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: